جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

استراتژی‌ چهره‌ها


استراتژی‌ چهره‌ها
در حالی که چانه‌زنی‌های اصولگرایان برای ائتلاف و ارائه لیست واحد انتخاباتی هنوز جریان دارد، اما دوم خردادی‌ها باتوجه به تجربه انتخابات شوراها به راهبرد و مدل جدیدی برای رفتار سیاسی خود در انتخابات دور هشتم مجلس شورای اسلامی علی‌الخصوص در حوزه انتخاباتی تهران دست یافته‌‌اند.
از آنجا که سیاست تمرکز‌زدایی و عدالت محور دولت نهم موجب محبوبیت فزاینده اصولگرایان در استان‌ها و شهرستان‌های مختلف کشور شده است، دوم خردادی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که اگر مجالی برای پیروزی در انتخابات آتی قابل تصور باشد، آن را باید در تهران جستجو کرد. از طرفی تجربه انتخابات شوراها نشان داد که بخش قابل‌توجهی از رفتار انتخاباتی شهروندان تهرانی متاثر از شناختی است که آنها ازنامزدهای انتخاباتی دارند. با مداقه‌ای تحلیلی در نتیجه انتخابات شورای سوم این مفروض، تحصیل می‌شود. البته نباید فراموش کرد که اگر ائتلاف نهایی اصولگرایان شکل می‌گرفت و چند لیست از جانب گروه‌های اصولگرا معرفی نمی‌شد، شاید نتایج به گونه‌ای دیگر بود.
اما در شورای سوم مهدی چمران، مرتضی طلایی، رسول خادم، عباس شیبانی، حمزه شکیب، معصومه آباد، حسن بیادی و حبیب کاشانی از ائتلاف بزرگ اصولگرایان، پروین احمدی‌نژاد و خسرو دانشجو از ائتلاف رایحه خوش خدمت، معصومه ابتکار، احمد مسجد جامعی، محمدعلی نجفی و هادی ساعی از ائتلاف اصلاح‌طلبان و در نهایت علیرضا دبیر به عنوان نامزد مستقل حضور دارند.
واقعیت این است که گزینش نهایی شهروندان تهرانی با گرایش واضح به اصولگرایان چهره‌های مطرح لیست‌های مختلف بوده است.
یعنی اگر بر فرض ائتلاف رایحه خوش خدمت چند چهره شاخص دیگر در لیست خود معرفی کرده بود امروز سهم بیشتری در شورای شهر تهران داشت.
صرف‌نظر از اینکه اصولگرایان پس از پیروزیقاطع بخش زیادی از اختلافات انتخابات را کنار گذاشتند و به منظور پیشبرد امور شهری تهران و در راستای منویات مقام معظم رهبری بر اشتراکات فی‌مابین تاکید کردند.اما در آستانه انتخابات مجلس هشتم در اسفندماه سال‌جاری خبرها و شنیده‌ها حاکی از آن است که گروه‌های دوم خردادی‌با توافق نهایی بر سر معرفی حسن روحانی به عنوان نفر اول لیست خود، رایزنی‌های جدی را به منظور گنجاندن چهره‌های مطرح و مشهور دیگری همچون کمال خرازی (وزیر سابق خارجه)، محمد شریعتمداری (وزیر سابق بازرگانی) و مرتضی حاجی (وزیر سابق تعاون و آموزش و پرورش) و ... آغاز کرده‌اند.
اما انتظار می‌رود تعدادی از این افراد درخواست‌ گروه‌های دوم خردادی‌ برای حضور در لیست انتخاباتی منتسب به اصلاح‌طلبان را رد نمایند. برخی از اخبار حاکی از آن است که علی شمخانی اصرارهای مکرر گروه‌های دوم خردادی را برای حضور در لیست مشترک اصلاح‌طلبان رد کرده است. مرتضی حاجی نیز روز گذشته به گونه‌ای متناقض دخالت مستقیم و رسمی بنیاد باران به ریاست خاتمی در تعیین سرلیست‌های انتخاباتی دوم خردادی‌ها را تکذیب نمود.البته نباید فراموش کرد که بخش معتنابهی از نیروهای دوم خردادی با مشکل عدم مشروعیت انتخاباتی نیز روبرو هستند و این موضوع چالش جدی در مسیر چینش لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان است.
لذا جبهه دوم خرداد سعی دارد نیروهایی را برگزیند که به واسطه مسئولیت‌های سنگینی که داشته‌اند نسبت به دیگران از سوء سوابق بری باشند. از این منظر، چنین رویکردی مثبت ارزیابی و به هر حال گامی در جهت افزایش و رشد عقلانیت سیاسی گروه‌های دوم خردادی محسوب می‌شود.در نهایت به نظر می‌رسد بازی چهره‌ها در انتخابات آتی بخصوص در تهران تعیین کننده باشد و اصولگرایان باتوجه به اقبال عمومی که نسبت به آنها وجود دارد بایستی مهیای لیستی از نخبگان مطرح اصولگرا باشند که در رقابت چهره‌ها مقبول افکار عمومی جامعه واقع شوند.
صالح اسکندری
منبع : روزنامه رسالت