شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

عراق، دوزخی در حال گسترش


عراق، دوزخی در حال گسترش
روزنامه آمریكایی «واشنگتن پست» تصریح كرده كه تلاشهای دیپلماتیك كاخ سفید بویژه در زمینه صلح خاورمیانه و برگزاری كنفرانس بین المللی عراق، با این هدف است كه دولت بوش بتواند از طریق آن، از گسترش دوزخ عراق به خاورمیانه جلوگیری كند.
این روزنامه نوشته است مقامات آمریكایی تاكید دارند كه این راهبرد دیپلماتیك، تلاشی ایستا به منظور مهار وضعیت نیست، بلكه هدف از آن رسیدگی به مسایلی است كه در قلب بی ثباتی در خاورمیانه قرار دارد. این مسایل همان مشكل فلسطینیان و تنشهای منطقه ای و فرقه ای است كه باعث تشدید خشونت در عراق شده است.به نوشته واشنگتن پست، البته مشكل این است كه صحبت كردن در مورد تغییرات مثبت در خاورمیانه بسیار دشوارتر از رخ دادن این تغییر است و رسیدن به موفقیت واقعی نیازمند پشتكار و زیركی بخصوصی در دیپلماسی است كه دولت بوش تاكنون از خود نشان نداده است.
واشنگتن پست افزوده است: «جرج بوش» با اعلام برگزاری كنفرانس صلح در فصل پاییز، به مساله اشغال كرانه باختری توسط اسراییل اشاره كرد تا از این طریق بتواند حمایت اعراب را جلب كند و ظاهرا توانست از این طریق حمایت ریاض را جلب كند، چرا كه عربستان پس از سخنان بوش طی بیانیه ای اعلام كرد از پیشنهاد او كه مطابق با ابتكار صلح اعراب است حمایت می كند.این روزنامه نوشته است:«كاندولیزا رایس» وزیر امور خارجه آمریكا نیز امیدوار است عربستان در این كنفرانس صلح كه قرار است در فصل پاییز برگزار شود شركت كند.
او می خواهد این نشست یك چتر عربی برای مذاكرات دو جانبه جدی بین اسراییلی ها وفلسطینیان باشد كه می تواند بلافاصله پس از این كنفرانس آغاز شود.به نوشته این روزنامه، هدف از این كنفرانس این است كه پیش از آغاز مذاكرات، حمایت كشورهای عربی جلب شود و به این ترتیب «محمود عباس» از نوعی پوشش سیاسی برخوردار گردد.
واشنگتن پست افزوده است: مقامات دولت بوش همچنین امیدوارند این مذاكرات به نتایجی دست یابد كه آن دسته از مقامات حماس كه خواستار تشكیل كشور فلسطین (با به رسمیت شناختن اسرائیل) هستند از حزب اصلی جدا و یك حزب سیاسی تشكیل دهند كه به این ترتیب غزه نیز وارد مذاكرات گردد.این روزنامه می نویسد: تلاش برای برگزاری كنفرانس همسایگان عراق نیز یك پروژه مشترك بین رایس و «رابرت گیتس» وزیر دفاع آمریكاست كه ظاهرا در مورد راهبرد خاورمیانه یك شراكت كاری تشكیل داده اند.
ماه آینده آنها به خاورمیانه سفر خواهند كرد تا به متحدان خود این اطمینان را بدهند كه با وجود بی ثباتی موجود در عراق، آمریكا از منافع خود و منافع آنها دفاع خواهد كرد.واشنگتن پست تصریح كرده است: دولت آمریكا این مساله را درك می كند كه ایران قطعا بایددرهركنفرانس منطقه ای شركت داشته باشد. باتوجه به اینكه به نظر می رسد رایس هنوز امیدوار است بتواند در بلند مدت كمك ایرانیان را جلب كند، واشنگتن با برگزاری دور دوم مذاكرات در مورد ایجاد ثبات در عراق با ایران به توافق رسیده است.
به نوشته این روزنامه، ایران و آمریكا در عراق از منافع مشترك بسیاری برخوردارند و به نظر می رسد رایس نسبت به شش ماه قبل بیشتر این منافع مشترك را درك كرده است.این روزنامه افزوده است: به نظر می رسد رایس و گیتس بر این مساله اتفاق نظر دارند كه این فشارهای دیپلماتیك واكنشی ضروری به خشونت های مداوم در عراق است.
واشنگتن پست در پایان نوشته است: در دولت بوش كه معمولا وزیران دفاع و خارجه آن دچار اختلاف نظرهای شدید بوده اند، ائتلاف رایس و گیتس به این مساله كمك خواهد كرد كه چگونه روی ایجاد ثبات در منطقه ای تمركز كنند كه به صورتی خطرناك از كنترل خارج شده است.
همچنین در مقاله ای دیگر درباره باتلاق عراق آمده است:آمریكایی ها تلاش می كنند نوعی توجیه برای افكار عمومی در آمریكا كه به شدت از ادامه عملیات پرهزینه آمریكا در عراق ناراضی است، فراهم كنند، چرا كه در حالی كه پس از گذشت بیش از چهار سال از اشغال عراق و ادامه نبرد فرسایشی كه در آن نیروهای آمریكایی وائتلاف هر روز به عنوان طعمه هایی برای گروههای مسلح با دیدگاههای متفاوت در این كشوركشته وزخمی می شوند ، و آمریكا در دست یافتن به اهداف خاورمیانه ای خود با شكست جدی روبرو شده است ، در سطح سیاستمداران ، نخبگان ، رسانه ها وحتی مردم عادی آمریكایی این سوال روز به روز مخاطبان بسیاری را پیدا می كند كه ، تا چه زمانی باید نیروهای آمریكایی در عراق بمانند وچرا باید بمانند و چرا باید شاهد كشته شدن فرزندان خود در هزاران كیلومتر دورتر از خانه های خود باشند ؟
این سوال اساسی را دولتمردان آمریكایی به شیوه های مختلف وتقریبا به صورت روزمره با لحن های متفاوتی پاسخ می دهند . گاه اتفاق می افتد كه مقامات آمریكائی شكست در عراق را باور دارند ، اما نمی خواهند این موضوع را رسما وعلنا اعلام كنند. سناتور جان كورنین (جمهوریخواه) در یك نشست خبری كه در تاریخ چهارشنبه ۲۰تیر ۱۳۸۶برگزار شده است ،می گوید: «ما به خاطر امنیت ملی آمریكا نباید مانند یك كشور شكست خورده عراق را ترك كنیم. این تنها بخاطر عراقی ها نیست .
این به خاطر امنیت ملی آمریكا است» آمریكایی ها همزمان پنهان نمی كنند كه طرف اصلی خود در منطقه خاورمیانه را ایران می دانند و برای توجیه افكار عمومی آمریكا به بزرگنمایی خطر ایران اقدام می كنند.
مقامات آمریكایی برای توجیه ماندنشان در عراق نیازمند ارائه دلایل كافی وتوجیهات عامه پسندی هستند تا بتوانند مردم كشور خودشان را با سیاست ها واقدامات خودهماهنگ كنند، با این وجود هرگز سخن از علت اشغال كشوری كه به اعتراف بسیاری از صاحب نظران آمریكایی هیچگاه كوچكترین تهدیدی برای آمریكا نبوده است را مطرح نمی كنند ، بلكه از ادبیاتی سخن می گویند كه در آن بذر نفرت وكینه و انتقام علیه مردم مسلمان را در بین جامعه آمریكا می پاشند و لذا كشته شدن سربازان خود در عراق را تنها به واسطه نفوذ منطقه ای ایران عنوان می كنند.
جرج بوش رییس جمهور ایالات متحده آمریكا نیز كه باید سنگینی بار عدم توفیق در عراق را تحمل كند، در لفافه چنین ادعا كرده است كه گویا توفیق نیروهای ضد آمریكایی در عراق می تواند علامت هایی به ایران ارسال كند.وی در گفتگو با خبرنگاران به هنگام ارائه گزارش میاندوره ای درباره پیشرفت طرح افزایش نیروها در عراق در ۲۱تیر ۱۳۸۶با ترساندن مردم آمریكا از افزایش خشونت در منطقه خاورمیانه وخطر گسترش آن تلاش می كند مردم آمریكا را متقاعد سازد كه نیروهای آمریكایی بایستی در عراق بمانند و مستقیما اعلام می كند كه : «این چیز مهمی است كه مردم آمریكا باید درك كنند: خشونت و آشوب موجب تشجیع گروه های افراطی خواهد شد خواه شیعه باشند یا سنی.»
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید