سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

حفظ سلامت موهای سالم و طبیعی


حفظ سلامت موهای سالم و طبیعی
موهای سالم و طبیعی علاوه براین که نشانه زیبایی و مقاوم بودن مو است، علامت سلامت جسم نیز می باشد و به عبارتی ، زیبایی ظاهری مو بستگی به شرایط درونی و رژیم غذایی هر فرد دارد.
رعایت نکات ساده ای که به چشم نمی آیند و یا به آنها توجه نمی شود، می تواند از بروز ۹۰ درصد بیماری های پوست و مو که بیشترین آن »جوش صورت« »موخوره« و »ریزش مو« است جلوگیری کند
منظور از ریزش مو این است که مو به شکل غیرطبیعی بریزد. این مشکل از نظر درمان به چند دسته تقسیم می شود.
«ریزش مو» و «موخوره»، از بیشترین دلایل مراجعه بیماران زن ومرد به پزشکان است، ریزش روزانه یک صد تار مو به دلیل شستشو و شانه زدن، طبیعی است و نیاز به مراجعه به پزشک ندارد.
نوع دیگر ریزش مو، نوع شدید و گسترده ای است که مربوط به «بیماری های روانی و جسمانی» مانند «تب» ، «زایمان»، «بیهوشی»، «افسردگی» و «فشارهای عصبی» است که غالبا بعد از مدتی، قابل برگشت می باشد و نیازی هم نیست که فرد برای درمان آنها به پزشک مراجعه کند.
ریزش و بیماری های پوست و مو ناشی از بیماری های داخلی ، خونی و کلیوی را نیازمند درمان دانست.
ریزش گسترده و مزمن مو، ناشی از ناراحتی های متابولیک مانند کمبود آهن و روی، مس و استفاده از برخی از قرص های هورمونی و جلوگیری از باروری است که فرد باید در این زمینه ابتدا به پزشک متخصص بیماری های داخلی و مربوطه و سپس به متخصص پوست و مو برای درمان تکمیلی مراجعه کند.
ریزش ژنتیکی و مراقبت های نادرست ، بیماری های قارچی و موهای زاید ریزش و از دست دادن مو بر اثر حادثه مانند سوختگی ، مهم ترین و ضروری ترین موارد برای مراجعه به پزشک است و با معاینات پزشکی ، فرد تحت درمان قرار می گیرد.
۹۰ درصد آسیب های مو، ناشی از عوامل بیرونی و خود فرد و عمدتا براثر استفاده مکرر از مواد آرایشی مانند ژل، رنگ مو، کشیدن مو، استفاده مکرر از سشوار و رعایت نکردن نظافت فردی، تغذیه و حمام نادرست است.
اگرمردم نکات کوچکی را درزمینه سالم نگه داشتن موهای خود رعایت کنند، مطمئنا آمار مراجعه بیماران به پزشکان کاهش پیدا می کند.
قطرات آب دوش حمام، اولین و ابتدایی ترین عامل ریزش مو است که برای جلوگیری از آسیب رساندن قطرات آب می توان با بستن پارچه ای نازک( مانند جوراب زنانه) به سر دوش، از زیان قطرات آب در امان ماند.
استفاده از آب گرم نیز باعث آسیب مو می شود، آب استحمام باید ولرم باشد، چون آب گرم به غدد چربی پوست سر ضرر می زند و فرد را دچار سردرد عصبی می کند.
حمام در هر زمانی به شرط خشک کردن سریع بدن ومو خوب است اما بهترین زمان آن ساعت شش بعدازظهر است و توصیه می شود افراد سه بار در هفته حمام کنند وموها یک بار با شامپو و مقداری آب، شسته شود.
مصرف شامپو نیز به نوعی دیگر به موها آسیب می رساند، به دلیل سنخیت با شرایط آب و هوایی و تاریخ مصرف، توصیه می شود از شامپوهای ایرانی استفاده شود و استفاده از شامپوهای خارجی، منوط به تجویز پزشک است.
از دیگر دلایل ریزش مو، به خصوص بین جوانان ، استفاده از سشوار و ژل برای خشک کردن وحالت دادن به مو است که این مواد برقی و شیمیایی باعث ضعیف شدن، نازک شدن و شکنندگی مو می شود.
مو را باید با حوله و ماساژ خشک کرد، بهترین راه خشک کردن مو، نور آفتاب است که علاوه بر خاصیت ضدعفونی کننده، میزان جذب ویتامین دی(D) را بالا می برد و باعث فعال شدن پیاز و تسریع در جریان خون به مو می شود.
استفاده از شانه های چوبی، ماساژ مو و پوست در اول صبح و هنگام خواب، بافتن مو هنگام شب، کوتاه کردن سر موها هر سه ماه یک بار، استفاده از کلاه و دستمال سر در هوای گرم و سرد نیز از دیگر مراقبت هایی است که مو به آنها نیاز دارد.
موی بلند برای پسران از نظر سلامتی، بسیار مضر است چون غدد نگهدارنده موهای بلند در زنان با مردان متفاوت است و نباید موهای مردان بیش از سه تا پنج سانتی متر باشد.
به بانوان توصیه می شود که به دلیل کشیدگی پوست و آسیب رسیدن به عصب های چشم، از بستن بالای موهایشان ، خودداری کنند و برای از بین بردن خشکی و موخوره علاوه برکوتاه کردن بخشی از موهای آسیب دیده، هر شب با مقداری روغن زیتون، نوک و سرموهای خود را ماساژ دهند.
مصرف غذاهای فانتزی و چرب موجب بیماری های خونی (قند و چربی)، سو تغذیه، ضعف بنیه در زنان و کودکان شده است، مصرف این غذاها باعث افزایش بیماری های پوستی مثل پیری زودرس و جوش های سر شده است. پوست و مو برای شادابی به مواد پروتئینی مانند آب میوه، خشکبار مانند پر هلو و بخور با آب جوش و بابونه نیاز دارد.نگهداری از پوست و مو که اصلی ترین عضو بدن در دفاع از گرما وسرما و اولین عضو زیبایی به حساب می آیند با رعایت ساده ترین نکات مثل شستشوی درست، تغذیه سالم و حفاظت از پوست در گرما و سرما میسر است.
نویسنده : دکتر علیرضا فیروزه - متخصص بیماری های پوست و مو
منبع : دانش ما


همچنین مشاهده کنید