جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

قدومه شیرازی


قدومه شیرازی
گیاهی است یك ساله به بلندی ۱۰-۵ سانتی متر، شاخه های آن از قسمت پایینی گیاه منشعب شده و انشعابات به صورت افراشته و بسیار شكننده هستند. برگ آن كشیده- قاشقی، دارای نوك كند، دندانه‌های كوتاه در نصفه بالایی برگ. دمبرگ پوشیده از كر ك ها و پرزهای ستاره ای است. میوه از نوع خورجینك، تخم مرغی پهن نوك دار، بدون كرك دارای بال و در حالت رسیدن قرمزرنگ است. دانه ها بخش دارویی گیاه را تشكیل می‌دهند. دانه ها گرد، پهن و خاكستری هستند دارای پوشش نازك موسیلاژی هستند كه در كناره‌های دانه به صورت بال كوتاه و سفیدرنگ مشهود است. در زمان رسیدن میوه كه پوسته آن به رنگ زرد دیده می‌شود جمع آوری می گردد. دانه های این گیاه حداقل حاوی ۱۵ درصد موسیلاژ هستند. از قدومه عمدتاً به عنوان نرم كننده سینه، برطرف كننده سرفه و ملین استفاده می شود. در طب گذشته از قدومه به عنوان خلط آور و ضدالتهاب استفاده می كرده اند. ۹-۶ گرم دانه قدومه را در یك لیوان آب جوش ریخته و به مدت نیم ساعت بخیسانید. سپس روزی سه بار هر بار یك فنجان میل كنید. آنچه تحت نام قدومه در بازار دارویی ایران ارائه می شود عبارت است از قدومه شیرازی و قدومه شهری.قدومه شهری دانه‌های گیاه Lepidium perfoliatum از خانواده شب بو است كه به جای دانه های قدومه شیرازی با نام عمومی قدومه ارائه می‌شود. قدومه شیرازی در كشورهای مصر، عربستان، فلسطین، ایران، پاكستان و عراق انتشار دارد.

سحر شهنازی
منبع : روزنامه شرق