جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

روشهای تولید انرژی


یكی از روشهای تولید انرژی استفاده از نفت می‎باشد. نفت سوخت بسیار مهمی است كه از تجزیه و تحلیل اجساد گیاهان و جانورانی كه میلیونها سال پیش زندگی می‎كردند، بوجود آمده است. این گیاهان و جانوران از نور خورشید استفاده می‎كردند تا رشد كنند. گاهی این گیاهان ریز خودشان غذای جانوران بسیار كوچك می‎شوند. وقتی این گیاهان وجانوران ریز می‎مردند اجساد آنها به ته دریـا فرو می‎رفت و در گل و لای ماسه مدفون می‎شد و به تدریج صخره‎هایی را تشكیل می‎داد و در طی میلیونها سال فعل و انفعالات شیمیایی این گیاهان و جانوران كوچك به قطره‎های ریز نفت تبدیل می‎شدند.
در بعضی مناطق این صخره‎ها خمیده می‎شوند و نفت در دریاچه‎های زیرزمینی بزرگ به دام می افتد. در این حال برای یافتن نفت این صخره‎ها را حفر می‎كنند. گاهی نفت و گاز در صخره‎های زیر دریا یافت می‎شوند.
گاز نیز سوخت بسیار مهمی است كه مثل نفت در زیرزمین است. وقتی كه نفت یا گاز را مصرف می‎كنیم در واقع از مقداری از انرژی خورشید كه قبلاً در بدن گیاهان و جانوران ذخیره شده است استفاده می‎كنیم. این انرژی در بدن گیاهان و جانوران ریزی بوده است كه مرده‎اند و به تدریج نفت و گاز را تشكیل داده‎اند.
در جهان انواع گوناگونی از گازها وجود دارند كه بعضی بسیار مفید هستند. اكسیژن گاز مهمی است كه در هوا یافت می‎شود. این گاز به زنده ماندن انسانها، حیوانات و سوختن آتش كمك می‎كند. برخی از گازها از زیرزمین بدست می‎آیند. از آنها بعنوان سوخت استفاده می‎گردد و به منظور گرم كردن و پخت و پز سوزانده می‎شوند. یك نوع گاز به معلق ماندن بالونها در هوا كمك می كند. آنها برای ساختن كود شیمیایی، ماده منفجره و رنگ هم به كار می روند.
مهمترین گازی كه ما به عنوان منبع انرژی از آن استفاده می‎كنیم گاز طبیعی می‎باشد. ما این گاز را تهیه نمی‎كنیم. این گاز در ذخایر زیرزمینی، اغلب نزدیك ذخایر نفت یافت می‎شود.
گاز طبیعی برای تأمین گرما در صنعت و همچنین پخت و پز و گرم كردن خانه‎ها، استفاده می‎شود. این گاز از طریق لوله‎هایی كه در زیر خیابانهای شهرهای بزرگ و كوچك، قرار دارند و از اطراف شهر می‎گذرند، به خانه‎های ما می‎آید.
گاز طبیعی هیچ بویی ندارد. به این دلیل قبل از رسیدن گاز به دست ما به آن ماده خاصی بنام مركاپتال اضافه می‎كنند تا موقع نشت گاز متوجه شویم. به همین علت ما از نشت گاز از لوله‎ها با اطلاع می‎شویم.
منبع : سازمان بهره وری انرژی ایران