سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


سراب یا بیداری؟!


سراب یا بیداری؟!
چند سالی است که به بهانه روشنگری و افزایش سطح بینش اجتماعی بستری مناسب فراهم آمده تا نویسندگان عرصه فیلم و سریال آنچه را که به اصطلاح صلاح می دانند اشاعه دهند و رسانه ملی را مجال رقابت با یکدیگر سازند. کم توجهی مسئولان صدا و سیما به این مقوله نیز بستر تکرر انتقادات از برنامه های این سازمان را برای دل سوزان فرهنگ و هنر فراهم آورده است.
اقبال عمومی قشر متوسط و ضعیف جامعه به این رسانه در نتیجه عدم بسترسازی مناسب برای دیگر تفریحات سالم کار را مشکل تر و وظیفه این سازمان را دو چندان کرده است و سیاست سازمان صدا و سیما نیز بر این مطلب استوار بوده است که هر لحظه بر تعداد بینندگانش بیافزاید.
اما صدا و سیمای امروز خواسته یا ناخواسته و تحت تاثیر برخی رسانه های بیگانه در جهت دهی فرهنگ جامعه ایرانی- اسلامی ما دچار اشتباهات عدیده ای است که در نتیجه عدم کارشناسی برنامه هایش می توان به ترویج و تبلیغ مواردی از قبیل بی بند و باری دینی و اخلاقی، گستاخی و بد دهنی، عصبی جلوه دادن جامعه و تفکرات فمینیستی و... اشاره نمود.
مجموعه تلویزیونی بیداری که از نوع سریال های پر مخاطب شبکه ۳ سیما بود نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد؛ چندان که موارد مثبت آن هم نتوانست موارد منفی اش راپنهان سازد.
عدم آشنایی نویسنده با الفبای دینی و فرهنگ ایرانی و ذوق و قریحه امروزی و تطابق با متون رمان های عشقی در جای جای نثر کلیشه ای آن و دیالوگ مخاطب ناپسندش -مخصوصاً در قسمت ۱۶- کاملاً هویدا بود.
و اینچنین است که به راحتی تمام حرمت یک خانواده ایرانی به باد استهزا گرفته می شود و ورود خزعبلاتی از این دست به راحتی از رسانه ملی میسور و مقدور می گردد!
در بخشی از دیالوگ سریال یکی از شخصیت های زن داستان به راحتی از ابراز علاقه و احساسات مردی از دوستان برادرش به خود را برای دوستش بازگو می کند که در زمان جوانی او در منزل شان رفت و آمد داشته است و علی رغم بزرگتر بودن و تفاوت سنی۱۳ ساله علائم عاشقی را در رفتارش نمی توانسته پنهان کند و طبق متن داستان وی هم از فهم چنین مسایلی عاجز بوده است! اما در ادامه می گوید بعد از مدتی من هم چیزی شبیه عشق را در وجودم حس می کردم...!
وی در ادامه مواردی را یاد آور می شود که موجبات علاقه مندی بیشترش را به آن مرد ممکن ساخته است، مثل: اخلاق بچه گانه، بلند خندیدن، بلند شعر خواندن، نوع پوشش خاص، نوع گرایشات سیاسی و... و در نهایت هم به نکته ظریف، مهم و سراسر احساس فرار از خانه! به خاطر رسیدن به خواسته هایش اشاره می کند و تشویق و تشهیر این امر که چون پدر بالای سرت نیست هر... کاری که دلت می خواهد می توانی انجام دهی و نقایص قانون را مفر و مجوز کار خود سازی.
گفتن ناپسند این مطلب که: «زنان احساس علاقه مردها را نسبت به خود خوب می فهمند» نیز قسمتی از متن جالب دیالوگ این فیلم است؛ هرچند که روانشناسان بالاتفاق عاطفی تر بودن و غلبه احساسات بدون پشتوانه عقلی را در زنان تایید و تاکید کرده باشند.
سیری کوتاه در مسایل شرعی و استفتائات آیات عظام و مراجع بزرگوار تقلید مصادیق واقعی مخالفت با شرع در این نوع برنامه ها را به وضوح نمایان می سازد که به جهت تخلیص گفتار به سر فصل های آن اشاره می شود؛
۱) استفاده از سخنانی که در تنهایی زن و شوهر رد و بدل می شود برای بازیگران نامحرم (مثل دوستت دارم، فدایت شوم و...) (رجوع شود به احکام روابط با نامحرم)
۲) نوع پوشش آقایان و خانم ها و همچنین استفاده از لباس شهرت (عن الباقر عن النبی صلوات الله علیهما خداوند زنان مرد نما و مردان زن نما را لعنت کند. بحار الانوار،ج ۱،ص ۲۵۶) (رجوع شود به احکام پوشش)
۳) ترویج منکر (رجوع شود به احکام و آداب امر به معروف و نهی از منکر)
۴) دروغ گویی و بزرگنمایی و همچنین تبلیغ در جهت صحت این عمل
۵) خود نمایی در تمامی گونه ها (اعم از راه رفتن، صحبت کردن، خندیدن، لبخند زدن، شوخی با نامحرم، نحوه گرفتن اشیائی نظیر گل، کتاب و... در دست، مطالعه در مقابل نا محرم و... و کلاً تمامی مواردی که برای نامحرم -چه زن و چه مرد-، جلب توجه نماید) (رجوع شود به احکام روابط با نامحرم)
۶) اقبال به ترویج موسیقی و توجه خاص به آن (هر نوعی از موسیقی که مصداقی از غنا باشد)
و مطالبی از این حیث که متاسفانه عمل و عامل به آنها بسیار کم اند...
اینگونه زیر پا گذاشتن شرع مقدس تا به حدی رسیده که تریبون خطبای معزز جمعه -بالاخص در قم که مرکز علوم اسلامی است-، خواستگاه رسمی انتقاد علمای اسلام از صدا و سیما شده است.
عدم توجه به سنین مخاطب اینگونه فیلم و سریال ها و عدم دقت در ساعات پخش آن نیز اهمیت موضوع را دو چندان می نماید؛ مگر در اوج تماشای یک برنامه خانواده ای می تواند مانع یک کودک یا نوجوان بیننده از دیدن ادامه برنامه شود؟! یا در مقابل سؤالاتی که متاذی ذهن پاک و دست نخورده یک نوجوان است تکلیف چیست و پاسخگو که خواهد بود؟!
آنچه که امروز شاهد آن هستیم ضعف مسئولان این سازمان در کارشناسی برنامه ها و وجود شکاف های عمیق لایه های مختلف آن در ارتباط با جامعه علمی حوزه و دانشگاه است. این نقایص نیز بستر ساز ریشه سوزی و ویران سازی فرهنگ غنی ایرانی و وارونه سازی اشکال دینی ما گردیده و متاسفانه تداوم این مساله در سال های آتی فرهنگ ایرانی اسلامی مان را در جهت انحطاط و ویرانی رهنمون خواهد ساخت.
هادی حسینی
منبع : رجا نیوز


همچنین مشاهده کنید