یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

کشور جدید بالکان


کشور جدید بالکان
اعلام استقلال کوزوو از صربستان باعث جناح بندی قدرت های جهان شده است.
فرانسه، انگلیس و آلمان به عنوان سران بخشی از اتحادیه اروپا، کشور کوزوو را به رسمیت شناختند و برخی از دیگر کشورهای جهان، استقلال کوزوو را حرکتی غیرقانونی قلمداد کردند.
ایالات متحده نیز وضعیت جدید کوزوو را به رسمیت شناخت که پس از آن به سرعت صربستان سفیر خود را از واشنگتن احضار کرد.
«کاندولیزا رایس» وزیر خارجه آمریکا طی یک اطلاعیه گفت: «امروز ایالات متحده به طور رسمی کوزوو را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت می شناسد. ما این نقطه عطف تاریخی را به مردم کوزوو تبریک می گوئیم.»
رایس گفت در آینده علایق و روابط سیاسی میان آمریکا و کوزوو برقرار خواهد شد. در بلگراد «وجیسلاو کاسچنیکا» نخست وزیر صربستان طی سخنانی در پارلمان این کشور گفت: «تصمیم ایالات متحده نمی تواند یک کشور کاذب را به کشوری واقعی تبدیل کند.»
وی افزود: «دولت دستور داده است سفیر ما در واشنگتن به سرعت به کشور بازگردد.»
نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل پایتخت بلژیک، برای یافتن راه حلی در این مورد با شکست مواجه شد. اسپانیا و اسلواکی اعلام کردند، کشور جدیدی را در اروپا به رسمیت نمی شناسند.
«برنارد کوشنر» وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد، پاریس روابط نزدیکی را با کوزوو برقرار خواهد کرد.
رئیس جمهور فرانسه نیز در نامه ای از کاخ ریاست جمهوری الیزه در پاریس، خطاب به همتای کوزوویی خود نوشت: «ما کوزوو را به عنوان کشوری آزاد و مستقل به رسمیت می شناسیم.»
«نیکلا سارکوزی» در ادامه نامه نوشت: « به شما تعهد کامل می دهم که فرانسه بر اساس اعلامیه اتحادیه اروپا و مصوبه پارلمان کوزوو در ۱۷ فوریه ۲۰۰۸ از این پس کوزوو را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت می شناسد.»
«دیوید میلیبند» وزیر خارجه انگلیس و « فرانک والتر اشتانمایر» همتای آلمانی او نیز اعلامیه های مشابهی صادر کردند.
اشتانمایر پیش بینی کرد: «اکثریت اتحادیه اروپا، کوزوو را به رسمیت خواهند شناخت.»
اولین کشوری که کوزوو را به رسمیت شناخت افغانستان بود. وزیر خارجه این کشور اعلام کرد باید به «آنچه ملت ها می خواهند»، احترام گذاشت.
اما بسیاری از کشورها مثل چین، رومانی و روسیه با استقلال کوزوو مخالفت کردند.
اسپانیا و اسلواکی هم استقلال کوزوو را رد کردند و تلاش ها برای شناسایی آن به عنوان کشوری مستقل را براساس قوانین بین المللی، غیرقانونی دانستند.
«جان کوبیس» وزیر خارجه اسلواکی گفت: «اسلواکی راهی برای شناسایی کوزوو نمی بیند.»
اسلواکی یک اقلیت قابل توجه مجارستانی دارد و می ترسد این حرکت کوزوو باعث شعله ورشدن تنش های نژادی در این کشور شود.
اسپانیا هم به دلیل درگیری با حرکت های تجزیه طلبانه از شناسایی کوزوو خودداری کرد.
«میگوئل آنخل مارتینس» وزیر خارجه اسپانیا در این مورد گفت: «دولت اسپانیا اقدام یک جانبه پارلمان کوزوو مبنی بر اعلام استقلال را به رسمیت نمی شناسد، چرا که ما فکر می کنیم این موضوع بر خلاف قواعد بین المللی است.»
صربستان و روسیه نیز- نه به عنوان عضو اتحادیه اروپا- با این موضوع مخالفت کردند. روسیه نگران عواقب سوء این مسئله بر مناطق تجزیه طلب در سراسر جهان است.
صربستان نسبت به حفظ تمامیت ارضی خود متعهد است و هنوز هم مدعی است کوزوو متعلق به این کشور است و حق عضویت در هیچ نهاد بین المللی را ندارد، از همین رو اقدام به پرونده سازی علیه رهبران کوزوو به جرم اعلام استقلال کرده است.
پلیس صربستان پرونده ای را علیه سه چهره اول سیاسی کوزوو - « فاتمیر سجیدیو»، رئیس جمهور، «هاشم تاچی» نخست وزیر و «جاکوب کرانیسکی» رئیس پارلمان- تشکیل داد و آنان را به سازماندهی تشکیل کشوری کاذب در قلمرو صربستان متهم کرد.
وزارت کشور صربستان نیز طی اعلامیه ای این سه تن را به شکلی جدی به اقدام علیه قانون اساسی و امنیت ملی این کشور متهم کرد.
صرب ها در بلگراد و کوزوو دست به تظاهرات زدند و به اعلام استقلال این منطقه اعتراض کردند.
خبرنگار الجزیره از بلگراد گزارش داده است، تظاهرات ها نسبتا آرام و مسالمت آمیز است اما خشم زیادی در اینجا نهفته است چرا که کوزوو برای صربستان اهمیت فوق العاده چه از لحاظ تاریخی و چه مذهبی دارد.
تنش ها در حال افزایش است، به ویژه هنگامی که صرب های ساکن کوزوو در شهرهای شمالی دست به تظاهرات علیه اعلامیه استقلال زدند.
شاهدان اعلام کردند یک خودرو سازمان ملل، نیمه شب در شهر شمالی «زوبین پوتوک» هدف قرار گرفت و به آتش کشیده شد.
انفجار دیگری هم در شهر «میترویکا»- یکی دیگر از شهرهای خطوط مرزی- در محل استقرار نیروهای سازمان ملل و حافظ صلح کوزوو به وقوع پیوست، هر چند پلیس اعلام کرد تلفاتی در بر نداشته است.
نیروهای سازمان ملل و حافظ صلح به سرعت کنترل منطقه را به دست گرفته و محل حادثه را به محاصره خود درآوردند.
این دومین انفجار علیه نیروهای سازمان ملل پس از اعلام «هاشم تاچی»-نخست وزیر آلبانیایی تبار کوزوو - مبنی بر استقلال این منطقه است.
اعلامیه او پس از آن صادر شد که ۱۰۹عضو پارلمان کوزوو در نشستی به جدایی این منطقه از صربستان و استقلال آن رای دادند.
پس از آن هزاران آلبانیایی به خیابان های «پریشتینا»- مرکزکوزوو - ریخته و به جشن و پایکوبی پرداختند اما در سوی دیگر مردم در بلگراد به خیابان ها آمدند، تظاهرات کردند و سفارت آمریکا در صربستان را به دلیل حمایت از «پریشتینا» با سنگ مورد هدف قرار دادند.
منبع: الجزیره
مترجم: محمد صرفی
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید