یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

زیبائی زیر تیغ جراحی


زیبائی زیر تیغ جراحی
● جراحی‌های پلاستیک و زیبائی لثه
لثه‌هایتان تحلیل رفته‌اند و تمام قد دندان‌هایتان از لثه بیرون افتاده است؟ لثه‌هایتان تیره‌رنگ است و هنگام لبخندزدن نمای چندان زیبائی را به نمایش نمی‌گذارد؟ شاید هم لثه‌هایتان بعد از یک بیماری لثه، بدفرم شده‌اند و به‌دنبال به‌دست آوردن زیبائی از دست‌رفته هستید؟ نگران باشید دندان‌پزشکان و متخصصان جراحی لثه می‌توانند به شما کمک کنند. فقط کافی است به یک دندان‌پزشک ماهر مراجعه کنید و دل و جرأت سپردن لثه‌هایتان را به تیغ جراحی داشته باشید. ”جراحی پریودونتال پلاستیک“ روشی از جراحی است که به منظور تصحیح یا حذف دفورمیتی آناتومیک، تکاملی یا تراماتیک لثه‌های شما انجام می‌شود یعنی این جراحی‌ها برای بهتر کردن ظاهر لثه‌هایتان که به‌دلیل ضربه بدشکل شده‌اند یا از هنگام تولد دچار اشکالاتی بوده‌اند، استفاده می‌شود.
جالب است بدانید یکی از کاندیدهای این جراحی ”مایکل جکسون“ خواننده معروف پاپ آمریکاست. شاید او را بتوان رکورددار انواع جراحی پلاستیک دانست که چهره او را از سیاه‌پوستی تمام عیار به سفیدپوستی زیبا تبدیل کرد. جراحان لثه از گروه جراحانی بودند که به زیبائی لثه‌های او کمک کردند. لثه‌های سیاه‌پوستان مانند رنگ پوستشان، دارای رنگ‌دانه‌های ملانین زیادتری است و به‌همین دلیل تیره به‌نظر می‌رسد.
با روش‌های جراحی لثه می‌توان این تغییر رنگ‌های مادرزادی را اصلاح و رنگ لثه را بهتر کرد. این جراحی‌ها همچنین می‌توانند برای شما در اطراف دندان‌ها لثه کافی ایجاد کنند. برای این جراحی‌ها معمولاً از روش‌های پیوند لثه استفاده می‌شود ولی گاهی نیز لثه را برش داده و آن را در موقعیت صحیحی بخیه می‌کنند. جراحی‌های پلاستیک لثه، معمولاً جراحی‌های موفقی هستند و نتایج قابل قبولی دارند. برای اینکه از جراحی لثه‌هایتان راضی باشید لازم است خوب پرس‌و‌جو کنید و یک جراح لثه ماهر را پیدا کنید. پس از مشورت کردن با او و دیدن نتایج درمان‌های او روی سایر بیماران، لثه‌هایتان را به تیغ بسپارید.
● گونه‌ای دیگر
شاید برجستگی‌ها و فرم صورت برخی هنرپیشه‌های سینما، شما را برای تزریق ژل و برجسته کردن بخش‌های متفاوت چهره‌تان وسوسه کند. شاید هم شنیده باشید که این روزها پروتزهائی در بازار یافت می‌شود که می‌توان با کار گذاشتن آنها در صورت، گونه یا چانه، این بخش‌های صورت را برجسته کرد و آن را به فرم دلخواه درآورد. به‌طور طبیعی قوس گونه‌ای که بخشی از استخوان گونه است، موجب برجستگی‌ گونه‌ها می‌شود. در حقیقت کسانی که گونه‌های برجسته دارند به‌صورت ارثی، اسکلت صورتشان به این شکل فرم گرفته است. در برخی افراد استخوان گونه به میزان کافی رشد نکرده و بنابراین گونه‌های پهن و بی‌حالی دارند ولی پیش از این که گوشی تلفن را بردارید و از یک جراح پلاستیک وقت بگیرید، بد نیست ژل‌های تزریقی و پروتزهای زیبائی صورت را بیشتر بشناسید.
۱) گونه‌های ژله‌ای:
ژل‌هائی که برای برجسته کردن و جوان کردن صورت استفاده می‌شود یا موقتی هستند یا دائمی. ژل‌های دائمی چون از مواد پلیمر یا پلاستیک تشکیل شده‌اند به‌وسیله پوست جذب نمی‌شوند و برای همیشه در محل باقی می‌مانند بنابراین بسیار مضرند، اما ژل‌های موقتی که ”هیالورونیک اسید“ نام دارند به‌وسیله پوست جذب می‌شوند و نسبت به نوع اول عارضه کمتری دارند. بسیاری از متخصصان جراحی پلاستیک، تزریق ژل را رد کرده‌اند، به این دلیل که در کشورهای اروپائی و آمریکائی کم‌کم عوارض آن به‌چشم می‌آید. به‌طور مثال ژل‌هائی که برای برجسته‌سازی گونه به این محل تزریق می‌شوند، می‌توانند حرکت کنند و از زیر گلو خارج شوند. شش ماه تا سه سال بعد از تزریق، عوارض تزریق ژل شروع می‌شود که شامل کبودی، آبسه و التهاب سلولی گونه‌هاست.
دکتر کلانتر هرمزی، رئیس انجمن جراحان پلاستیک ایران، معتقد است: ”مشکل اینجاست که تزریق ژل در ابتدا خوب و سریع جواب می‌دهد اما عوارض آن پس از مدتی بروز می‌کند. این ژل‌ها حرکت کرده و بیرون آوردن آنها نیز دشوار است چون ژل‌ها پوشش واحد ندارند و در این جایگاه باقی نمی‌مانند. بلکه لابه‌لای نسوج پخش می‌شوند و عفونت‌های شدیدی ایجاد می‌کنند که می‌تواند به‌صورت چرک، پوست را سوراخ کند و بیرون بریزد.
۲) گونه‌های مصنوعی:
توصیه بیشتر جراحان پلاستیک این است که اگر خانم‌ها به برجسته‌سازی گونه‌ها تمایل دارند به‌جای ژل‌، پروتزهای گونه را انتخاب کنند. پروتز را از ماده‌ای به نام ”سیلیکون“ می‌سازند. براساس تحقیقات انجام شده سیلیکون‌ها ضرر عمده‌ای برای بدن ندارند و سال‌ها بدون تغییر باقی می‌مانند. چند سال پیش در جوامع پزشکی برای پروتزهای سیلیکونی عارضه‌ای مطرح شد مبنی بر اینکه مواد داخل آنها به مرور به بیرون نشت و در مفاصل رسوب می‌کند. به‌همین دلیل سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از این پروتزها را ممنوع اعلام کرد. دکتر عشایری، متخصص جراحی پلاستیک و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، در این‌باره می‌گوید: ”تحقیقات بعدی نشان داد درد مفاصل در این بیماران ارتباطی با مواد موجود در این پروتزها ندارد و پس از آن کارخانه‌های سازنده این پروتزها جدار پروتزها را ضخیم و قدرت چسبندگی ماده تشکیل‌دهنده آنها را بیشتر کردند. برخی از کارخانه‌ها، فضای داخلی پروتزها را از سرم پر کرده و در حال حاضر این نوع پروتزها، مطلوب‌ترین و کم‌عارضه‌ترین نمونه‌هاست.“
● رونالدینیو ستاره‌ای زیر تیغ
”رونالدینیو“ یکی از ستاره‌های فوتبال جهان است که هم‌اکنون در باشگاه بارسلونای اسپانیا بازی می‌کند. در کنار درخشش او در فوتبال، چهره او نیز ویژگی خاصی دارد که او را جالب توجه کرده است. خیلی‌ها (بسیاری از طرفدارانش) اعتقاد دارند فرم فک و دندان‌های او چهره‌اش را جذاب‌تر کرده است ولی کسانی که او را چندان دوست ندارند گاهی به او لقب ”صورت اسبی“ می‌دهند. چندی پیش مدیر برنامه رونالدینیو به او پیشنهاد کرد برای اصلاح فرم فک و صورت و وضعیت دندان‌هایش با متخصصان دندان‌پزشکی و ارتودنسی مشورت کند. به‌نظر می‌رسد اصلاح فرم فک و دندان‌های این ستاره، به ترکیبی از اجراء فک و ارتودنسی نیاز دارد. در این میان پاسخ رونالدینیو به مدیر برنامه‌اش و رسانه‌هائی که بی‌صبرانه منتظر تصمیم او بودند جالب‌تر بود: ”من هنرپیشه نیستم که به فکر زیباتر کردن چهره خودم باشم. از فرم صورتم راضی‌ام و قصد ندارم آن را تغییر دهم“ اما متخصصان ارتودنسی همچنان اعتقاد دارند فرم صورت و وضعیت فک بالای او به‌گونه‌ای است که امکان تنفس کامل و بدون مشکل را از او سلب کرده است.
● فصلی برای جراحی فک
اگر به فکر جراحی فک افتاده‌اید و هیچ چیز هم نمی‌تواند نظر شما را در این مورد تغییر دهد، قبل از آنکه فکتان را به تیغ جراحی بسپارید، بد نیست به توصیه‌های متخصصان جراحی پلاستیک نیم‌نگاهی داشته باشید. هنگامی‌که بیماری به جراحان پلاستیک مراجعه می‌کند، پس از معاینه او براساس معیارهائی برای جراحی فک تصمیم می‌گیرند: گاهی سن شما از دوران بلوغ گذشته است و به سنین بزرگسالی یا میانسالی رسیده‌اید، در این سنین گاهی فقط درمان ارتودنسی ثابت (استفاده از براکت و سیم) نمی‌تواند دندان‌هایتان را مرتب کند، در این شرایط باید جراحی فک به کمک سیم‌ها و نگین‌های روی دندان‌ها بیاید. گاهی فک‌ها کاملاً روی یکدیگر جفت نمی‌شوند و جویدن برخی از غذاها به‌ویژه غذاهای سفت برایتان دردسرساز است، در این شرایط نیز می‌توان با جراحی، موقعیت فک‌ها را اصلاح کرد و آنها را به‌گونه‌ای قرار داد تا دندان‌ها با یکدیگر به‌خوبی جفت و جور شوند. ”لبخند لثه‌نما“ شاخص دیگری است که شما را نامزد جراحی فک می‌کند. اگر هنگامی‌که می‌خندید، مقدار زیادی از لثه‌های فک بالایتان دیده می‌شوند، شما ”لبخندی لثه‌نما“ دارید. در حالت طبیعی لب‌های بالا هنگام خندیدن باید در امتداد محل رویش دندان از لثه قرار گیرند. یکی از روش‌های اصلاح این مشکل شما، جراحی فک است. گاهی دشواری تنفس به‌ویژه هنگام خوابیدن به‌دلیل موقعیت نامناسب فک ایجاد می‌شود. (درست مانند مشکل رونالدینیو که به آن اشاره شد) در این شرایط نیز می‌توان از روش جراحی فک استفاده کرد.
● گاهی هم عوارضی در پیش است
بی‌حسی یا کاهش حس بافت‌های صورت بعد از انجام جراحی فک، یک عارضه است. این مشکل بیشتر اوقات موقتی است و دلیل آن قطع برخی از اعصاب صورت حین جراحی است. در جراحی فک بالا، کاهش حس یا بی‌حسی در اطراف لب بالا و پائین و در جراحی فک پائین در اطراف لب پائین و چانه اتفاق می‌افتد. درد، تورم، خونریزی و عفونت احتمالی از عوارض دیگر جراحی فک است. فراموش نکنید پس از جراحی فک حدود چند هفته دندان‌ها و فک‌های بالا و پائین شما را با هم با سیم وصل می‌کنند و شما نمی‌توانید دهانتان را باز کنید و مجبورید با نی غذا و آب (مایعات) را نوش جان کنید.
دکتر گلرخ ثریا
منبع : نشریه پزشکی طبیب مردم


همچنین مشاهده کنید