پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

روشهایی برای حل مشکل بچه های خجالتی


- خجالتی بودن، حالتی است كه بسیاری از بچه ها از آن استفاده می كنند تا كاری را كه دوست ندارند انجام ندهند. مثلاً وقتی ما كودكمان را مجبور كنیم كه بیاید و جلوی دوستانمان پیانو بنوازد و او یا آمادگی ندارد و یا علاقه ای به این كار احساس نمی كند، با نشان دادن صفت های یك بچه خجالتی از این كار شانه خالی می كند. برای حذف و یا تعدیل این صفت در بچه ها می توانید از تكنیك های زیر استفاده كنید:
۱- هرگز فرزند خود را یك «بچه خجالتی» خطاب نكنید.
۲- از اینكه كودكتان با توسل به این كه خجالت می كشد كارهایی را كه برایش ضروری است مثل مدرسه رفتن انجام ندهید، جلوگیری كنید و به او بگویید كه احساس ناراحتی اش از رفتن به مدرسه را درك می كنید اما چون این مسأله ضروری در زندگی اوست بنابراین باید بپذیرید كه به مدرسه برود؛ البته می توان حتی مدرسه او را در این مواقع عوض كرد.
۳- هرگز با كودك خود در برابر دیگران - دوستانش، همبازی هایش، فامیل و... - جر و بحث و امر و نهی و مشاجره نكنید.
۴- وقتی كه او به ادامه یك مكالمه در حضور دیگران علاقه ای ندارد او را مجبور به حرف زدن نكنید.
۵- از رفتار و حركات كودكتان بیش از حد مراقبت نكنید. توجه شما به او عادی باشد و او را همانطوری كه هست بپذیرید و همواره به او یادآوری كنید كه دوستش دارید. حركات و توجه نامربوط و بیش از حد شما او را بشدت ناراحت و خجالتی خواهد كرد.
۶- به او بیاموزید كه كودكان درونگرا - مثل او- و برونگرا هر دو محسناتی دارند و هیچ یك آنقدرها بد نیست و كاملاً در اختیار اوست كه چه نوع رفتاری را بپذیرد. وقتی او قدرت انتخاب داشته باشد، به خود خواهد قبولاند كه برخی رفتارهای ناشایست را انجام ندهد و در عوض مثل بچه های برونگرا عمل كند.
۷- با آنها درباره خودشان صحبت كنید. از او بپرسید كه آیا او از رفتارش - خجالتی بودن - راضی است یا نه؟ و از او بخواهید كه اگر مشكلی در این باره دارد با شما در میان بگذارد. به عبارتی او باید با احساس راحتی درباره آن چه كه درباره خودش می اندیشد با شما گفت وگو كند.
۸- وقتی كه كودك شما، احساس می كند كه تمایل و یا آمادگی لازم را ندارد، هرگز او را وادار نكنید كه در برابر دیگران كارهای مهمی مثل روی صحنه رفتن، آواز خواندن و یا نواختن یك ساز را انجام دهد.
۹- با او در فضایی آرام و صمیمی وارد گفت وگو شوید و سؤال كنید كه چرا وقتی دیگران با او وارد صحبت می شوند او به شما پناه می آورد یا خود را پنهان می كند. بپرسید كه آیا از نظر او این نوعی بازی است؟ آیا او ترجیح می دهد تنها باشد؟ آیا با این عمل توجه و محبت بیشتری به او نشان داده می شود؟و...
۱۰- به او یاد بدهید كه وقتی بزرگترها از او پرسشی می كنند و او تمایل به حرف زدن ندارد خیلی مؤدبانه بگوید كه در حال حاضر علاقه ای به جوابگویی ندارد.
۱۱- به او نقش های بیشتری در جمع بدهید؛ از همین جلسات خانوادگی و منزل خودتان شروع كنید. مثلاً از او بخواهید كه جلسه خانوادگی را او اداره كند و به نظرات و حرف هایی كه می زند با دقت توجه كنید.
منبع : روزنامه ایران