چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

زمانی برای استقلال عراقی ها


زمانی برای استقلال عراقی ها
"بیش از پنج سال از سرنگونی رژیم صدام در عراق می گذرد و به جای این رژیم، دولتی دموکراتیک تحت نظارت سازمان ملل روی کار آمده است. اما حال این موضوع مطرح است که آیا واقعا دولت عراق خود به تنهایی این کشور را اداره می کند و یا این دولت دست نشانده آمریکاست و سیاست های کاخ سفید در عراق به جای سیاست های دولت بغداد به اجرا در می آید؟" پایگاه اینترنتی گلف نیوز در گزارشی نوشته است: "پس از حمله به عراق نیروهای ائتلافی تحت امر آمریکا تقریبا اکثر این کشور را اشغال کردند و به بهانه مبارزه با تروریسم و سلاح های کشتار جمعی در عراق پای شان به این کشور باز شد. پس از سرنگونی رژیم صدام، دیکتاتور سابق عراق، دولتی به روی کار آمد که به گفته اکثر کارشناسان سیاسی دست نشانده و آلت دست مقامات آمریکایی بوده است.
مقامات آمریکایی به بهانه ای این که دولت نوپای بغداد در حال شکل گرفتن است، به راحتی سیاست های خود را به این دولت تحمیل می کنند. ادامه حضور نیروهای آمریکایی و ائتلافی در عراق نیز بدون هیچ اصول حقوقی انجام شده است. آمریکا نیز که ادامه حضورش را در عراق متزلزل می بیند تصمیم دارد با انعقاد پیمان امنیتی میان دو کشور حضور طولانی مدت خود را در راستای رسیدن به اهداف جاه طلبانه کاخ سفید درعراق تثبیت کند.
مقامات آمریکایی به شدت تلاش می کنند تا این پیمان امنیتی منعقد گردد اما این سوال مطرح است که آیا دولت بغداد واقعا با این پیمان امنیتی موافق است و یا تحت فشار کاخ سفید از این طرح استقبال کرده است؟" این گزارش می افزاید: "به وضوح مشخص است که ۱۴۵ هزار نیروی آمریکایی در عراق قصد ندارند حداقل تا پایان سال جاری از عراق خارج شوند. معمولا خروج نیروها بسیار سخت تر از ورودشان است. اما آیا حضور این نیروها از درد و رنج مردم عراق کاسته است؟ و یا اوضاع امنیتی عراق را وخیم تر کرده است؟ به طور آشکار مشخص است که خروج نیروهای آمریکایی و ائتلافی اوضاع عراق را تا حدودی آرام ترمی کند چون حضور خارجیان در این کشور خود یکی از عوامل اصلی بی ثباتی است.
حال که حضور نیروهای آمریکایی در عراق رو به اتمام است، کاخ سفید با انعقاد پیمان امنیتی میان واشنگن و بغداد چه اهدافی را دنبال می کند؟ تقریبا تا حدودی مشخص است که جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا به دنبال تشکیل ائتلاف رسمی نظامی با عراق نیست. مسلما اگر این مساله واقعیت داشت این با مخالفت گسترده محافل عمومی در عراق همراه بود. اکثریت عراقی ها با حضور نیروهای آمریکایی در کشورشان مخالف هستند.
حتی حضور نیروهای خارجی در عراق ممکن است در زمانیکه این کشور به اتحاد و هماهنگی نیاز دارد اختلافات گسترده ای در میان سیاستمداران این کشور به وجود آورد. به هر حال بعید است که سنای تحت کنترل دموکرات ها در آمریکا این معاهده امنیتی را تصویب کند. در سالهای اخیر افکار دفاعی آمریکا از ایجاد ائتلاف های رسمی طولانی مدت به دور بوده است و در راستای تشکیل پائتلاف های غیر رسمیپ و کوتاه مدت بوده است. آمریکا د رحال حاضر با ۲۶ کشور ائتلاف رسمی دارد (تمامی اعضای ناتو) و حدودا با ۱۲۰ کشور دیگر نیز در زمینه های نظامی همکاری هایی دارد." گلف نیوز نوشته است: "یکی از مباحثی که حضور نیروهای آمریکایی در عراق را به چالش می کشاند این موضوع است که حضور نظامی آمریکا در عراق تمامیت ارضی این کشور را با تهدید روبرو کرده است.
حال چرا دولت بغداد نسبت به این موضوع بی توجه است؟ آیا دولت نوری مالکی، نخست وزیر عراق تمایل دارد کشورش تحت کنترل کاخ سفید باشد و یا حضور نظامی آمریکا در عراق دائم العمر بماند؟ آمریکا در حال حاضر ۷۰۰ پایگاه نظامی تمام عیار دارد و بیش از سه هزار تجهیزات نظامی را در سراسر جهان مستقر کرده است. کاخ سفید در راستای سیاستهای جاه طلبانه خود تلاش دارد در همه بخشهای دنیا نفوذ داشته باشد; از انگلیس تا ژاپن گرفته و آلمان و ترکیه. اما مقامات آمریکایی معتقدند که حضور نیروهای خارجی در کشورهای مختلف دنیا هیچ لطمه ای به تمامیت ارضی این کشورها وارد نمی کند اما آیا حوادث بوجود آمده در کشورهای دنیا از طرف نیروهای آمریکایی این موضوع را نقض نمی کند؟ برای نمونه مساله تجاوزهای جنسی نیروهای آمریکایی در ژاپن و یا دیگر کشورهای عین جنایت جنگی نیست؟ به گفته مقامات پنتاگون استراتژی کاخ سفید در سالهای اخیر به دنبال دوری جستن از ایجاد پایگاه های دائم در کشورهای خارجی بوده است.
به گفته این مقامات طرح تعطیلی پایگاه های آمریکا در کشورهای مختلف دنیا از سال ۲۰۰۲ آغاز شده است که این طرح بیشتر در اروپا و آسیا انجام می شود. اما آیا آمریکایی ها تلاش دارند تا بعضی از پایگاه های خود را در عراق حفظ کنند؟ در سال ۲۰۰۴ شمار پایگاه های نظامی آمریکا در عراق به حدود ۲۰۰ عدد می رسید، یکسال بعد این پایگاه ها به ۱۰۵ عدد کاهش یافت چون ارتش عراق در حال شکل گیری بود. از آن به بعد ۲۸ پایگاه دیگر آمریکا در کنترل عراقی ها قرار گرفت. در ظاهر به نظر می رسد که آمریکایی ها قصد دارند شمار پایگاه های نظامی خود را در عراق کاهش بدهند اما آیا واقعا آمریکا قصد دارد به گفته کارشناسان تا سال ۲۰۱۰ تمامی پایگاه های خود را در عراق تعطیل کند؟ به گفته کارشناسان سیاسی به دلیل استراتژیک بودن کشورعراق بعید است که آمریکا به همین راحتی ها از اشغال عراق دست بردارد.
حال نوبت به عراقی ها می رسد که نسبت به این موضوع وارد عمل شوند و تصمیم نهایی را خودشان بگیرند که آیا دوست دارند خارجی ها تا مدت طولانی در کشورشان حضور داشته باشند یا نه. دولت نوری المالکی باید هرچه سریعتر در راستای ایجاد نیروهای مسلح قوی و مقتدر گام بردارد تا بدین وسیله دیگر نیازی به تامین امنیت توسط نیروهای خارجی نباشد. مردم عراق همچنین باید نسبت به این موضوع نگران باشند که آمریکا قصد دارد چه نقشی در سیاستهای بغداد ایفا کند. در کل زمان آن فرا رسیده است که عراقی ها برای کشورشان تصمیم بگیرند و با صدای بلند اعلام کنند که دیگر نیازی به نیروهای خارجی ندارند."
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید