شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


انتقام قاچاقچی ها


انتقام قاچاقچی ها
قاچاق فیلم «اگه می تونی منو بگیر» از بحث برانگیزترین موارد تكثیر سی دی های غیرمجاز است. هنوز فیلم در پرده سینماهای شهر جاخوش نكرده بود، كه سی دی آن میان فروشندگان خیابانی دست به دست می گشت.
حسن توكل نیا تهیه كننده این فیلم كه به همراه «شاهد احمدلو» تجربه ای مشابه سال گذشته و فیلم «چند می گیری گریه كنی» را پیش رو داشت، به ناگاه با تندروی قاچاقچیان سی دی غیرمجاز روبه رو شد. اما شاید برای قاچاقچیان و دستفروشان سی دی هرعنصری از فیلم مورد سوءاستفاده و ابزار فروش قرار می گرفت.
دستفروشان در بعضی از خیابان های تهران با توجه به بازی حمید لولایی این جملات را تكرار می كردند «فیلم جدید خشایار مستوفی، فقط ۱۰۰۰ تومان». این در حالی بود كه عوامل فیلم، از جمله تهیه كننده، كارگردان و بازیگران در انتظار نخستین اكران به سوی سینما قدس تهران می رفتند. همزمان با چنین ماجراهایی، تبلیغ سی دی فیلم در ورامین هم روی شیشه كلوپ ها جای داشت و بحث تكثیر سی دی های غیرمجاز فیلم «اگه می تونی منو بگیر» را داغ كرد. حسن توكل نیا تهیه كننده، «اگه می تونی منو بگیر» از زوایای پیدا و پنهان قاچاق فیلم می گوید:
آقای توكل نیا داستان پدیده قاچاق در مورد فیلم شما خیلی شگفت انگیز است. زیرا هنگامی كه قرار شد فیلم در بعدازظهر به روی پرده بیاید، صبح همان روز سی دی غیرمجاز آن در خیابان های تهران فروخته شد. ریشه این اتفاق كجاست؟
قبلاً كسانی كه سی دی های غیرمجاز را تكثیر می كردند، آن را با فاصله زمانی به بازار می فرستادند، دلیل آن هم به تبلیغ و شناخت بیشتر مردم از فیلم مربوط می شد. یعنی منتظر بودند فیلم نزد مردم شهرت پیدا كند و بعد سی دی آن را تكثیر می كردند. بنابراین سی دی های آنان در روزهای اول به یك فروش كلان می رسید.
رفته رفته مدت زمان تكثیر فیلم ها كوتاهتر شد. زیرا از سوی اتحادیه تهیه كنندگان، قوه قضائیه و پلیس امنیت فشارهایی وارد شد. حتی در حركت های اخیر دستور داده شده مغازه های فروشنده سی دی قاچاق پلمب شوند. اما قاچاقچیان از یك ماه پیش سیاست مقابله به مثل را در پیش گرفته اند. آنها در واقع می خواهند انتقام بگیرند. بنابراین نقاب را بعد از دو هفته و فیلم مرا همزمان با اكران تكثیر كردند و شاید فیلم های دیگر را هم همزمان یا زودتر وارد بازار كنند. البته در این گیر و دار، بخش عمده كار آنها به قاچاق فیلم های ایرانی روی پرده و بخش دیگر به فیلم های خارجی، كارتونی و... اختصاص دارد. از این رو، می خواهند تر و خشك را با هم بسوزانند. فیلم های خارجی را نیز با زیرنویس و صحنه های غیرمجاز تكثیر می كنند و كنار فیلم های ایرانی به مشتری می فروشند.
البته این سیاست قاچاقچیان به نوعی خارج شدن آنها از صحنه است. زیرا آنها با كارهای اخیر خود سعی می كنند ما كنار بكشیم و به ۶ تا ۷ هفته اكران فیلم قانع شویم. این كار باج دادن به دزد است. اما پاسخ به پرسش شما و تكثیر سی دی فیلم ما همزمان بااكران، به همان سیاست مقابله به مثل قاچاقچیان برمی گردد.
یكی از بحث های ارتباطی و اجتماعی در رابطه با فیلم شما حضور چهره های تلویزیونی است؛ چهره هایی كه مردم نه روی پرده سینما، بلكه در منازل خود و از طریق كانال تلویزیون با آنها ارتباط پیدا می كنند. برای نمونه بعضی از دست فروش های خیابانی مردم را با جمله «فیلم جدید خشایار مستوفی» به خرید دعوت می كردند. آیا ناخودآگاه مردم از تلویزیون درچنین مسأله ای تأثیرگذار نیست؟
قاچاقچیان قبلاً دو، سه، هفته صبر می كردند، تا بیلبورد فیلم نصب شود، عكس ها به سردر سینما بیاید و مردم از فیلم شناخت پیدا كنند. این حرف در مورد آقای حمید لولایی و نقش تلویزیونی او خشایار مستوفی، درست است.
در هر حال برای بعضی از مردم كه نادانسته سی دی های قاچاق و حرام را می خرند، لولایی شناخته شده است. اما باز هم وجود این مسأله دلیل محكمی برای تكثیر سریع فیلم نیست، زیرا شما نمی توانید امین حیایی یا پارسا پیروزفر را در نقاب ناشناس فرض كنید. یا حتی اخراجی ها كه از هنرپیشه های مشهوری سود می برد، اما چرا این فیلم ها دیرتر بیرون آمدند. چرا فیلمی مانند «چند می گیری گریه كنی» با بازی حمید لولایی كه به نقش تلویزیونی «خشایار مستوفی» نزدیك بود، در هفته ششم سی دی قاچاق آن وارد بازار شد. در صورتی كه می توانست در هفته اول بیاید. زیرا مدت كمی بود كه سریال خشایار مستوفی به پایان رسیده بود و همواره حضور لولایی تداعی گر نقش تلویزیونی وی بوده است.
حتی آن فیلم چهره های تلویزیونی جذاب دیگری هم داشت. نمونه آن زنده یاد منوچهر نوذری كه میان مردم خیلی سرشناس بود، اما با این حال سی دی فیلم خیلی دیرتر به بازار آمد. بنابراین تكثیر زودهنگام سی دی فیلم به همان بحث پیش (مقابله به مثل قاچاقچیان) برمی گردد. شما فرض كنید از یك نفر ۳۰۰ هزار سی دی ضبط كرده اند و وی ۳۰۰میلیون تومان ضرر كرده است. وقتی یك نفر ۳۰۰ هزار سی دی را قبل از پخش آن در بازار از دست بدهد، خود را نابود شده می بیند. البته اینها چند نفر هستند، یك رئیس و یك تیم ۱۰ نفری حداقل افراد این گروه را تشكیل می دهد. اما به راستی چند كارخانه وجود دارد كه سی دی های پلمب شده و اورژینال فیلم روی پرده را تكثیر و وارد بازار می كنند.
البته فیلم ما به این مرحله نرسیده است، اما نمونه فیلم های قبلی را من دیدم، سی دی این فیلم ها پلمب شده و اورژینال بیرون آمده بودند. اما به راستی این كار چه طور انجام می شود. یا همین فیلم های غیرمجاز خارجی كه با زیرنویس های ركیك بیرون می آیند و میان مردم تكثیر می شوند. بی شك باید جلوی این فیلم ها را گرفت. در حالی كه ما جامعه ای با شئونات اسلامی داریم. وقتی تكثیر كنندگان سی دی غیرمجاز به نان حرام و كار قاچاق عادت كنند، هزار كار بدتر را هم انجام می دهند و مثل یك معتاد نمی توانند آن كار را رها كنند. زیرا اگر سینمای ایران هم تعطیل شود، خود اینها فیلم می سازند و به همین شیوه در بازار تكثیر می كنند. اما دولت ومسئولان باید به خطرات این كار توجه كنند. زیرا این آدم ها روز به روز مانند موریانه تكثیر پیدا می كنند.
فیلم شما با توجه به این كه همزمان با تكثیر سی دی غیرمجاز روبه رو شد، اما گویی همچنان مخاطبان خود را داشت. این فیلم، روزهای اول در حالی كه ۳ تا ۴ روز روی پرده بود، ۸ میلیون تومان فروخت، اما شما كه دقیق ترین آمار فروش فیلم خود را دارید، ضرر و زیان وارد شده را چقدر می بینید؟
به نظر من، این فصل، فصل سینمای كمدی است و فیلم های كمدی دراین فصل فروش خوبی دارند به اعتقاد كارشناسان این فیلم در تهران به فروش ۵۰۰ میلیون تومانی می رسید اما از یكشنبه ۱۳ خردادماه تبلیغ سی دی فیلم ما روی شیشه مغازه های ورامین بود. یعنی روی شیشه مغازه ها نوشته بودند، «فیلم اگه می تونی منو بگیر» رسید. بنابراین سه نفر در نخستین روز اكران فیلم در سینما قدس، نزد من آمدند، آنها ۳ عدد سی دی را با ابراز نگرانی به من دادند. من وقتی سی دی را دیدم، متوجه كپی آن شدم. تكثیر فیلم در روز اول تأثیر منفی و بدی روی فروش گذاشت. اما در روزهای دیگر وضع بهتر شد.
هم اكنون این فیلم روزی ۲ میلیون تومان فروش می كند و شب های جمعه هم به ۳ و نیم تا چهارمیلیون تومان می رسد؛ البته در پنج شنبه وجمعه اول اكران ۵ میلیون و۷۰۰ هزار تومان فروخت و در پنج شنبه و جمعه دوم به ناگاه به ۱ میلیون و ۶۰۰ رسید. اما دیدن این فیلم به صورت غیرمجاز كار غیرشرعی و حرامی است و مردم شرعی و متدین ما اگر سینما هم نمی آیند، نباید سی دی آن را ببینند و فرهنگ این كه دیدن این فیلم ها حرام است، باید میان مردم توسعه پیدا كند.
امید بی نیاز
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید