یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا


قدرت زن


قدرت زن
در روایت‌های اسلامی، سخن از زنان و امور مربوط به آنان بسیار است و غیر از حدیث‌هائی که بیان‌کنندهٔ احکام و تکالیف‌های دینی است، روایت‌های بسیاری وجود دارد که در حقیقت دربرگیرندهٔ دستورهای اخلاقی برای زنان می‌باشند و به ما یادآور شده که اگر دختران و زنان، خود را مکلف به آداب و اخلاق اسلامی مذکور در اینگونه روایت‌ها بنمایند، سعادت و عزت در رستگاری دنیا و آخرت را به‌دست می‌آورند و چه‌بسا که از مردان با توجه به تکلیف‌های مختصری که دارند، مقام و منزلتی برتر یابند.
زن، رکن اصلی جامعه را تشکیل می‌دهد و اصلاح و فساد جامعه‌های بشری تا حد بسیار زیادی مرهون رفتار و کردار او می‌باشد. خانواده، یک واحد اجتماعی است که با یک رشته وظیفه‌های تکاملی روبه‌رو است. این وظیفه‌ها در امتداد پارامتر تفاوت‌های فرهنگی، تغییر می‌کنند اما ریشه‌های آنها جهانی است.
زوج‌های جوان در آغاز ازدواج، با شماری از وظیفه‌ها روبه‌رو هستند. زن و شوهر باید بسیاری از نکته‌های ریز مربوط به زندگی متقابل روزمره را رعایت کنند تا کارها، روال خود را پیدا کنند.
وظیفهٔ دیگری که زن و شوهر با آن روبه‌رو هستند، جدا شدن از خانوادهٔ اصلی آنان و تبادل‌نظر و توافق بر سر برقراری رابطه‌های متقابل با پدر و مادر و خواهر و برادر خود و فامیل همسر است. زیرا زن و شوهر نسبت به ازدواج خود ملزم و متعهد می‌شوند. وفاداری‌های گذشتهٔ آنان باید تغییر کند. خانواده‌های اصلی باید جدائی را بپذیرند و از آن حمایت کنند و در اینجا باز هم وظیفهٔ زن، بسیار قابل تعمق و اهمیت می‌باشد.
● اهمیت اخلاق و رابطهٔ سالم در خانواده
یکی از افتخارهای بزرگ آئین مقدس اسلام توجه خاص و تأکید فراوان در مورد نظام خانواده است. اهمیت ازدواج و تشکیل خانواده و برقراری رابطهٔ سالم میان ”زن و مرد“ و ”پدر و مادر و فرزندان“ بر کسی پوشیده نسیت.
خانواده، پایه اصلی سعادت هر فرد در جامعه محسوب می‌شود به‌طوری که اگر افراد خانواده بتوانند با رابطه‌‌های شایسته و مناسب، روح و جسم یکدیگر را آرامش بخشند و زمینهٔ شکوفا شدن صفت‌ها و استعدادهای درونی را آماده کنند و در تفاهم‌ کامل در کنار یکدیگر، محیطی باصفا در خانه ایجاد کنند، نه تنها با این‌کار، فرزندانی شایسته، باادب و پراستعداد پرورش می‌دهند، بلکه خودشان نیز از این محیط سالم نیرو می‌گیرند و زندگی آنان همواره پرفروغ و بانشاط خواهد بود.
● آئین همسرداری
نظام خانواده به تناسب روحیه‌ها و توازن زن و مرد، برنامه‌ریزی می‌شود. یکی از وظیفه‌های مهم زنان، تعدیل عواطف و مهیا کردن فضائی آرام و باصفا در خانه است. بانوان به‌دلیل لطافت و حساسیت روح، مسئول تنظیم آرامش و صفای خانواده می‌باشند. اگر مردی بر اثر ضعف نفس و یا برخورد با مشکل‌ها و یا به هر دلیل دیگری عصبانی شد، یک زن فهمیده لازم است به‌جای آنکه به سرزنش او بپردازد، مانند یک پرستار دلسوز به فکر آرام کردن روح و روان او در داخل خانه باشد. در قرآن از زنان به‌عنوان ”آرامش‌دهنده“ یاد شده است.
انتخاب همسر، نحوهٔ تشکیل خانواده، حقوق متقابل زن و شوهر، شرایط و چگونگی تشکیل نطفه، حالت‌ها و رفتار مادر در دوران بارداری، توجه همه‌جانبه به کودک در مرحلهٔ جنینی، نام‌گذاری کودک، آداب لحظهٔ تولد و هفتهٔ اول، مقررات شیرخوارگی، همه و همه از اموری هستند که در حالت‌ها، ویژگی‌ها خوی و خصلت‌های طفل، اثر می‌گذارند.
● چرا یک مرد از زن عاشق، بی‌خبر است؟
یک زن هرگز از ابراز عشق مرد زندگی خود خسته نخواهد شد. البته به زبان آوردن ”دوستت دارم“ موجب می‌شود که زن به عشق واقعی مرد زندگی‌اش پی ببرد و آن را احساس کند. زمانی‌که یک مرد به پاس علاقه‌اش به یک زن، چند شاخه گل تقدیم می‌کند و یا یادداشت‌های عاشقانهٔ خود را نثارش می‌دارد، به آن زن اجازه می‌دهد که بداند تا چه اندازه منحصر‌به‌فرد است.
اما... وقتی زنی عاشق می‌شود، احساس زیبائی و زنانگی در او به چندین برابر می‌رسد و حاضر است با تمام وجودش جان خود را تقدیم به معشوق کند.
زن با قدردانی از مرد، او را به عرض می‌رساند. پس زنان باید بدانند زمانی که همسرشان در حال انجام کار سازنده‌ای برای خانواده است، از او سپاسگزاری کنند.
زهرا مرزبان
کارشناس علوم تربینی و پژوهشگر
مدرس آموزش خانواده
منابع: ”نشریهٔ مهرورزان“
اداره آموزش و پرورش / ”جایگاه خانواده در اسلام“ ”دکتر پریناز بنی‌سی“ / ”تربیت فرزندان و مراحل رشد او“ ”رضا فرهادیان“
منبع : مجله شادکامی و موفقیت