چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

سلام بر قهرمانی


سلام بر قهرمانی
●نتایج کامل پیکارهای جام جهانی
اوکراین ۱۸- گرجستان ۸
ایران ۲۶- ترکیه ۱
کوبا ۱۸- اوکراین ۸
ایران ۱۴- روسیه ۱۲
روسیه ۲۲- ترکیه ۷
گرجستان ۲۲- ترکیه ۵
کوبا ۲۱- گرجستان ۶
مسابقه رده بندی: روسیه ۱۴- اوکراین ۱۴(برنده)
مسابقه فینال: ایران ۱۶- کوبا ۹
رده بندی تیمی جام جهانی کشتی آزاد
۱- ایران
۲- کوبا
۳- اوکراین
۴- روسیه
۵- گرجستان
۶- ترکیه
جام جهانی کشتی آزاد در سال ۲۰۰۶ میلادی نصیب کشتی گیران ایران و مردان قهرمان کشورمان شده است که در جدال با ۵ نماینده کشتی دنیا؛ گرجستان، روسیه، اوکراین، ترکیه و کوبا گوی سبقت را از آنان ربوده و این افتخار را برای ورزش کشورمان به ارمغان آوردند. در شرایط موجود این قهرمانی با توجه به اینکه کشتی ایران در سال های اخیر موفقیت چندانی در سطوح مختلف بین المللی نداشته است، می تواند حلاوت و شیرینی خاص خود را داشته باشد، اما به لحاظ فنی برای آن دسته از کسانی که اهل فن هستند و مسائل مربوط به این ورزش را تعقیب می کنند، در چنان رتبه و مرتبتی قرار نمی گیرد که آن را مورد توجه جدی تری قرار دهند.
جام جهانی ۲۰۰۶ به غیر از تک ستاره هایی از کشور کوبا تقریباً از وجود مردان طراز اول کشتی دنیا خالی بود. به غیر از کوبایی ها، نه روس ها، نه اوکراینی ها، نه گرجی ها و نه ترک ها هیچکدام با مردان درجه یک و حتی دو خود در این میدان حاضر نشدند و تقریباً می توان گفت که اکثریت تیم های شرکت کننده -و حتی خود ما نیز- با اهدافی مشخص حضور در این رقابت ها را با استراتژی خاصی زیر نظر قرار داده بودند و نگاه اول و آخر آنها صرفاً رفع تکلیف و حضور در مسابقه ای بود که از همان سال های اولیه شروع تا به امروز هرگز در صحنه های بین المللی کشتی به رغم اسم دهان پرکن اش نتوانسته است جایگاه محکمی برای خود داشته باشد. تغییر قانون برگزاری مسابقه ای که با نام جام جهانی برگزار می شود، آن هم در نیمه راه انجام آن، آیا نمی تواند نشانه خوبی برای موقعیت و اهمیت آن باشد؟
‌●از ترکیه انتقام گرفتیم
رویارویی مردان کشتی ایران و ترکیه در صبح اولین روز مسابقات جام جهانی در حقیقت یک انتقام تاریخی برای کشتی ایران بود.۶۰ سال قبل و زمانی که حضور مربیان ترک در کشورمان کشتی مدرن را به سرزمین ما آورد در اولین مسابقه تیمی، قهرمانان کشتی ترکیه به ایران آمدند و در یک مسابقه یکطرفه تمامی کشتی گیران ایرانی را شکست دادند. با گذشت سال ها از آن مسابقه تاریخی، در جام جهانی ساری این اتفاق به صورت دیگری رخ می دهد و مردان کشتی ایران در نبردی یکطرفه تیم ترکیه را (۰-۷) شکست می دهند و آن شکست تلخ تاریخی را پاک می کنند.
تیم کشتی آزاد ترکیه در جام جهانی ساری ضعیف ترین تیم بود. کشتی گیران این کشور در تمامی مسابقاتی که مقابل حریفان خود ظاهر شدند شکست را پذیرفتند و در نهایت هم در مکان ششم قرار گرفتند.
توجیه ترک ها بر ضعف تیمی شان این بود که آنها تنها در فاصله یک هفته به شروع این مبارزه ها از شرکت در آن مطلع شده اند و هیچ فرصتی برای آنها وجود نداشته است تا بتوانند کشتی گیران خوب خود را آماده و روانه ساری نمایند. این سخن ترک ها درست بود، چرا که ابتدا قرار بود بلغارستان یکی از تیم های شرکت کننده در جام جهانی، ساری باشد که این تیم غیبت کرد و بعد از آن تیم آمریکا جانشین بلغارستان شد که آمریکایی ها هم به ایران نیامدند و درست در فاصله چند روز به برگزاری جام جهانی، فدراسیون جهانی کشتی، ترکیه را جانشین آنها کرد که مربیان و مسئولان کشتی این کشور هم فرصت چندانی برای کسب آمادگی بیشتر و شرکت در این میدان پیدا نکردند.
تقی داداشی، سید مراد محمدی، مسعود مصطفی جوکار، علی اصغر بذری، رضا یزدانی، جعفر دلیری و فردین معصومی ترکیب تیم ایران از اوزان ۵۵ تا ۱۲۰ کیلوگرم بود ند که تمامی کشتی گیران ما مقابل حریفان ترک خود با پیروزی از تشک خارج شدند و در نهایت هم پیروزی (۱-۲۶) برای تیم ما در این مسابقه حاصل شد.
قبل از مسابقه ایران و ترکیه کشتی گیران تیم های اوکراین و گرجستان به میدان آمدند که در این مسابقه تیم اوکراین با حساب (۸-۱۸) به پیروزی رسید.
●چگونه روس ها را بردیم
عصر اولین روز پیکارهای جام جهانی جدال مردان کشتی ایران و روسیه دیدنی ترین مسابقه ای بود که تماشاگران فراوانی را به سالن سید رسول حسینی شهرستان ساری کشانده بود. با توجه به سابقه مبارزاتی کشتی گیران دو کشور در میادین مختلف و تغییرات وسیع در ترکیب هر دو تیم بعد از مسابقه های قهرمانی جهان در بوداپست پیش بینی پیروزی هر یک از دو تیم بسیار دشوار بود. روس ها به رغم آنکه پیش از برگزاری مسابقه های جام جهانی از شرکت تنی چند از نامداران کشتی خود نظیر بوایسیار سایتسیف، ماخاج مرتضی علیف و حاجی مرادگاتسالوف که از جمله قهرمانان جهان و المپیک هستند خبر داده بودند، در عمل طور دیگری رفتار کردند و تیمی منتخب از نفرات شرکت کننده در جام یاریگین را به ساری آوردند و در مسابقه با ایران از ترکیب بیسیک کودوخوف، رامیل اسلام اوف، آلبرت ساری تف، گئورگی کییف، کیتاک کوزیموف و اولگ خورپیاکوف استفاده کردند (نماینده روسیه در وزن ۶۶ کیلوگرم به سر وزن قانونی نرسید و تیم ۶ نفره این کشور مجبور به مقابله با تیم ۷ نفره ما شد).آرایش تیم ما نیز در مسابقه با تیم روسیه نسبت به مسابقه اول با ترکیه دچار تغییر شد. محمدرضایی جانشین تقی داداشی در وزن ۵۵ کیلوگرم شد. حسن طهماسبی که حریف نداشت به جای مسعود مصطفی جوکار در وزن ۶۶ کیلوگرم جای گرفت. محمدباقر عالی، جایگزین علی اصغر بذری در وزن ۷۴ کیلوگرم شد. سعید ابراهیمی به جای رضا یزدانی در وزن ۸۴ کیلوگرم کشتی گرفت. حمید سیفی به جای جعفر دلیری در وزن ۹۶ کیلوگرم قرار گرفت و مراد محمدی و فردین معصومی هم همچون مسابقه نخست در اوزان ۶۰ و ۱۲۰ کیلوگرم به میدان آمدند. در ۳ کشتی نخست تیم ایران پیشتاز بود. رضایی و محمدی حریفان روسی خود را بردند و حسن طهماسبی هم بدون حریف صاحب یک پیروزی ضربه فنی شد.
نوار پیروزی های تیم ایران در مسابقه با روسیه از وزن ۷۴ کیلوگرم به بعد پاره شد و هر ۴ نماینده ما در اوزان ،۷۴ ،۸۴ ۹۶ و ۱۲۰ کیلوگرم به حریفان خود باختند تا شگفتی بزرگی رقم بخورد. شکست عالی، ابراهیمی، سیفی و معصومی بیش از آنکه نشانه قدرت حریفان کم نام و نشان روسی باشد، نشانه عدم خودباوری و آمادگی لازم نزد قهرمانان ما بود که شاید این مسأله نزد عالی و ابراهیمی -دو چهره جوان کشتی ما - بیشتر مشهود بود. هر کشتی گیر باید به این نکته واقف باشد که حتی یک اشتباه کوچک هم می تواند در شکست یا پیروزی بسیار تعیین کننده باشد. البته بخشی از رعایت این موارد از جمله وظایفی است که مربیان بایستی در کنار آموزش های فنی آنها را به کشتی گیران خود بیاموزند.
آنچه که در پایان مسابقه تیم های ایران و روسیه اتفاق افتاد پیروزی (۳-۴) انفرادی روسیه و امتیازی (۱۲-۱۴) ایران بود. شادی دیوید موسل بز و دیگر مربیان و کشتی گیران روسیه در پایان این مسابقه نشان از پیروزی آنها داشت، اما گوینده سالن که در کنار رئیس فدراسیون جهانی کشتی مارتینتی و محمدرضا طالقانی رئیس فدراسیون کشتی ایران قرار داشت، به فاصله کمی اعلام کرد که ملاک پیروزی در این مسابقات امتیاز فنی است و به همین دلیل تیم پیروز میدان ایران است. البته از آن جایی که مسابقات جام جهانی قوانین درست و حسابی ندارد و معمولاً کشورهای میزبان برای کسب این جام اعمال نفوذ می کنند، این شک و تردید بوجود آمد که مارتینتی به دلیل محبت های بی پایان مازندرانی ها نخواسته یا نتوانسته رأی به شکست تیم ایران داده باشد.
ناگفته نماند که در قوانین و مقررات جدید فیلا قید شده است که باید در مسابقات جام جهانی از ابتدای سال ۲۰۰۶ مبنای پیروزی های تیمی تعداد پیروزی ها یا شکست های یک تیم در اوزان مختلف باشد که ظاهراً با دستور رئیس بزرگ فیلا این قانون استثنائاً در ساری وتو شده است!
این درست که ما با استفاده از تک ماده و تبصره تیم روسیه را برده ایم، اما نباید واقعیت ها را پنهان کنیم. این که روس ها با تیم ۶ نفره و کم نام و نشان خود با ۴ پیروزی و ۳ شکست در مقابل تیم ۷ نفره ما ظاهر شده اند، قبل از آنکه نشانه قدرت و برتری ما باشد، حاکی از آن است که مشکلات اصولی و ریشه ای کشتی ایران همچنان باقی است و ما نبایستی با این گونه پیروزی های فریبنده در مقابل آنها سدی ایجاد کنیم.
●باز هم ناتوانی کوبایی ها در فینال!
جدال پایانی جام جهانی کشتی آزاد بین تیم های ایران و کوبا به رغم تمامی پیش بینی های قبلی از سوی کارشناسان و علاقه مندان کشتی مبارزه نابرابری از آب درآمد! در خوشبینانه ترین حالات نیز هیچکس نمی توانست به این واقعیت برسد که تیمی نظیر کوبا که بسیاری از قهرمانان نام آور خود را در ترکیب داشت در مقابل تیم ایران چنین درمانده و مستأصل ظاهر شود و در پایان نیز شکست (۹-۱۶) را متحمل شود. اما به هر حال این اتفاق رخ داد و مردان کشتی ما صاحب این پیروزی شدند.
