چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

جنگ میان لبنان و اسرائیل را به سختی بتوان متوقف نمود


جنگ میان لبنان و اسرائیل را به سختی بتوان متوقف نمود
پرسش "چگونه می توانیم هرچه سریعتر (میان اسرائیل و جنبش "حزب الله" لبنان) آتش بس برقرار کنیم" که توسط " فیلیپ دوست- بلازی" وزیر امور خارجه فرانسه در بیروت و حیفا مطرح شد اکنون در محور توجهات دیپلماسی بین المللی قرار گرفته است.
ولیکن این تنها پرسش نیست. یک سری پرسش های دیگری نیز وجود دارند که دیپلمات های آمریکا، روسیه، اروپا و کشورهای عربی تلاش می کنند تا این هفته در رم به آنها پاسخ دهند. "سرگی لاوروف"، وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه به همین منظور به رم خواهد رفت.
بسیاری از ایشان پیش از سفر به ایتالیا در خاور میانه حضور داشتند تا شخصا موقعیت را ارزیابی کنند. ولی فعلا تلاش های آنها برای ایجاد صلح عملا بی نتیجه به نظر می رسد. همه چیز به یک مشکل ختم می شود: فرونشاندن آتش مخاصمات امکان پذیر است، ولی چه باید کرد که این مناقشات دوباره از سر گرفته نشوند؟
شرایط آتش بس خیلی وقت است که طرح ریزی شده است. ماهیت این طرح عبارت است از آزاد سازی اسرا، توقف جنگ، خلع سلاح حزب الله و جایگزین کردن ایشان در جنوب لبنان با نظامیان دولتی که در صورت ضرورت نیروهای حافظ صلح بین المللی به کمک ایشان فرستاده خواهند شد.
"کاندولیزا رایس"، وزیر امور خارجه آمریکا پیش از عزیمت به خاور میانه اظهار داشت که "اگر آتش بس تنها ما را به وضعیت اولیه باز گرداند، کار بیهوده ای است". به گفته وی، پس از مدتی مناقشات جدیدی در مرزها بروز خواهند کرد و بار دیگر حزب الله از جنوب لبنان به عنوان سنگری برای هدف قرار دادن اسرائیل استفاده خواهد نمود.
بله حق با خانم رایس است. چنین موقعیتی اجتناب ناپذیر است. برای اجتناب از تکرار چنین وقایعی دو گزینه پیشنهاد می شود: از بین بردن کامل حزب الله، که آمریکا بر آن اصرار داشته و اسرائیل به آن امید بسته است، یا گزینه کشورهای اتحادیه اروپا و روسیه، مبنی بر حل بحران لبنان در چهارچوب حل و فصل کلی مسائل خاور میانه.
وقایع اخیر در مرزهای اسرائیل و لبنان به خودی خود بوجود نیامدند، بلکه پی آمدهای منطقی مسائل حل و فصل نشده روابط میان اسرائیل و همسایگانش در منطقه بودند. بله و همین حزب الله نیز زاده مناقشات و آشوب های روابط منطقه ای است.
حل و فصل صلح آمیز مسائل خاور میانه مدت هاست که به بن بست رسیده و این باعث تسهیل شرایط نمی شود. البته از بین بردن کامل حزب الله هم امر غیر ممکن است. آیا می توان تشکیلاتی که از حمایت اکثریت مردم کشور برخوردار است را از بین برد؟ به طور رسمی بله. ولی به احتمال بسیار زیاد به جای آن تشکیلات دیگری با نام دیگر بوجود می آید که تقریبا شامل همان افراد خواهد بود و همه چیز همانطور که رایس هشدار داده است از نو آغاز می شود. سئوال این است که این کار چقدر وقت می برد.
به هر حال برای تامین آرامش موقت، اسرائیل مجبور است نیروی عظیمی را بکار گرفته و قیمت آن را با جان انسان ها بپردازد.
موضوع از این قرار است که آتش بس میان اسرائیل و حزب الله، با توجه به جوی که در حال حاضر در لبنان بوجود آمده، می تواند منجر به جنگ های داخلی تازه در لبنان شود. حتی بدون رخدادهای اخیر هم لبنانی ها نتوانسته بودند در مورد مسائل اساسی سیاسی که یکی از مهمترین آن ها همان خلع سلاح حزب الله بود، به توافق برسند. این جنبش حاضر نشده بود که "سلاح مقاومت" را حتی در شرایط مساعد تری بکنار بگذارد، چه رسد به شرایط فعلی که منطق درگیری آن را توجیه می کند. زمین گذاشتن اسلحه در این شرایط به معنای خود را بی دفاع و ناتوان کردن است.
آمریکا و کشورهای اروپایی برای اعزام سربازان خود به عنوان نیروهای حافظ صلح که پیش بینی می شود به همراه ارتش لبنان در مرزهای اسرائیل مستقر شوند، تا از بازگشت نیروهای حزب الله جلوگیری کنند، شک دارند. ظاهرا آنها هنوز یکی از اولین عملیات های مشهور حزب الله یعنی منفجر کردن پیاده نظام دریایی آمریکا در آغاز سال ۱۹۸۰ در بیروت را فراموش نکرده اند. با احتساب تجربه عراق، کشور های غربی بسیار محتاط خواهند بود، بعید است که سیاستمداران بخواهند موقعیت خود را با اعزام سربازان به سوی مرگ قطعی به خطر بیندازند. زیرا تعداد کمی باور دارند که حزب الله دست از مخاصمه بردارد. پس این بدان معناست که مخاطره اصلی بر دوش سربازان اسرائیلی است، چرا که هنوز مشخص نیست که نیروهای حافظ صلح متشکل از چه نیروهایی خواهند بود و چه وقت می توانند ماموریت خود را آغاز کنند. پس تا آن زمان خود اسرائیلی ها باید موقعیت لبنان را کنترل کنند.
این جمله در تابلوی افراشته شده جنبش مخالفان جنگ به چشم می خورد: "این جنگ به چه قیمتی جریان دارد؟". تعداد کسانی که در اسرائیل این پرسش را مطرح می کنند و خواستار توقف عملیات نظامی هستند زیاد نیست. آخرین همایش مخالفان جنگ طبق تخمین های مختلف شامل دو تا سه هزار نفر بوده است. برای اسرائیل که در تظاهرات های آن تا صدها هزار نفر شرکت دارند این رقم ناچیزی است. اکثریت مردم امیدوارند که سربازان ماموریت خود را به پایان رسانده و نهایتا حزب الله را بین ببرند.
" ماریانا بلینکایا"
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه


همچنین مشاهده کنید