جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا


اورهان پاموک: «نوبل» سبب شده تا هر کاری که انجام می دهم، سیاسی تر شود


اورهان پاموک: «نوبل» سبب شده تا هر کاری که انجام می دهم، سیاسی تر شود
«اورهان پاموک»، نویسنده ترک برنده نوبل ادبیات، پیش از برگزاری نمایشگاه کتاب فرانکفورت، که ترکیه مهمان افتخاری آن است، گفت: کسب نوبل ادبیات همه چیز را سیاسی کرده است. «پاموک» که آخرین کتابش با نام «موزه بی گناهی» هفته گذشته هم زمان به دو زبان آلمانی و ترکی منتشر شد، درباره این که در دو سال بعد از کسب نوبل ادبیات، زندگی اش بعنوان یک نویسنده چه تغییری کرده، گفت: «وقتی این خبر را شنیدم، ابتدا به مدیر برنامه هایم که این خبر را به من داد، گفتم نوبل ادبیات زندگی ام را تغییر نخواهد داد; اما اکنون می بینم خیلی خوش بین بوده ام; جایزه نوبل زندگی ام را عوض کرد; البته عادت های کاری ام هرگز دستخوش تغییر نشد.
من هنوز هم به دیسیپلین زود بیدار شدن، نوشتن و طبق برنامه بودن پای بندم.» او افزود: «اما از جنبه دیگر، نوبل ادبیات زندگی ام را عوض کرد. شهرتم را بیش تر کرد، خوانندگان بیش تری برای آثارم به ارمغان آورد و البته هرکاری را که انجام می دهم، از آن چه انتظار دارم، سیاسی تر کرده است.» این نویسنده درباره این که آیا ترس از گروه های افراطی در ترکیه، بر زندگی اش تاثیرگذار بوده است، به «دویچه وله» گفت: «مطمئنا تاثیرگذار بوده است.
من در حال حاضر، عملا با چند محافظ زندگی می کنم و این اصلا چیز خوبی نیست. با این حال، هنوز نگرانم که مبادا برخی راست گراهای افراطی و بعضا روزنامه ها مرا مورد حمله قرار دهند.» خالق رمان «برف» افزود: «صرف نظر از آن، چون سالی یک ترم در دانشگاه کلمبیا (آمریکا) تدریس می کنم و حالا که کتاب هایم در حال چاپ گسترده هستند، دوست دارم به بعضی سمینارها و کنفرانس ها بروم. به خارج از ترکیه مسافرت می کنم و نیم یا بیش از نیمی از وقتم را به تدریس مشغول ام.» پاموک در ادامه اظهار کرد: «دو سال گذشته را خارج از ترکیه سپری کرده ام و این شاید بعلت بردن جایزه نوبل بوده باشد; شهرتم بیش تر و بیش تر شد، اما در عوض، تا این جا به عقب بازگشته ام. نمی توانم زندگی بدون استانبول و در کنار محافظانی را که همه جا دنبالم هستم، تصور کنم. هنوز در خیابان های استانبول زندگی می کنم و از آن لذت می برم و در آینده نیز داستان هایی از استانبول واقعی خواهم نوشت.» اورهان پاموک با اشاره به این که باید تعادلی میان زندگی و مسافرت و همچنین یک فرد سیاسی و هنرمند بودن پیدا کند، گفت: «اکنون در تبعید نیستم; اما آن ها می خواهند مرا در دسته تبعیدی ها قرار دهند. ولی می گویم نه، در تبعید نیستم; من به خواست خودم از ترکیه بیرون می روم و اگر بخواهم، می توانم تمام مدت سال را در کشورم بمانم.» او همچنین گفت: «زندگی در مدت زمان تدریس آکادمیک در نیویورک و مسافرت در جریان آن ایده آل است; اما نمی خواهم از خودم یک قربانی بسازم یا خودم را تضعیف کنم.
شاید یک دلیل این باشد که در فرهنگی بزرگ شده ام که هرگز مستعمره نبوده و قربانی نشده است. من هرگز از قربانی قدرت های جهانی و یا دولت ترکیه بودن لذت نمی برم. روی پای خود ایستاده ام، و فردی شاد و سرزنده ام که از نوشتن کتاب لذت می برم. نگاه من به زندگی این گونه است.» پاموک درباره این که آیا تمایلی دارد تا پل میان فرهنگ ها باشد، گفت: «پل یک اصطلاح کلیشه ای است که به من تحمیل می کنند. این هم بخاطر آنست که ترکیه پل میان شرق و غرب است. اما در وهله اول، من یک فرد ادبی هستم که داستان می نویسد.
شاید در کتاب هایم یک جنبه فلسفی نیز باشد. من یک مقاله نویس ام که میان فرهنگ ها و سیاست قضاوت می کند; اما اساسا یک داستان سرا هستم که داستان هایم بیش تر درباره مردم است.» برنده جایزه «ایمپک» دوبلین درباره کتاب جدیدش «موزه بی گناهی» که در نمایشگاه کتاب فرانکفورت معرفی خواهد شد، گفت: «موزه بی گناهی یک موزه واقعی نیز هست که سعی دارد تمام این اشیا را به دقت نشان دهد. من شش سال در حال جمع آوری اشیای این موزه بوده ام. خانه ای خریدم که بخشی از این داستان در آن اتفاق می افتد. آن را به موزه ای تبدیل کردم، تا «موزه بی گناهی»، هم یک موزه و هم یک رمان باشد.» به نوشته ایسنا; او در ادامه افزود: «لذت خواندن این رمان و لذت دیدن این موزه دو چیز کاملا متفاوت است. این موزه درواقع توصیف رمان نیست و رمان نیز توضیحی برای موزه نیست. آن ها نماد دو داستان کاملا مجزا هستند.» پاموک در پاسخ به این که آیا زندگی شادی دارد، گفت: «بله، از این خوشحالم که خوانندگانی از ۵۸ زبان دنیا دارم، از این که میلیون ها خواننده آثارم را می خوانم و از این که کتاب هایی که می نویسم، از اعماق قلبم هستند و آن ها هرچه را که من بنویسم، می خوانند. زندگی از این شادتر؟ در ۲۵سالگی تصمیم گرفتم نقاشی را کنار بگذارم و نویسنده شوم. بعضی مواقع فکر می کنم تمام آرزوهایم درباره شهرت و موفقیت، بیش تر از آن چه انتظار داشتم، محقق شده اند. باید اعتراف کنم نویسنده خوشبختی هستم.» گفتنی است، «اورهان پاموک» به همراه «عبدا... گل»، رئیس جمهور ترکیه، در افتتاح نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضور خواهند داشت.
منبع : روزنامه ابتکار