چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

انتخابات می‌گذرد جوانمرد باشیم!


انتخابات می‌گذرد جوانمرد باشیم!
اعلام نتایج اولیه بررسی صلاحیت کاندیداها در میان دو طیف سیاسی کشور بازتاب‌های گوناگونی داشت. اصل ح طلبان، نتایج حاصله را غیرقابل قبول و موجب حذف امکان رقابت در بسیاری از حوزه‌ها دانستند و گروهی از محافظه کاران که گویی تنها شانس پیروزی خود را در حذف رقیب قوی جستجو می‌کردند، خوشحالی خود را از وضعیت به وجود آمده، آشکار ساختند. اما ظاهراً آنها از این اقبال برخوردار نبودند که فرصت ۴۵ روزه باقی مانده تا انتخابات را با آسودگی کامل پشت سر بگذارند. نشست مشترک کروبی، خاتمی و رفسنجانی و انتشار اخباری در خصوص تلا ش‌ مشترک آنها برای ایجاد تغییر در لیست رد صلاحیت شدگان، برای بخشی از اصولگرایان، ناامید کننده و نگرانی ساز بود. بر همین اساس، تعدادی از عناصر شناخته شده آن جناح، هر یک به نوعی، مخالفت خود با تلاش‌های هماهنگ سه چهره سرشناس سیاسی (رفسنجانی، خاتمی و کروبی) را علنی ساختند. در کنار انتقاد به برگزار کنندگان جلسه سه جانبه و موضوع آن جلسه، تشدید حملا ت به رد صلاحیت شدگان نیز در دستور کار عناصر موسوم به اصولگرا قرار گرفت. در این میان، نطق دیروز یکی از نمایندگان مجلس هفتم، از ویژگی‌های خاصی برخوردار بود. او بدون توجه به ترکیب کاملا ً متنوع رد صلا حیت شدگان به ویژه ۵۰ تا ۸۰ درصد اصلاح طلبان رد صلا حیت شده، تلاش کرد که بخش عمده این گروه را مرتبط با ۱۳۵ نفری بداند که در چند سال قبل نامه‌ای به مقام معظم رهبری نوشتند. این نماینده اصولگرا آنگاه با طرح اتهاماتی نسبت به یک جریان که آن را جریان انحرافی در بخشی از حاکمیت می‌نامید، بخش قابل توجهی از نمایندگان مجلس ششم را <اپوزیسیون نظام> نامید. نماینده اصولگرای تهران، همچنین با ایجاد پیوند بین این اپوزیسیون و آن ۱۳۵ نفر، به کروبی، رفسنجانی و خاتمی هشدار داد که مبادا به دنبال دفاع از این گروه از رد صلاحیت شدگان باشند زیرا به نظر او نه تنها جلسه سه نفره که حتی جلسه ۳۰ نفره هم نمی‌تواند با آب زمزم آن افراد را تطهیر کند.
البته هشدار و نصیحت به هر کس و در هر رده‌ای بلامانع است به خصوص آنکه این هشدار در ارتباط با مبانی انقلاب و نظام باشد. اما اولا ً مشخص نیست این نماینده اصولگرا و سایر کسانی که نگران محتوای جلسه سه نفره هستند از کجا می‌دانند که سه شخصیت سرشناس نظام، بدنبال دفاع از چه کسانی هستند که اینگونه برحملات خود به رد صلاحیت شدگان و حامیان آنها افزوده‌اند؟ ثانیاً حتی اگر رد صلا حیت شدگان، در سال‌های گذشته مرتکب اقداماتی شده باشند که برخی از اصولگرایان آن اقدامات را غیرقابل دفاع بدانند، آیا مرتکبان آن افعال، بایستی تا آخر عمر در معرض انواع اتهامات و هتاکی‌ها باشند؟ مگر امام نگفت که <میزان، حال فعلی افراد است؟> البته ممکن است در پاسخ گفته شود که برخی اقدامات و اظهارات، به گونه‌ای است که نمی‌توان در بررسی صلاحیت افراد آنها را نادیده گرفت. این سخن دو پاسخ دارد. نخست آنکه ادعای عدم احراز صلاحیت در مورد بسیاری از کاندیداها، نشان می‌دهد که هیچ گونه سابقه منفی در مورد آنها وجود ندارد.
پاسخ دوم، خود یک سوال است: آیا این دیدگاه در مورد همه افراد و وابستگان به همه جناح‌های سیاسی اعمال می‌شود؟ آیا مدعیان اصولگرایی، موضع بنیانگذار جمهوری اسلامی‌را نسبت به انجمن حجتیه نمی‌دانند؟ اگر می‌دانند ، خوب است کمی به ذهن خود فشار بیاورند و به مردم بگویند کدام شخصیت برجسته روحانی، ۵ سال پیش اعلام کرد <اعضای انجمن حجتیه خدماتی کردند که دیگران نکردند(>۱) و برای توجیه علت مخالفت امام با آن انجمن، اظهار داشت: <امام هر جا هر چه که می‌دید درست است بیان می‌کرد، اما بعضی کسانی که پیش او می‌رفتند چیزی می‌گفتند...(>۲) آیا کسانی که این روزها خود را مدافع دو آتشه امام و انقلاب می‌دانند، حاضرند صادقانه به مردم بگویند که شخصیت فوق الذکر، هم اکنون از کدام جناح سیاسی کشور دفاع می‌کند و به کدام شخصیت‌ها نزدیک‌تر است؟
کسانی که برخلاف نظر رهبر فقید انقلا ب در سال ۵۷‌ تحریم چراغانی نیمه شعبان را شکستند، هم اکنون <محبوب> و <محب> کدام شخصیت اجرائی هستند و در دسته بندی‌های سیاسی به کدام جناح نزدیک ترند؟ کسانی که به نامه ۱۳۵ نفر به مقام معظم رهبری اشاره می‌کنند و از این طریق، بدنبال توجیه رد صلاحیت‌ها هستند آیا به یاد دارند که سخن زیر، پس از انتخابات مجلس هفتم توسط کدام شخصیت موثر در انتخابات مطرح شد که <مقام معظم رهبری دستور دادند که به عنوان مصلحت و با حکم حکومتی، شما اینها را تایید کنید که ما هم همیشه تابع فرمان ولا یت بوده ایم و دستورات ایشان برای ما واجب الاطاعه بوده است و اینجا هم در آن حدی که مصلحت اقتضا می‌کرد، اطاعت کردیم(>!۳)راستی این شخصیت، هم اکنون به کدام اردوگاه سیاسی تعلق دارد؟ آنها که نامه ۱۳۵ نفر به مقامات عالیرتبه کشور را توهین آمیز می‌دانند، آیا نامه علنی و بدون پاسخ رئیس مجلس سوم به یک تشکل معروف روحانی را به یاد می‌آورند که در آن آمده بود: <از آن شبی که ... نامه مزین به فحش به حضور امام ارسال داشتند و دل امام را خون کردند تا آنجا که امام فرمودند این نامه آقایان، همان نامه نهضت آزادی است که مشتی فحش به آن اضافه شده است...(>۴) ‌راستی برخی اعضای آن تشکل معروف روحانی در جریان انتخابات مجلس هشتم با کدام جبهه سیاسی، متحد شده‌اند؟
کسانی که رهبر فقید انقلاب، لحن آنها را بدتر از رادیو اسرائیل دانست و بر آنها نهیب زد، در سال‌های گذشته با کدام جناح سیاسی مخالفت جدی داشته‌اند؟ کسانی که اصلا‌ح طلبان را به تلا‌ش برای نزدیک شدن به امریکا متهم می‌کنند آیا به یاد نمی‌آورند که کدام چهره سرشناس، بزرگترین دستاورد سفر سالجاری احمدی نژاد به امریکا را شکستن تابوی مذاکره دانست؟ آیا اصولگرایان نمی‌دانند که این شخصیت در راس کدام لیست‌های انتخاباتی خواهد بود؟ کسانی که اصلا‌ح طلبان را به ثروت‌اندوزی متهم می‌کنند آیا به یاد نمی‌آورند که کاندیدای تصدی یکی از وزارتخانه‌‌های مهم که به گفته خودش در یک دوره چند ساله به ثروت چند ده میلیارد تومانی رسیده بود - و همین امر موجب مخالفت برخی از اصولگرایان با انتخاب او شد - هم اکنون در جلسات انتخاباتی کدام جناح سیاسی حضور دارد؟
در روزهای اخیر، ضمن تشدید حملا‌ت بر علیه اصلا‌ح‌طلبان و ایراد اتهامات سنگین به بسیاری از رد صلا‌حیت شدگان، تلا‌ش می شود که چهره‌ای موفق از دولت نهم و مجلس هفتم ترسیم و این موفقیت‌ها نیز به حذف اصلا‌ح‌طلبان از ارکان حکومت منتسب می‌گردد. البته قضاوت در مورد میزان موفقیت دولت و مجلس، چندان سخت نیست. اما نماینده اصولگرای مجلس دیروز برای اثبات مدعای خود در خصوص موفقیت‌های مشعشع دولت و مجلس اصولگرا به نمونه‌هایی اشاره کرده است که بارها با تردید همفکران خود او مواجه شده است. نرخ سود بانکی موضوعی است که تنظیم آن را جزء افتخارات مجلس هفتم دانسته‌اند. این در حالی است که عده‌ای از نمایندگان اصولگرای مجلس، به صراحت از عدم کاهش نرخ سود بانکی و حتی افزایش آن خبر داده‌اند. آرام کردن فضای سیاسی کشور توسط دولت و مجلس اصولگرا، از دیگر ادعاهایی است که برای اثبات ناکارآمدی اصلا‌ح‌طلبان و یادآوری موفقیت اصولگرایان به مردم یادآوری می‌شود. همچنین <تاکید بر بررسی‌های کارشناسانه> از دیگر افتخارات مجلس هفتم بر شمرده شده است. در مورد آرامش فضای سیاسی، ای کاش نماینده محترمی که دیروز نطق کرده است، با بررسی روزنامه‌های ۱۸ ماه گذشته اعتراضات مکرر شهردار تهران - کاندیدای مورد حمایت همین نماینده در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ - را ملاحظه کند و آنگاه به مردم بگوید که در برابر اقدامات تنش‌زا و زحمت‌آفرین برخی مدیران دولتی نسبت به شهرداری تهران، مجلس هفتم کدام اقدام منجر به آرامش را انجام داده است؟ در مورد تاکید مجلس هفتم بر بررسی‌های کارشناسی نیز مردم اظهار نظر‌های تعدادی از چهره‌های شاخص مجلس در خصوص <غیرکارشناسی بودن برخی تصمیمات مهم دولت> و یا <فقدان استراتژی در بعضی اقدامات دولت> را به یاد دارند.
ای کاش نماینده اصولگرا به جای اتهام افکنی‌های مبهم نسبت به رقیب و تمجیدهای کلی از مجلس هفتم، اقدامات عملی این مجلس در برابر اقدامات غیرکارشناسی و روند اقدامات فاقد استراتژی دولت نهم را برای مردم تشریح می‌کرد. البته نماینده تهران در مجلس هفتم، راه بهتری نیز برای اثبات موفقیت‌های بی‌سابقه اصولگرایان در اختیار داشت. او می توانست به جای حمله و اهانت به اصلا‌ح‌طلبان، به دست اندرکاران انتخابات توصیه کند که صلا‌حیت تمام چهره‌های سرشناس اصلا‌ح‌طلب را تایید نمایند، در آن صورت مردم با آسودگی خاطر نظر خود را اعلا‌م می‌نمودند و مشخص می‌شد که ادعاهای مربوط به <مطرود بودن اصلا‌ح طلبان> یا <شیفتگی مردم نسبت به اصولگرایان> تا چه حد با واقعیات جامعه تطبیق دارد؟نگارنده تقریباً مطمئن است که هیچ یک از اصولگرایان حاضر به چنین توصیه‌ای نیستند. پس برای آنکه حتی در میدان فاقد رقیب جدی نیز میزان محبوبیت اصولگرایان مشخص شود، آنها بایستی از مراکز دولتی بخواهند که آمار دقیق واجدان شرایط رای دادن را به تفکیک حوزه‌های انتخابیه اعلا‌م نمایند. در این صورت، پس از اعلا‌م نتایج را‡ی‌گیری مشخص خواهد شد که چند درصد مردم، اصولگرایان را صاحب صلا‌حیت کافی برای اداره کشور می‌دانند؟ در نخستین گام، خوب است که به ابهام مطرح شده در خصوص تفاوت چند میلیونی در آمار واجدان شرایط رای که توسط سایت اصولگرای بازتاب مطرح شده است پاسخ داده شود.
اما سخن آخر نیز با کسانی است که مایلند در تاریخ با عنوان <جوانمرد> شناخته شوند. آنها خوب است به مردم بگویند که کیان ارثی، نجفقلی حبیبی، علیخانی، شکوری، قنبری، مروتی، جلودارزاده و تعداد دیگری از نمایندگان مجلس هفتم و مجالس قبلی که به آنها مهر <عدم صلا‌حیت> زده‌اند و یا از احراز صلا‌حیت آنها اظهار عجز کرده‌اند، جزء ۱۳۵ نفری هستند که نامه آنها، امروز به عنوان مستند رد صلا‌حیت‌ها در تریبون مجلس مورد بحث قرار می‌گیرد؟ شاید بهترین کار برای اثبات جوانمردی مدعیان اصولگرایی، اجرای پیشنهاد دبیر کل حزب اعتماد ملی باشد: <انتشار همزمان سوابق رد صلا‌حیت شدگان و رد صلا‌حیت کنندگان>!
پی‌نویس‌ها:
(۱) و (۲) خبرگزاری ایسنا ۱۶/۱۱/۸۱
(۳) روزنامه خراسان شنبه ۱۸ بهمن ماه ۸۲
(۴) روزنامه رسالت یکشنبه ۱۹ اسفند ماه ۶۹
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید