جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

خواص باقلا


خواص باقلا
اگر این روزها از اطراف میدان های میوه و تره بار گذر کرده باشید اکثریت خانم ها را می بینید که با کیسه های پر از باقلا در حال تردد هستند و احیانا اگر شب از آن محل عبور کنید کیسه های پرپوست باقلا را در کنار سطل های زباله مشاهده می کنید و این امر بیانگر این است که ما ایرانیان طرفدار پرو پا قرص غذاهایی هستیم که با باقلا تهیه می شود. بنابراین بهتر است از خواص دارویی این گیاه که یکی از حبوبات شمرده می شود آگاه شویم.
باقلا یکی از حبوبات است که به عربی «فول» یا «فصولیها» نامیده می شود. باقلا از تیره پروانه آسا و نام علمی آن (lupinustermis) است.
● باقلا ی سبز: شامل آب، مواد پروتئینی (فیتین- ویسین- ویسیلین- کندویسین- لگومین- لگوملین- نولکئین- بروتئوز) مواد قندی، ویتامین های ( c-d۱۲ -d۶ - d۲- d۱ وA و E) می باشد.
باقلا پخته نیز از آب پروتئین، قند، چربی، کلسیم، فسفر، آهن و ویتامین های ذکر شده ترکیب یافته است و علا وه بر مصرف غذایی دارای خاصیت های دارویی به این شرح است و در درمان اختلا لا ت گوارشی موثر است، باقلا ی پخته، دستگاه گوارش را تقویت، زخم و ورم معده و اسهال را درمان می نماید آب باقلا موجب تسریع عمل هضم غذا می گردد.
در درمان جراحات ضماد برگ و پوست باقلا می تواند التیام دهنده سوختگی ها، ورم بناگوش، آبسه ها، خصوصا آبسه و تورم، در زنان شیرده و زخم های ناشی از گزیدگی حشرات و حیوانات و سایر زخم های پوستی است.
برای درمان اختلا لا ت کلیوی می توان از دم کرده گل باقالا استفاده کرد که درمان کننده عفونت های کلیه و درمان ورم کلیه و دفع کننده سنگ کلیه و سنگ مثانه، افزاینده ادرار و متعادل کننده آب بدن است. دم کرده یا جوشانده گل باقلا سرفه های شدید را تسکین داده و موجب التیام ناراحتی های ریوی می گردد.
خوردن باقلا می تواند به عنوان مسکن برای دردهای مفصل عمل کند. باید متذکر شویم این نعمت الهی علا وه بر اینکه می تواند غذای باارزش خوشمزه و انرژی زایی باشد می توانیم از گل، برگ، میوه و دانه این گیاه پر ارزش برای درمان بیماری های کلیوی، گوارشی، تنفسی، مفصلی، عفونی، پوستی، کم خونی و ضعف عمومی استفاده کنیم.
لا زم به ذکر است که مصرف باقلا ی تازه در اوایل بهار در برخی از افراد ایجاد مسمومیت یا حساسیت می نماید که آن را «فاویسم یا فابیسم» می نامند.
در این بیماری خطرناک گلبول های قرمز خون منهدم شده و کم خونی، پریدگی رنگ، ضعف و سستی، پررنگ شدن ادرار، زردی، اختلالا ت شدید عصبی و روانی و ناراحتی های قلبی به وجود آورد.
این بیماری در کودکان شدیدتر بروز می کند بنابراین به کودکان زیر ۲ سال نباید باقلا خوراند چرا که از وجود حساسیت در آنها مطلع نیستیم. البته درصد کسانی که به این بیماری دچار می شوند خیلی کم است، با امید به اینکه همیشه بتوانیم با بهره برداری کامل از نعمات الهی در تندرستی و سلا مت به سر ببریم.
منبع : روزنامه مردم‌سالاری