جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


از نگهبانی‌ اسب‌ تا حضور در قصر ملکه الیزابت


از نگهبانی‌ اسب‌ تا حضور در قصر ملکه الیزابت
بی شك ویلیام شكسپیر یكی از برجسته‌ترین نمایشنامه‌نویسان تاریخ است. هركدام از آثار شكسپیر هزاران بار در سراسر جهان به زبانهای گوناگون روی صحنه رفته اند و هر دانشجوی رشته نمایش این جمله مشهور هملت «بودن یا نبودن، مسئله این است» را مثل یك جمله مقدس در خواب و بیداری تكرار می‌كند!
این نابغه بزرگ دنیای نمایش در ۲۳ آوریل ۱۵۶۴ میلادی، در روستایی نزدیك شهر استراتفورد انگلستان متولد شد. پدرش پوست‌فروش موفقی بود كه ازدواجش با دختر یك كشاورز ثروتمند زندگی نسبتا مرفهی را برای ویلیام و هفت خواهر و برادرش مهیا می‌كرد.
در آن دوران كسی كه پنج - شش سال به مدرسه می‌رفت فرد تحصیل‌كرده‌ای محسوب می‌شد و تنها ثروتمندان و كسانی كه قصد داشتند كشیش شوند ادامه تحصیل می‌دادند. از آنجا كه ویلیام هیچ‌كدام از اینها نبود، خیلی زود از مدرسه فارغ‌التحصیل شد و به مشاغل آزاد روی‌ آورد. گرچه از او دوران كودكی به ادبیات علاقه فوق‌العاده‌ای داشت، اما اولین شغلش كار كردن زیردست یك قصاب بود! می‌گویند طبع لطیف او باعث می‌شد حتی موقع سر بریدن گوساله‌ها هم برایشان غزل بسراید! پس از مدتی از این كار دست كشید و نزد پدرش مشغول به كار شد. در همان زمان بود كه عاشق دختر مزرعه‌داری شد كه از خودش هفت‌سال بزرگ‌تر بود. آنها در سال ۱۵۸۲ ازدواج كردند و خیلی زود صاحب دختری به نام سوزانا شدند.
علاقه شكسپیر به ادبیات بالاخره كار دستش داد و باعث شد شغل پدری را رها كند و با خانواده‌اش راهی لندن شود. با این كه در آن دوران تآتر و نمایش حرفه چندان خوشنامی نبود و خانواده‌های متشخص هرگز گرداگرد اینگونه مشاغل نمی‌گشتند، این عامه مردم بودند كه همیشه سالن‌های نمایش را پر می‌كردند.
شكسپیر كار نمایش را از پایین‌ترین درجه ممكن آغاز كرد. در ابتدا كارش تنها نگهداری از اسبهای تماشاگران تآتر بود، اما بزودی بر اثر پشتكار و استعدادش در نویسندگی مسؤول تصحیح نمایشنامه‌های ناتمام شد و كمی بعد هم به‌عنوان بازیگر روی صحنه رفت. به این ترتیب تا قبل از سال ۱۵۹۳ كه شكسپیر رسماً نمایشنامه‌نویسی را آغاز كرد، تقریباً در تمام زمینه‌های تآتر، در پشت پرده و روی صحنه كار كرده بود. نمایشنامه‌‌های شكسپیر خیلی زود مورد توجه واقع شدند، به طوری كه در سال ۱۵۹۴در قصر گرینویچ و در حضور ملكه الیزابت اول دو نمایش كمدی را به روی صحنه برد.
در سال ۱۶۱۰ شكسپیر كه به هرآنچه در تآتر می‌خواست رسیده بود، با خانواده‌اش به استراتفورد بازگشت تا در آرامش فقط به كار نوشتن ادامه دهد. او سرانجام در سال ۱۶۱۶ درست در روز تولدش و با چند ماه اختلاف از زمان درگذشت سروانتس نویسنده اسپانیایی، در ۵۲ سالگی درگذشت.
شكسپیر برای نوشتن آثارش از منابع زیادی استفاده می‌كرد اما با نبوغ خاص خود چنان این آثار ضعیف و متوسط را پرورش می‌داد كه تبدیل به شاهكارهای بی‌نظیری می‌شدند. از آثار او می‌توان به تراژدی‌های هملت، مكبث، اتللو، رومئو و ژولیت، شاه‌لیر و تیتوس اندرونیك؛كمدی‌هایی چون هیاهوی بسیار برای هیچ و رام كردن زن سركش اشاره كرد. هنری پنجم، ریچارد سوم و هنری ششم هم از آثار تاریخی او به شمار می‌روند.
داود قنبری
منبع : پایگاه‌ اطلاع‌رسانی گل‌آقا