پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

حضور مردم مانعی در برابر تخلفات احتمالی


حضور مردم مانعی در برابر تخلفات احتمالی
این روزها در هنگامه ای که قرار است یک بار دیگر دو جریان عمده سیاسی کشور در دومین مرحله انتخابات مجلس هشتم خود را در معرض رای مردم قرار دهند، بسیار می شنویم که بعضی اصولگرایان و رسانه هایشان بر طبل پیروزی می کوبند و در حالی که به رغم تعداد کرسی های به دست آمده خود را پیروز میدان و مطلوب آرای مردم می شمارند، به بهانه های مختلف از تعداد نمایندگان گرفته تا تغییر لوگوی یک ائتلا ف، اصلا ح طلبان را شکست خوردگان زودهنگام لقب می دهند.
واقعیتی که هیچ کس نمی تواند انکار کند این است که جریان اصولگرایی توانسته است در این انتخابات و تا این لحظه نتیجه را به سود خود کند و اکثریت پرتعدادی را در مجلس هشتم به دست آورد و این در ظاهر امر یعنی پیروزی آنها و شکست ما. اما اصلا ح طلبان مسلما خود را شکست خورده نمی دانند و منطقی و عاقلا نه این است که جریان اصولگرایی نیز این نتایج را برای خود افتخارآمیز به شمار نیاورد.
زیرا شکست و پیروزی زمانی معتبر است که در مسابقه ای با شرایط یکسان برای حریفان و تا سرحد امکان عادلا نه اتفاق افتاده باشد. بنابراین با تشبیه انتخابات به یک مسابقه معلوم می شود که عادلا نه و آزاد بودن جزو انفکاک ناپذیر یک انتخابات حقیقی است که منجر به حاکمیت اراده مردم می گردد.
حال باید دید که انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی تا چه حد بر مبنای این معیارها برگزار شده است؟ اصلا ح طلبان درگذر از اولین سدی که در برابرشان قرار داده شد بسیاری از نیروهای پرتوان خود را از دست دادند.
عملکرد هیات های اجرایی باعث شد بسیاری از افراد خدوم و یاران واقعی انقلاب با تمام شایستگی هایی که برای رفع مشکلا ت جامعه و هدایت امور داشتند از حق انتخاب شدن باز بمانند اگر چه شورای نگهبان در مرحله سوم تایید صلا حیت ها عده ای را تایید کرد اما بسیاری از کسانی که صلا حیتشان برخلا ف قانون رد شده بود ازاحقاق حقشان محروم ماندند و این امر به گونه ای بود که اصلا ح طلبان تنها در ۵۷ درصد حوزه های انتخابیه امکان حضور و معرفی کاندیدا را پیدا کردند.
از سوی دیگر نامشخص بودن وضعیت تایید صلاحیت نیروهای اصلاح طلبان تا آخرین ساعت های ممکن برای تایید شدن باعث شد امکان سازماندهی، برنامه ریزی و حضور پرقدرت در انتخابات از آنان گرفته شود. حال حتی با صرف نظر از شائبه هایی که در نحوه برگزاری انتخابات و نیز شمارش آرا به وجود آمده است مشخص می شود که اصلاح طلبان و اصولگرایان در رقابت برابری حضور نداشته اند که عده ای بتوانند خود را مفتخرانه پیروز و دیگران را شکست خورده بدانند و تنها می توان گفت: اصولگرایان اکثریت مجلس را به دست آورده اند و اصلاح طلبان تا این لحظه چیزی بیش از آنچه در مجلس گذشته داشته اند به دست نیاورده اند.
همچنین از جمله نکاتی که اغلب جریان اصولگرایی برای زیر سوال بردن اصلاح طلبان در عرصه انتخابات و به عنوان تدبیری جهت شکست این جریان بر آن تاکید می کردند، طرح این مساله است که در میان گروه های مختلف اصلاح طلب اختلاف عمده ای وجود دارد این در حالی است که نه تنها پیش از این و در مرحله اول انتخابات تعامل و همکاری خوبی بین احزاب مختلف وجود داشته بلکه با نزدیک شدن به مرحله دوم بر این وحدت و یکپارچگی افزوده شده و حمایت از تمام کاندیداهای اصلاح طلب در دستور کار کلیه گروه های متعلق به این جریان قرارگرفته است.
اما اینکه بعضی احزاب همچون حزب اعتماد ملی بر ورود مستقل به عرصه فعالیت های تبلیغاتی و انتخاباتی تاکید می کنند، چیزی جز اصرار آنان بر نهادینه کردن جایگاه تحزب در جامعه و تقویت آن نیست. ما اعتقاد داریم که استمرار مردم سالاری راهی جز تقویت احزاب و دیگر ارکان جامعه مدنی ندارد. با این همه اینکه حزب اعتماد ملی و سایر اصلاح طلبان در شهرستان ها تا ۸۰ درصد و در تهران تا ۵۵ درصد کاندیداهایشان مشترک بوده است نشان می دهد که اختلاف عمده ای میان این گروه ها وجود ندارد.
در نهایت و با لحاظ آنچه گفته شد اصلاح طلبان امیدوارند حضور هدفمند و پرتوان مردم در مرحله دوم انتخابات باعث شود که فراکسیون اقلیت قدرتمندتری در مجلس هشتم در برابر اکثریت تمامیت خواهان به وجود بیاید و با همکاری دیگر گروه های حاضر در مجلس از جمله تعداد قابل توجهی نمایندگان مستقل راه یافته به مجلس و نیز اصولگرایان مستقل و منتقد بتواند گام مثبتی در راه حل مشکلا ت اقتصادی، کاهش تورم و نیز افزایش قدرت خرید مردم و رفاه عمومی بردارد.
اصلاح طلبان بی هیچ تردیدی قرار را بر این گذاشته اند که در جهت حاکمیت واقعی قانون گام بردارند و وظیفه خود می دانند تمام تلاش و توان خود را برای اشتغال جوانان، حل معضلات اجتماعی و آنچه دغدغه معیشت مردم است به کار گیرند و ایمان دارند این اهداف دست یافتنی است.
اصلاح طلبان در این مقطع تنها می توانند به حضور گسترده تر مردم در عرصه انتخابات امیدوار باشند امری که در صورت تحقق باعث می شود هیچ تخلفی نتواند مانع از راه یافتن نمایندگان حقیقی مردم به مجلس باشد. ما هرگز اقتدار رای پرشمار مردم را در دوم خرداد ۷۶ فراموش نمی کنیم و معتقدیم اگر امکان رقابت عادلا نه داشته باشیم و اگر مردم آگاهانه به پای صندوق های رای بیایند اکثریت مسلما با اصلا ح طلبان خواهد بود.
نویسنده : مسعود سلطانی فر
* عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی
منبع : روزنامه مردم سالاری