البته سال های سال است که قهرمانان قلدر کوبایی در مسابقات مختلف، خود را تا پای فینال می رسانند و در آنجا یکباره خود را تحلیل رفته و ضعیف نشان می دهند!
در ساری هم همین اتفاق افتاد و تیم کشتی آزاد کوبا که با دو پیروزی قدرتمندانه مقابل تیم های اوکراین و گرجستان خود را به دیدار نهایی رسانده بود، در مسابقه با تیم ایران آنقدر ناتوان ظاهر شد که از مجموع هفت وزن تنها در دو وزن صاحب برتری شد و بازار داغ شایعات پیرامون خود را داغ تر کرد.
در مسابقه ایران و کوبا بعد از آنکه تقی داداشی در وزن ۵۵ کیلوگرم (۰-۴) به رنه مونترو قهرمان سال ۲۰۰۲ جهان باخت، مراد محمدی در وزن ۶۰ کیلوگرم رویاروی یاندر و کوئین تانا ایستاد. محمدی که در جریان رقابت های جهانی بوداپست به این کشتی گیر باخته بود در ۲ دقیقه اول سه بار با فن فیتو روی پل رفت و ۶ امتیاز از دست داد. اما در دو وقت دیگر این مسابقه هیچکس نفهمید که چرا کوئین تانا دیگر دست به حمله نزد و ایستاده و ساکن کشتی گرفت! و در نهایت هم مسابقه را واگذار کرد! محمدی تایم دوم را (۱-۱) و تایم سوم را (۰-۱) به سود خود تمام کرد.
کوبایی ها در اوزان ۶۶ و ۷۴ کیلوگرم به ترتیب گاندری گارزون و ایوان فوندرا را که در مسابقات جهانی ۲۰۰۵ صاحب مدال برنز شده بودند به میدان فرستادند. طهماسبی حریف خود را (۴-۵) و بذری نیز فوندرا را(۴-۶) مغلوب کردند.
بعد از آنکه رضا یزدانی پدیده لیگ امسال کشتی ایران در وزن ۸۴ کیلوگرم زونی گانس کوبایی را ضربه فنی کرد در وزن ۹۶ کیلوگرم جعفر دلیری کشتی برده را در آخرین لحظات مسابقه به میچل بایتیستا واگذار کرد و پیروزی (۵-۶) را به حریف تقدیم کرد. اما کمتر کسی گمان می برد که الکساندر مونتیاگودو که در تیم ملی کوبا جانشین الکسیس رودیگرز کشتی گیر پرقدرت این کشور در وزن ۱۲۰ کیلوگرم شده است این چنین دست و پا بسته مقهور قدرت فردین معصومی کشتی گیر گیلانی تیم ملی ایران شود.
در این مسابقه معصومی با این حریف خود هر کار که می توانست انجام داد و سرانجام هم به پیروزی (۰-۱۰) رسید تا این ابهام نزد همگان باقی بماند که چگونه تیم کشتی ایران به فاصله ۲۴ ساعت بعد از نمایش نه چندان راضی کننده مقابل تیم روسیه این بار در فینال مسابقات جام جهانی به راحتی تیم پرستاره کوبا را مغلوب کرده است.
با این آرزو که انشاءالله قهرمانی کشتی ما در جام جهانی در خانه بتواند آغاز باشکوهی بر جلوس دوباره کشتی ایران بر سکوهای رفیع جهانی باشد، امیدواریم که درس های تلخ و شیرین به جای مانده از جام جهانی ساری بتواند راهگشای اصلی ما در پذیرش این که به درستی واقعیت ها را بپذیریم، باشد.

محمدرضا منصوریان
منبع : روزنامه همشهری