دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

ایران، پیچیده‌ترین مشکل آمریکا


ایران، پیچیده‌ترین مشکل آمریکا
دولت مركزی آمریكا با بهانه قرار دادن فعالیت‌های هسته‌ای ایران كه بارها و بارها از سوی دولتمردان تهران صلح‌آمیز خوانده و از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تایید شده است، سعی دارد اشتباهات خود در عراق و حتی افغانستان را بپوشاند. در این میان سیاست‌های شفاف ایران به ویژه در بحث هسته‌ای باعث شده تا بار دیگر كشورهای اروپایی به میز مذاكره با تهران بازگردند، به گونه‌ای كه ورای تحلیل‌های گوناگون نوعی انفكاك در اتحاد فراآتلانتیكی را شاهدیم. در همین حال، برخی احزاب و گروه‌های داخلی آمریكا نیز این موضوع را بهانه‌ای برای نقد دولت جمهوریخواهان قرار داده‌اند. بسیاری به دنبال پاسخ به این پرسش هستند كه اكنون با نزدیك شدن به پایان ریاست جمهوری جورج ‌بوش، سیاست خارجی آمریكا در قبال ایران و به ویژه برنامه هسته‌ای تهران چگونه پیش‌خواهد رفت و جهان باید منتظر چه رویكردی از سوی كاخ‌سفید‌نشینان در قبال ایران باشد؟مدیر موسسه تحقیقات بین‌المللی روسیه و آمریكا در مطلبی در پایگاه اینترنتی دیسیدنت وویس با پرداختن به ادعاهای رئیس‌جمهور آمریكا علیه ایران، اتهاماتی كه آمریكا به ایران نسبت می‌دهد را نمونه كامل یك فرافكنی روانشناختی معرفی می‌كند. براساس گزارش ایسنا، والتر اوهلر در این مطلب آورده است: جورج‌بوش در حال دروغ گفتن درباره ایران است. او چند روز پیش در كنفرانس خبری مشترك خود با حامد كرزای، رئیس‌جمهور افغانستان مجدداً دروغ گفت و این بار دروغش به برنامه هسته‌ای ایران مربوط می‌شد. وی در واكنش به سخنان كرزای مبنی بر نقش مثبت ایران در افغانستان با تاكید بر اینكه برعهده خود ایران است كه به جهانیان ثابت كند می‌تواند در برقراری ثبات نقش داشته باشد، به دروغ گفت: به هرحال ما در مورد دولتی صحبت می‌كنیم كه خواست خود برای ساخت یك سلاح هسته‌ای را ابراز داشته است.
نویسنده این مطلب با تاكید بر اینكه همه مردم جهان می‌دانند دولت ایران هرگز چنین خواسته‌ای را مطرح نكرده است، می‌نویسد: «ما می‌توانیم مطمئن باشیم بوش دروغگو است».در همین رابطه دكتر محمود دهقان كارشناس روابط بین‌الملل و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با «تهران امروز» با اشاره به اشتباهات رئیس‌جمهور آمریكا در منطقه و همچنین ادعا‌های بی‌پایه و اساس وی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران تاكید كرد: دولت آمریكا در تلاش است در منطقه، قدرت نظامی نخست باشد و سعی دارد با ارسال تجهیزات نظامی كشورش به اسرائیل از قدرت گرفتن دیگر كشور‌ها جلوگیری كند. واشنگتن قصد دارد با بهانه قرار دادن فعالیت‌های هسته‌ای‌، ایران را تحت فشار قرار دهد تا بدین ترتیب از گسترش قدرت و نفوذ ایران در منطقه جلوگیری كند. این استاد دانشگاه در ادامه افزود: از سوی دیگر هم آمریكا با این ادعا كه كشور‌های عربی از جمله عربستان، اردن و مصر پس از دست‌یابی ایران به انرژی هسته‌ای به دنبال تجهیزات هسته‌ای هستند بنا بر این قصد دارد نشان دهد كه سعی دارد تعادل منطقه از بین نرود و همچنان تنها اسرائیل به عنوان قدرت اول منطقه مطرح باشد. برای همین تمام تلاش خود را می‌كند تا ایران را در دستیابی به علوم هسته‌ای با مشكلات متفاوتی روبه‌رو كند.
دهقان در ادامه تاكید می‌كند: دلایلی از این دست باعث شده دولت جورج بوش در سیاست‌های داخلی هم با مشكلات فراوان رو‌به‌رو شود. از طرفی نیز بسیاری از محافل كارشناسی آمریكا پیش‌بینی می‌كنند رئیس‌جمهور آینده آمریكا با ایرانی مواجه خواهد بود كه مهم‌ترین بازیگر منطقه خاور میانه است. پایگاه اینترنتی بركشایرایگل نیز نوشت: مشكل ایران در حال تبدیل شدن به یكی از پیچیده‌ترین مشكلات برای آمریکاست. همان طور كه جورج بوش رئیس جمهور آمریكا چندی پیش در دیدار با دو متحدش به آن اشاره كرد. نوری‌مالكی، نخست‌وزیر عراق و حامد كرزای، رئیس جمهور افغانستان هر دو روابط خوبی با مقامات ایرانی به دلایل مختلف داشته‌اند. برخاستن ایران یكی از محصولات فرعی قابل پیش‌بینی بی‌ثباتی عراق بود كه هیچكس در كاخ سفید آن را پیش‌بینی نكرده و این ظهور تا چندین دهه در خاورمیانه طنین انداز خواهد بود.
در ادامه این مطلب آمده است: بوش وقتی كه هفته گذشته گفت مالكی كه در عكس‌هایش با مقامات ایرانی از جمله محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور ایران لبخند شادی به لب دارد، فقط رفتاری دیپلماتیك داشته، ساده‌لوحانه برخورد كرد. بر اساس این گزارش، ایران همچنین روابطی دوستانه با افغانستان داشته است. این گزارش حاكی است: بوش تمایلی به صحبت با دشمنان ندارد اما دیپلماسی گاوچرانی تاكنون نتیجه نداشته و آمریكا را با دشمنان بیشتر و قوی‌تری روبه‌رو كرده است كه تمایل ندارند با یك كاخ سفید خودسر شراكت داشته باشند. عراق زمانی‌كه صدام متحد آمریكا بود، اما با خلع وی هیچ عامل توازنی در برابر ایران وجود ندارد و كاخ سفید نمی‌تواند خلاف آن را مدعی شود. مشكل می‌توان پیش‌بینی كرد زمانی كه رئیس‌جمهور جدید آمریكا در سال ۲۰۰۹ ریاست را به عهده بگیرد، عراق در چه وضعیتی خواهد بود، اما می‌توان پیش‌بینی كرد كه ایران بازیگری مهم در خاورمیانه خواهد بود.
بهنام صابر نعمتی
منبع : روزنامه تهران امروز