شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


انتقادات به سریال « یوسف پیامبر(ع ) » بالا گرفت


انتقادات به سریال « یوسف پیامبر(ع ) » بالا گرفت
این روزها بحث بر سر مشکلات محتوایی و ساختاری سریال « یوسف پیامبر(ع ) » ساخته فرج الله سلحشور که ساخت سریال موفق « مردان آنجلس » را در کارنامه خود دارد بسیار بالا گرفته است .آنچه در ادامه به آن اشاره خواهد شد آنکه مسئولان صدا و سیما تلاش کرده اندتا کلیه مشکلات را متوجه کارگردان کنند.
اگر چه وجود این مشکلات مستقیما به کارگردان باز می گردد اما پرسش اینجاست که چرا کارشناسان سیما مجوز پخش این فیلم را صادر کرده اند آیا صدا و سیما پیش از پخش این سریال وظیفه نظارتی خود را به درستی انجام داده اند .
مدیر گروه معارف شبکه یک تلویزیون با اشاره به ضعف های عمده در پنج قسمت پخش شده مجموعه تلویزیونی « یوسف پیامبر » اعلام کرد بسیاری از ایرادها پیش از تولید به سازندگان گفته شده و این مجموعه در شکل فعلی نمی تواند پاسخگوی پرسش های مخاطبان باشد.
حسین رحیم زاده درباره انتقادهای آیت الله سبحانی و برخی مورخان به مجموعه « یوسف پیامبر » گفته است : من هنگام نگارش فیلمنامه مدیرکل خدمات رسانه ای مرکز پژوهش های صدا و سیما بودم اما فرج الله سلحشور برای فیلمنامه مجموعه رفت و آمدی به مرکز پژوهش ها نداشت و تنها فیلمنامه از سوی دفتر رئیس وقت سازمان (دکتر لاریجانی ) به مرکز ارسال شد.
این مرکز هم مواردی را به صورت کلی به عنوان نقد فیلمنامه اعلام کرده و آقای سلحشور بعد از مطالعه گفته بود این ایرادها سه دسته هستند. یک دسته که اعمال می شود که متاسفانه در حال حاضر با پخش پنج قسمت چند ایراد اساسی وجود دارد که رفع نشده است . البته باید مجموعه به طور کامل پخش شود تا ببینیم چند درصد ایرادها رفع شده است .
مدیر گروه معارف شبکه یک گفت : به نظر او دسته دوم این بود که تحقیقات او بهتر است و در دسته سوم اعلام کرد الان فرصت نیست . در حال حاضر پنج قسمت پخش شده که از ضعف های عمده آن می توان زنان حضرت یعقوب را مثال زد که نباید اینگونه نشان داده می شد و مرکز پژوهش ها هم این مسئله را تذکر داده بود. البته نمی دانم این مورد در کدام دسته طبقه بندی می شود.
وی یادآور شد : به فضای حسادت فرزندان حضرت یعقوب هم نقد داشتیم اما توجه نشد و در قسمتی دیدیم آن حضرت یوسف را بیشتر نوازش می کند تا دو فرزند دیگرش را. شب گذشته خواب حضرت یعقوب هم نشان داده شد که ایشان در خواب گرگ هایی را می بیند که در پی کودکی هستند اما این خواب سندیت ندارد.رحیم زاده اشاره کرد : ما این نکته را گفته بودیم که ضرورتی ندارد این خواب باشد و بهتر است به خواب حضرت یوسف که در قرآن آمده اکتفا شود. فکر نمی کنم این مجموعه با این شروعی که داشته بتواند پاسخگوی خیلی از پرسش های مخاطبان باشد. گرچه قضاوت کردن هنوز زود است و نباید به این فضا دامن زد. شاید اگر مجموعه جلوتر برود ویژگی هایی داشته باشد.
وی خاطرنشان ساخت : بارها معاون سیما را دیده ام که جلسه هایی با مراجع و بزرگان همراه با سازندگان اثر داشته اما گروه باید نهایت تلاش خود را بکند و سلحشور می بایست از فرصت ها استفاده می کرد. صدا و سیما به لحاظ تحقیقات زمان و بودجه برای « یوسف پیامبر » کم نگذاشت و چهار سال برای نگارش صبر کرد. من شهادت می دهم سازمان تلاش های زیادی در این باره داشت و خیلی حساس بود.
مدیر گروه معارف شبکه یک درباره اینکه چرا صدا و سیما بر نگارش مجموعه نظارت نداشته گفت : در این مورد سازمان کم نگذاشته و همیشه این مسئله پیگیری شده و مورد تاکید بوده اما گروه سازنده نتوانسته از فرصت ها استفاده کند و آقای سلحشور احساس کرده تحقیقاتش کامل است . البته برخی مواقع پیش می آید سازنده به محققان حوزه و دانشگاه مراجعه کرده اما آنها دست او را نگرفته اند.
اما بخوانید از زبان کارگردان سریال . کارگردان مجموعه تلویزیونی « یوسف پیامبر » بخش عمده ایرادهای مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما را به فیلمنامه مجموعه بی اساس یا نظر شخصی دانست و منبع تحقیقات خود را المیزان و تفاسیر شیعه عنوان کرد.
فرج الله سلحشور درباره انتقادهای مرکز پژوهش اسلامی صدا و سیما به « یوسف پیامبر » گفت : من نمی دانم چرا همه دنبال ایرادهای یوسف هستند و این برای من سئوال است که چرا خبرگزاری ها در پی اشکال های مجموعه و یافتن افرادی هستند که از آنها سئوال خود را بپرسند. آیا « یوسف پیامبر » محسناتی ندارد و مردم از آن استقبال نکرده اند
وی درباره انتقاد مرکز پژوهش ها مبنی بر سندیت نداشتن خواب حضرت یعقوب و انتقاد آیت الله سبحانی به مجموعه گفت : آیت الله سبحانی این مسئله را رد نکردند بلکه گفتند بهتر بود مسئله زنان یعقوب مطرح نمی شد. من هم دوست داشتم قصه ای را می ساختم که در کارهای تاریخی دیگر همچون امام حسن (ع ) و امام رضا(ع ) آمده است .
کارگردان و تهیه کننده " یوسف پیامبر " ادامه داد : کسانی که این مسائل را مطرح کرده انداگر مطالعه کرده بودند نمی گفتند این خواب سندیت ندارد. در قرآن یک هزارم ماجراهای یوسف نیامده و تنها منبع ما قرآن نبود. من حاضرم ایرادها را با سند در مطبوعات درج کنم تا مردم خود قضاوت کنند ایرادها تا چه حد باربط یا بی ربط بوده است .
وی درباره اینکه تا چه حد در رفع ایرادها کوشیده گفت : اغلب ایرادها اساسی نبود یا نظر شخصی بود. مثلا عنوان کرده بودند به نظر شما بهتر نیست اینجا این مسئله اینطور بیان شود. یا گفته بودند این مطلب عنوان شده سندیت دارد یا نه . وقتی شما نمی دانید کدام سند است و کدام نیست پس چطور اظهار نظر می کنید در مجموع بخش ناچیز ایرادها درست بود که من آن را اعمال کردم .
سلحشور ادامه داد : تحقیقات این مجموعه مطابق با نظر المیزان و تفاسیر شیعی بوده که خیلی بیشتر از رحیم زاده می دانند. همچنین از نظر استادانی چون حبیب الله عسگراولادی و پرورش بهره بردیم . از سوی دیگر آیت الله سبحانی سر پروژه « ملک سلیمان » با دوستان صحبت کردند و اشاره ای هم به یوسف داشتند اما رد نکردند که آن زمان حضرت یعقوب با دو خواهر ازدواج کرده بود
این کارگردان سینما و تلویزیون اشاره کرد : بلکه ایشان گفته بودند بهتر بود این مسئله مطرح نمی شد در حالی که به دلیل نگفتن هم اشاره نشده بود. از سوی دیگر اسرائیلیات یعنی تحریف ها اما ما بر اساس مستندات مجموعه تلویزیونی « یوسف پیامبر » را ساختیم و منابع تحقیق ما هم معتبر است .
وی در پایان گفت : ای کاش کسانی که الان احساس تکلیف می کنند با یک اثر مذهبی اینطور خصمانه برخورد کنند تکلیف و تعهد خود را در این ۳۰ سال در مورد هزاران فیلم ضداسلامی و ضداخلاقی که از سینما و تلویزیون ساخته و پخش شد می دانستند و واکنش نشان می دادند.
رحیم زاده : ضعف های عمده « یوسف پیامبر » پاسخگوی پرسش های مخاطبان نیست
سلحشور : نمی دانم چرا همه در پی اشکال های « یوسف پیامبر » هستند
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید