شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


ضرورت روآوری به انرژی های نو


ضرورت روآوری به انرژی های نو
بخش اعظم انرژی مصرفی دنیا تاکنون از منابع فسیلی شامل زغال، نفت خام و گاز و پس از آن، میزان اندکی نیز از انرژی هسته ای تأمین شده است. در این میان، کمتر از منابع انرژی تجدیدشونده استفاده شده و برای مثال، جوامع بشری بهره شایسته ای از انرژی باد و آب نگرفته اند.
برای مثال در آلمان، میزان بهره گیری از این منابع انرژی به صورت زیر است:
- نفت ۵/۳۸ درصد
- گاز ۵/۲۱ درصد
- زغال سنگ ۱/۱۳ درصد
- انرژی هسته ای ۹/۱۲ درصد
- زغال چوب ۲/۱۱ درصد
- سایر انرژی ها ۰/۲ درصد
- انرژی باد ۸/۰ درصد
در ادامه، به بررسی برخی از مشکلات موجود در زمینه استفاده از منابع گوناگون انرژی می پردازیم:
●انرژی هسته ای
بزرگ ترین مشکل بهره گیری از انرژی هسته ای، این است که زباله های هسته ای را تاکنون نتوانسته اند با هیچ نوع فناوری بی خطر و سازگار با محیط زیست تغییر دهند، همچنین خطر استفاده از نیروگاه های اتمی و انبار کردن زباله های آن، در دراز مدت بسیار بالاست.
●سوخت فسیلی
خطرهای سوخت های فسیلی در تحقیقات طولانی ثابت شده است و بی گمان بر اثر سوخت زغال، نفت و گاز، گاز دی اکسیدکربن منتشر می شود و به این ترتیب تراکم گازهای گلخانه ای آلاینده محیط زیست افزایش می یابد و نتیجه آن، تغییر اقلیم و الگوهای آب و هوایی زمین و برای مثال، بالارفتن مرتب تعداد طوفان های بزرگ و مرگبار در سراسر جهان است.کوچک ترین بحران در مناطق نفت خیز خلیج فارس، اثرهای آشکاری در بازار نفت جهان دارد. اقتصاد دنیا به نفت وابسته است و کمترین تغییر در میزان و قیمت آن به خوبی در جهان اقتصاد قابل مشاهده است.
منابع نفتی رو به کاهش است و پس از آن نیز منابع گاز طبیعی تمام خواهند شد. منابع جدید کشف شده منفعت زیادی ندارند و به همین سبب، سال به سال از تعداد شرکت هایی که به دنبال این منابع هستند، کاسته می شود.
واقعیت این است که نیاز دنیا به نفت، روز به روز افزایش می یابد، در حالی که میزان نفت در دسترس، سال به سال رو به کاهش می نهد.
●انرژی های نو
منابع انرژی های نو و تجدید شونده از جمله باد، آب، زیست توده (بیوماس) و انرژی خورشیدی، امتیازهای فراوانی دارند:
اول: مصرف این گونه انرژی ها گاز آلاینده دی اکسیدکربن تولید نمی کند؛
دوم: کاهش وابستگی صنایع به سوخت های وارداتی را به همراه دارد؛
سوم: سبب پیدایش مشاغل جدید در کشور می شود؛
چهارم: خروج کمتر ارز از کشورها را به دنبال دارد؛
پنجم: ایجاد محیط زیستی پاک برای نسل های آینده را نوید می بخشد.
●آیا انرژی های نو خیلی گران نیستند؟
با توجه به این که سرانجام همه کشورهای دنیا مجبور به استفاده از انرژی نو می شوند، بحث درباره گرانی آن چندان ضروری نیست و در ضمن انرژی های فسیلی هم چندان ارزان نیستند. سالیان طولانی است که از منابع فسیلی تأمین کننده انرژی استفاده می شود و برای به دست آوردن این گونه منابع انرژی و استفاده از آن، میزان بسیار بالایی سرمایه گذاری شده است.
درباره انرژی هسته ای نیز به ویژه در آغاز کشف آن، به ویژه ارتش ها در توسعه و گسترش صنعت انرژی هسته ای، سرمایه گذاری های عظیمی کرده اند.اگر قیمت انرژی ها را با هم مقایسه کنیم و خطرها و فجایع طبیعی ناشی از استفاده از سوخت های فسیلی و انرژی هسته ای را در نظر بگیریم، درخواهیم یافت که ادامه استفاده از این نوع انرژی ها بسیار گران تر از حد تصور ما خواهد بود.با مروری کوتاه بر منابع انرژی های نو و مقایسه هزینه بهره گیری از آنها نسبت به منابع فسیلی تأمین کننده انرژی، موارد زیر را به روشنی ملاحظه خواهیم کرد:
- نیروگاه های بادی ارزان تر از نیروگاه هسته ای هستند و جالب توجه این است که این نیروگاه ها به طور معمول بدون کمک دولتی ساخته می شوند.
- نیروگاه های آبی یکی از اقتصادی ترین مدل تولید انرژی هستند.
- انرژی خورشیدی ممکن است نخست گران به نظر بیاید، اما در بلند مدت بسیار اقتصادی است.
- سامانه استفاده از انرژی فتوولتاییک برای مناطق دور افتاده که به برق شهری دسترسی ندارند، بسیار اقتصادی است.
●انرژی خورشیدی
خورشید فقط در مدت نیم ساعت می تواند مجموع انرژی مورد نیاز یک سال دنیا را تأمین کند. از انرژی خورشیدی می توان در شکل های گوناگون استفاده کرد و فقط کافی است که دولت ها هرچه زودتر ضرورت این تغییر رویکرد را از منابع فسیلی به منابع جانشین و پاک دریابند.
منبع: پایگاه اینترنتی www.wissemschaft-technik-ethik.de
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا


همچنین مشاهده کنید