سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


آفریقا در جستجوی راهی برای مقابله با افزایش شدید بهای نفت


آفریقا در جستجوی راهی برای مقابله با افزایش شدید بهای نفت
آفریقا، قاره ای كه در آن كشورهای تولیدكننده نفت برخوردار از افزایش قابل توجه درآمد حاصل از صعود بهای نفت و نیز كشورهای واردكننده نفت رویارو با نفت گران ویران كننده، در كنار یكدیگر واقع شده اند، در جستجوی یك راه درمان برای مقابله با افزایش بهای سوخت است.خبرگزاری فرانسه در گزارشی از آدیس آبابا (اتیوپی)، «اتحادیه آفریقا» كه همایش هفته جاری راههای درمان پیامدهای افزایش پی درپی بهای نفت وگاز در قاهره را برگزار كرده است، اعلام كرد: « هزینه واردات نفت برای كشورهای آفریقایی واردكننده، بیش از ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی آنهاست درحالی كه این هزینه برای كشورهای غیرتولیدكننده عضو سازمان همكاری اقتصادی و توسعه ( او ئی سی دی) حدود ۲ درصد است.»
«اتحادیه آفریقا» در سندی كه در آدیس آبابا، مقر این اتحادیه انتشار یافت، افزود این افزایش شدید بهای نفت « بر موازنه پرداختها، اشتغال، رشد اقتصادی، سرمایه گذاریها، بهره بدهی و سطح زندگی مردم تاثیری منفی داشته است»
.بنا بر این سند، سنگال بویژه به علت افزایش شدید بهای نفت ناگزیر شد در ماه اكتبر (مهر-آبان) در پیش بینی رشد اقتصادی سال ۲۰۰۶خود تجدیدنظر كند و آن را بین ۳و ۴درصد اعلام كند درحالی كه در سال ۲۰۰۵این پیش بینی ۵/۵درصد بود. البته شماری از كشورهای قاره آفریقا از صادركنندگان عمده نفت خام و بهره مند از منافع بهای بالای آن در بازار هستند. نیجریه و آنگولا كه بنا به تصمیم نشست اخیر سازمان كشورهای صادركننده نفت (اوپك) از ماه ژانویه ۲۰۰۷به این سازمان می پیوندد، از جمله این كشورها هستند.
اما «اتحادیه آفریقا» برای اكثر كشورهای قاره آفریقا فاقد انرژیهای فسیلی ایجاد یك «صندوق استهلاك بدهی» را ترغیب كرد.اتحادیه آفریقا هدف اصلی ایجاد این صندوق را « بسیج منابع مالی برای كمك به كشورهای واردكننده نفت به منظور جلوگیری از شوكهای نفتی و تسهیل تامین مالی واردات نفتی » ذكركرد. به گزارش ایرنا اجلاس سران كشورها و دولتهای عضو اتحادیه آفریقا كه ماه ژانویه ۲۰۰۶ در خارطوم، پایتخت سودان برگزارشد، تصمیم گرفت یك «صندوق آفریقایی تثبیت نفت» ایجادكند و تشكیل و اجرای آن در قاهره بررسی می شود.اما موضوع تامین مالی چنین صندوقی باید حل شود.
كارشناسان اتحادیه آفریقا یك راهبرد مبتنی بر همبستگی بین كشورهای تولیدكننده و واردكننده را بررسی می كنند. آنان ازجمله باید یك راهبرد « تفصیلی برای همكاری و همبستگی بین كشورهای آفریقایی تولیدكننده نفت و كشورهای غیرتولیدكننده » را تعریف و مشخص نمایند. اتحادیه آفریقا معتقد است برای حفظ رشد اقتصادی سه موضوع باید بررسی شود: نخست آنكه،تاثیر بهای بالای نفت بر اقتصاد كشورهای فقیر غیرتولیدكننده باید كاهش یابد. دیگر اینكه درآمدهای نفتی برای كشورهای آفریقایی تولید كننده نفت به حداكثر برسد.
این اتحادیه به عنوان نكته سوم نیز عنوان كرده كه ضروری است تولیدات نفتی در آفریقا از حیث كمی و كیفی بهبود یابند تا اهداف توسعه این قاره محقق شود.
منبع : روزنامه ابرار اقتصادی


همچنین مشاهده کنید