جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

فوتبال و البته تجارت


فوتبال و البته تجارت
مسأله درآمد و دستمزد بازیكنان شاغل در لیگ برتر فوتبال انگلستان چندی است كه ذهن فوتبالدوستان را به خود مشغول كرده است. برخی بر این باورند كه افزایش دستمزدها باعث می شود كه فوتبالیست های جوان، اشباع شوند. از سوی دیگر برخی این چنین تصورمی كنند كه دریافت دستمزدهای كلان نه تنها كمكی به پیشرفت فوتبال نمی كند، بلكه رفته رفته از ارزش های آن نیزمی كاهد. روزنامه گاردین این مبحث را به چالش كشیده و نظرات مخالف و موافق را بازتاب داده است.
● «گوردون مك كوئین» بازیكن سابقمنچستریونایتد و لیدز
این مسأله بدون تردید مشكلی بزرگ محسوب می شود. مشكلی كه به هر حال همه چیز را تحت تأثیر قرار می دهد اما تأثیرپذیری ها متفاوت و بعضاً متعارض است. برخی فوتبالیست های جوان می دانند با پول خود باید چه كار كنند اما نحوه بازی برخی دیگر تغییر می كند. اگر درآمد این افراد افزایش یابد، نحوه بازی آنها نیز سریعاً تغییر می كند.
عده ای پول بازیكن حرفه ای می گیرند بدون آنكه ارزش و قابلیت خاصی داشته باشند. همچنین اگر پول داشته باشید، مطبوعات و رسانه ها از شما بازیكن طراز اول می سازند در حالی كه می دانید این چنین نیستید. باشگاه ها نگران از دست دادن بازیكنان كلیدی و تأثیرگذار خود هستند. بنابراین به هر وسیله ممكن سعی در حفظ بازیكن دارند كه این نشان دهنده ضعف باشگاه در رده های پایین تر است. اگر باشگاه ها در رده های جوانان و یا پایین تر همچون نوجوانان سرمایه گذاری كنند دیگر نیاز ندارند برای حفظ بازیكن، متحمل بار مالی شدیدی شوند؛ چراكه به راحتی می توانند جوانان را جایگزین كنند.
● «آلن كوربیشلی» سرمربی وستهام
هنگامی كه بازیكن با افزایش درآمد مواجه می شود از انگیزه و تلاشش برای تیم كاسته می شود زیرا می داند اگر بد بازی كند باز هم حقوق خوبی دریافت می كند؛ بنابراین چندان نگران نیست. پاداش ها زمانی ارزش دارد كه درآمد بازیكن چندان چشمگیر نباشد و از سوی دیگر پاداش نیز ارزش خود را داشته باشد.
هنگامی كه من بازیكن بودم، پاداش ها برای ما ارزش و اهمیتفوق العاده ای داشت، زیرا انگیزه كافی به وجود می آورد و باعث می شد در مسابقه بعدی بهتر و زیباتر بازی كنیم. در سالیان اخیر پاداش ها تنها نام شما را بر سر زبان ها می اندازد. بیشتر این مسایل، اكثراً به فرهنگ باشگاه باز می گردد و اینكه آنها برای بازیكنان خود چه برنامه ای دارند. باشگاه های بزرگ همچون منچستریونایتد از همان دوران نوجوانی روی بازیكنان سرمایه گذاری می كنند.
رایان گیگز و برادران نویل هنگامی كه در ابتدای دهه ۹۰ به اولدترافورد آمدند با وضعیت فوتبال و حال و هوای باشگاه و در رأس همه، اندیشه های «سرآلكس فرگوسن» آشنا شدند بنابراین هنگامی كه در تیم بزرگسالان بازی كردند، به دلیل آشنایی قبلی با باشگاه و اندیشه و خلق و خوی «فرگی» مشكلی نداشتند. در سایر تیم ها بازیكنان پس از حضور در آكادمی فوتبال از تیم خود جدا شده و به باشگاه های دیگر می پیوندند.آموختن نظم و انضباط حاكم بر باشگاه به بازیكنان تازه وارد، بسیار سخت است.
بازیكنان در فوتبال امروز دنیا قبل از آنكه به موفقیتی دست یابند و یا به باشگاه كمك قابل توجهی داشته باشند، قرارداد پرزرق و برقی امضا می كنند كه این از انگیزه های آنها می كاهد. روی هم رفته به نظر من دستمزد زیاد در پیشرفت فوتبال و فوتبالیست شدن فوتبالیست ها نه تنها كمكی نمی كند بلكه آنها را به فعالیت های خارج از زمین سبز سوق می دهد تا فقط به كسب درآمد بیندیشند.
● «جرمن اندرسون» كارگزار فوتبال و رییس گروه سرمایه گذاری SEM
من نزدیك به ربع قرن است كه از نزدیك با فوتبال و حواشی آن آشنایی كامل دارم. رقم قرارداد، توافقی بین باشگاه و بازیكن است. بازیكنان جوان خوب در هر باشگاهی حضور دارند كه البته گاهی اوقات مورد بی مهری و كم توجهی مربیان قرارمی گیرند، بنابراین این بازیكنان برای آنكه نشان دهند لیاقت و شایستگی دارند به تیم های دیگر می روند و پول های كلانی درخواست می كنند تا ثابت كنند باشگاه سابقشان به توانایی های آنها پی نبرده است.
همچنین باشگاه ها اگر سرمایه خوبی نداشته باشند به بازیكنان بزرگ روی نمی آورند بلكه سعی می كنند ستاره های بومی خود را در اختیار سایر باشگاه ها قرار دهند و از این راه به ثروت باشگاه بیفزایند. البته این مسأله نشان می دهد تیم ها به رده های پایین تر چندان اهمیت نمی دهند. باشگاه ها باید قبول كنند زمانه عوض شده و با تفكرات چند سال پیش نمی توان فوتبال حرفه ای به نمایش گذاشت.
در فوتبال، انگیزه ها نسبت به گذشته نه تنها تغییر نكرده بلكه افزایش یافته است. به دلیل آنكه هم اكنون تقریباً اكثر بازیكنان در كارهای تبلیغی حضور دارند و سعی می كنند در مستطیل سبز بازی زیبا و شایسته ای از خود نشان دهند تا شركت های مختلف نیز به این دلیل با آنها قرارداد بسته و از نام و یا تصویر آنها برای تبلیغ محصولاتشان استفاده كنند و از این نظر هم بتوانند درآمدی هرچند مختصر كسب كنند. از سوی دیگر می دانیم كه كسب درآمد از ورزش بخش جدایی ناپذیر ورزش است.
زیرا اگر قبول داریم فوتبالیست ها باید به فوتبال حرفه ای بپردازند و تنها فكر و دلمشغولی آنها فوتبال باشد، باید سرمایه های بیشتری را در فوتبال صرف كنیم تا فوتبالیست ها بدون دغدغه به فوتبال بپردازند. به نظر من فوتبالیست ها در لیگ برتر انگلستان درآمد زیادی ندارند بلكه به اندازه فعالیتشان و میزان تأثیرگذاریشان پول دریافت می كنند. اگر بازیكنان درآمد زیادی داشته باشند و تا زمانی كه باشگاه ها درصدد تقویت رده های پایین تر خود نباشند، فوتبال حتی در انگلستان نیز پیشرفت چندانی نمی كند.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی