پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

جدال زود هنگام انتخاباتی


جدال زود هنگام انتخاباتی
چالش‌ها و کشمکش‌های مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام با دولت نهم وارد مرحله تازه و حساسی شده است. در حالی که حدود یک سال دیگر انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم برگزار می‌شود، مدتی است که بحث و جدل‌های انتخاباتی بین موافقان و مخالفان دولت احمدی‌نژاد بالا گرفته و عملا موجب بروز واکنش‌های تند جریان‌های سیاسی علیه یکدیگر شده است.
احمدی‌نژاد که به گفته منتقدان با اقدامات ساختارشکنانه خود به ویژه در حوزه اقتصاد چالش‌های جدی‌ای با مخالفان به وجود آورده، به دلیل حرکت نکردن در مسیر برنامه چهارم و سند چشم‌انداز، مدتی است که با اظهارات تند و تلخی از سوی مخالفان روبه‌رو شده که نتایج آن به رسانه‌ها منعکس شده است.
رییس جمهوری فعلا در دو جبهه باید پاسخگوی منتقدان باشد، یکی نمایندگان مجلس شورای اسلامی که در خصوص مدرک تحصیلی کردان وزیر کشور و اظهارات مشایی رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خواهان ارایه پاسخ از سوی رییس قوه مجریه هستند. به این مشکلات بحث احتمال استیضاح برخی وزیران دولت را هم باید اضافه کرد.
با پخش اخباری در اواخر مرداد ماه درباره ادعای جعلی بودن مدرک دکترای علی کردان وزیر کشور و به دنبال آن انتشار زمزمه درخواست استعفای وی از وزارت کشور و همچنین اظهارات اسفندیار رحیم مشایی، معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری درباره دوستی با مردم اسرائیل و صف‌آرایی مجلس و صدور بیانیه ۲۰۰ نماینده برای برکناری وی از سوی احمدی‌‌نژاد و سرانجام ضعف برخی وزیران مانند نیرو، آموزش و پرورش، بازرگانی، بهداشت و درمان، ارتباطات و امور خارجه در قالب طرح‌های استیضاح، چالش‌های مجلس و دولت نهم را وارد فاز جدید و حساسی کرده است.
طرح این مباحث به ویژه در سطح رسانه‌ها و تریبون‌های رسمی باعث شده این کشمکش‌ها از سطح دو قوه فراتر رود و جنبه عمومی پیدا کند. این در حالی است که رییس جمهوری بدون توجه به جنجال‌های خبری اخیر، در سفر به ترکیه اسفندیار مشایی را در کنار خود نشاند تا پاسخ منتقدان را این گونه بدهد.
وی همچنین درباره مدرک دکتری وزیر کشور نیز این گونه اسناد را کاغذ پاره خواند و با بیان اینکه برای خدمت کردن نیاز به این کاغذ پاره‌ها نیست، حمایت خود را از کردان اعلام کرد.
اما جبهه دومی که در مقابل احمدی‌نژاد گشوده شده، از حساسیت و اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا در این جبهه هاشمی رفسنجانی قرار دارد که هم ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را بر عهده دارد و هم رییس مجلس خبرگان رهبری است. رقیب احمدی‌نژاد در انتخابات دوره نهم با ابراز نارضایتی از نحوه مدیریت دولت، حملات نیشداری را علیه احمدی‌نژاد آغاز کرد تا ثابت کند که دوران مدارای مجمع تشخیص با دولت نهم پایان یافته است.
هاشمی رفسنجانی که به گفته صاحب‌نظران در مهلت باقی‌مانده به انتخابات سال آینده قصد دارد ویژگی‌ها و ضعف‌های مدیریتی دولت فعلی را در منظر افکار عمومی عیان سازد، با انتقادهای تند و عملی از دولت می‌خواهد از فرصت به وجود آمده تا انتخابات برای اهداف سیاسی استفاده کند. البته حامیان دولت نیز بیکار ننشستند و با مصاحبه‌های جنجال‌برانگیز کوشیدند پاسخ هاشمی را بدهند.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته بود: بنا به توصیه رهبر انقلاب، مدتی را با دولت مدارا کردیم و اکنون زمان مدارای سه ساله با دولت تمام شده است.
وی دو روز بعد نیز در جمع دانشجویان علت بروز مشکلاتی مانند قطع گاز در زمستان، قطع برق در تابستان و صف‌های طولانی بنزین را ناشی از نوع مدیریت دولت دانست و گفت: این گونه که کشور اداره می‌شود، نمی‌توانیم راضی باشیم که مسلمانان خوبی هستیم یا الگوی جهانی شویم، تعارف که نداریم، کشوری با این همه سرمایه‌ی عظیم، نباید در زمستان و تابستان دچار قطع گاز و برق شود و مردم ساعت‌ها وقت خود را در پمپ‌های بنزین تلف کنند. بدیهی است که این مشکلات به ضعف مدیریت برمی‌گردد. وی البته افزود که در سیاست خارجی و فرهنگی نیز همین گونه است و فقط شعار زیادی داده می‌شود.
هاشمی رفسنجانی که اظهاراتش به جدال انتخاباتی بین دولت اسبق و دولت فعلی تشبیه شده است، همچنین از اهل دانش خواسته تا افکار و راهکارهای خود را برای اداره کشور مطرح کنند. در همین حال مدافعان احمدی‌نژاد نیز حملاتی را علیه هاشمی انجام دادند.
کوچک‌زاده نماینده مجلس در گفت‌وگویی با خبرگزاری رسمی کشور با لحنی تند گفت: اگر آنچه تاکنون با دولت احمدی‌نژاد رفتار شده،‌ مدارا بوده، لابد از این پس باید منتظر کودتا بود.
وی افزود: از آغاز تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری یک سوال جدی باقی‌ مانده که مدعیان طرفداری از هاشمی به چه میزان مورد حمایت او هستند؟
کوچک‌زاده می‌افزاید: به نظر می‌رسد هاشمی باید به صراحت بگوید مواضع این افراد ربطی به او ندارد. وقتی مواضع برخی آقایان را مرور می‌کنیم، درمی‌یابیم که مدارا را می‌توان کارشکنی، مخالفت و ایجاد شبهه در فعالیت‌های رییس جمهوری معنی کرد.
در همین حال حسین شریعتمداری، مدیر مسوول روزنامه کیهان هم هاشمی را به خلاف‌گویی در نقل قول از عالی‌ترین مقام کشور متهم کرد و سخنگوی جمعیت ایثارگران نیز به روزنامه‌های اصلاح‌طلب هشدار داد سخنان هاشمی را برجسته نکنند.
همان طور که ملاحظه شد، بحث‌ها و جدال‌های انتخاباتی بین دولت از یک سو و مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی دیگر همچنان ادامه دارد و این گونه که به نظر می‌رسد بیشتر مخالفان و منتقدان احمدی‌نژاد با اشاره به مشکلات و ضعف‌های عمده مدیریت کشور خواستار رفع آنها و آمدن شخص دیگری جز احمدی‌نژاد هستند. بیانات صریح هاشمی در جایگاه رفیع نظارت و آشکار شدن انتقادات تند او علیه دولت نهم حاکی از آن است که به حاشیه راندن مدیران و کارشناسان زبده دولت‌های گذشته علت اصلی مشکلات کنونی است.
حملات انتقادی نمایندگان مجلس و پاره‌ای از اقتصاددانان کشور علیه سیاست‌های دولت نیز حاکی است که روش‌‌های کنونی دولت که عمدتا مبتنی بر آزمون و خطاست، دیگر پاسخگوی نیازها نیست و از این پس در اداره امور باید از روش‌های علمی و مدیران کارآمد استفاده کرد.
با توجه به پارامترهای ذکر شده و دامنه گسترده منتقدان دولت دور از انتظار نیست که در آستانه‌ی انتخابات سال آینده ائتلاف نانوشته‌ای بین مخالفان احمدی‌نژاد از اصلاح‌طلبان گرفته تا اصول‌گرایان شکل گیرد که هدف اصلی آن نیز جابه‌جایی دولت و بازگرداندن مدیران با تجربه به عرصه مدیریت کشور است.
صاحب‌نظران ریشه اختلاف دولت و منتقدانش را در انتخابات ریاست جمهوری می‌دانند و معتقدند: مناقشه اخیر به وجود آمده بین مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام با دولت نهم بیشتر به جدال انتخاباتی شباهت دارد، جدالی که هر طرف از گروه‌های درگیر فقط به نتیجه‌ی انتخابات سال بعد فکر می‌کنند، نتیجه‌ای که برآیند آن انتخاب محمود احمدی‌نژاد به ریاست جمهوری نباشد.
منبع : گزارش