شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


امروز یکشنبه بیست و پنجم فروردین سال ۱۳۸۷ هجری شمسی، در تاریخ


امروز یکشنبه بیست و پنجم فروردین سال ۱۳۸۷ هجری شمسی، در تاریخ
امروز یکشنبه بیست و پنجم فروردین سال ۱۳۸۷ هجری شمسی مقارن است با ۶ ربیع الثانی سال ۱۴۲۹ هجری قمری و برابر است با ۱۳ آوریل سال ۲۰۰۸ میلادی.
● روزبزرگداشت عطار نیشابوری
همه ساله چنین روزی به عنوان روز بزرگداشت عطار نیشابوری در جمهوری اسلامی ایران گرامی داشته می شود . شیخ محمد فریدالدین عطار نیشابوری شاعر و عارف بزرگ قرن ششم هجری قمری و صاحب آثار گرانسنگی چون منطق الطیر، اسرارنامه ، الهی نامه ، و خسرونامه در زروند کدکن، روستایی از توابع شهر نامدار نیشابور به دنیا آمد . شیخ عطار پس از طی تحصیلات مقدماتی در نیشابور به فراگیری علوم عربی و دینی مشغول گردید و پس از آن به مدرسه نظامیه نیشابور رفت و در آن مکان به تحصیل علوم عالی تر مشغول گردید .وی همزمان به شغل دارو فروشی نیز مشغول بود . از نگاهی دیگر نیز می توان گفت زندگی شیخ عطار همزمان است با حمله مغولان به ایران . عطار در همین سالها ازدواج کرد و حاصل ازدواج او پسری به نام حامد و یک دختر بود . اما عمر همسر او دیری نپایید و پنج سال بعد همسرش دار فانی را وداع گفت . تنها پسرش نیز در سن ۳۲ سالگی در گذشت . گفته اند وی مصیبت نامه را بالغ بر ۷۵۰۰ بیت در سوگ فرزند از دست رفته اش سروده است . مهمترین و مشهورترین مثنوی عطار، منطق‌الطیر است. «منطق الطیر» او در بحر رمل مسدّس مقصور، که تعداد ابیات آن در میان نسخ چاپی به اختلافات آمده است.
کتاب منطق‌الطیر، پس از حمد خدا و نعت رسول و ذکر مناقب چهار یار و اندرز به متعصبان، شروع می‌شود و به وصف سیزده مرغ که هر یک نمودار صفتی هستند می‌پردازد. اجتماع مرغان و مجتمع ساختن آنها برای برگزیدن و پیدا کردن پادشاهی که بر آنها فرمانروایی کند طرح و توطئه منطق الطیر عطار است . مرغان معتقد بودند که بدون پادشاه زندگانی کردن و آسوده زیستن، کاری دشوار و صعبناک است. در آن مجمع هدهد بپا می‌خیزد و سخن می‌گوید و خود را بدانکه فرستاده سلیمان سوی بلقیس بوده، وصف می‌کند و سیمرغ را شایسته سلطنت و فرمانروایی بر مرغان معرفی می‌نماید و زان پس هر یک از مرغان عذری پیش می‌آورند و از طلب سیمرغ و جایگاه وی تن می‌زنند، ولی هد هد هر یک را جوابی شایسته می‌دهد و اقناع می‌کند تا همگان او را به هدایت و پیشوایی بر می‌گزینند و او بر کرسی می‌نشیند و مجلس گفتن آغاز می‌کند. مرغان مشکلات خود را عرضه می‌کنند و هدهد، پاسخ صواب و درست می‌دهد ومنازل و مدارج طلب را به شرح باز می‌گوید. مرغان به راه می‌افتند و اکثر در طلب مقصود، جان می‌بازند تا سی مرغ نحیف و بال و پر سوخته به حضرت سیمرغ می‌رسند و آنجا می‌یابند که طالب و مطلوب یکی است. زیرا آنها سی مرغ طالب بودند که مطلوبشان «سیمرغ» بود.مقصد حقیقی عطار در این مثنوی بیان کیفیت وجود یا بر رسُتن طلب در دل طالب و رسیدن او به درجه ارادت است که این معنی راضمن مجمع ساختن مرغان و انتخاب هدهد به رهنمونی، به اشارت و کنایت بازگو نموده است و پس از آن به ذکر حالات مختلف مریدان و‌… خطراتی که به دقت سلوک برای آنها پیش می‌آید پرداخته و علاج هر یک را باز گفته و موانع و قواطع طریق را نشان داده است.( منبع منطق الطیر/ عطار نیشابوری/ به تصحیح دکتر احمد خاتمی )
● تسخیر دمشق
در چنین روزی در سال ۱۴۰۱ میلادی امیر تیمور گورکانی پادشاه ایران شهر دمشق در شام را به تصرف خویش در آورد و آن را مورد تاخت و تاز سربازان خویش قرار داد .
● آغاز عملیات های نظامی
در چنین روزی در سال ۱۳۶۶ ه ش عملیات نصر یک در منطقه غرب بانه در داخل خاک عراق آغاز شد . همچنین در همین روز در سال ۱۳۶۶ ه ش عملیات فتح ۵ در منطقه چوارته و ماووت واقع در استان سلیمایه عراق شروع شد . عملیات شوش هم در همین روز در محورشوش آغاز گردید . دلاورمردان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این چند عملیات با واردآوردن خسارات بسیار دشمن بعثی عراق و انهدام تجهیزات و یگانهای متعدد، شماری از آنان را به هلاکت رساندند .
● در گذشت اسدالله علم
در چنین روزی در سال ۱۳۵۷ ه ش امیر اسدالله علم در پنجاه ونه سالگی در آمریکا در گذشت . اسداله علم یکی از افراد پر نفوذ در دوره رژیم پهلوی به شمار می رفت و در دوره محمد رضا پهلوی شاه مخلوع ایران بارها به سمت های گونه گون منصوب گردید . او یکی از عوامل آمریکا در نهاد حکومتی ایران به شمار می رفت . علم نهایتا پس از یک دوره نخست وزیری و تاسیس حزب های مختلف بعد از انتخاب مجلس بیست و یکم ، از حسنعلی منصور از کانون مترقی شکست خورد .
● تولد مانی
در چنین روزی در سال ۲۱۶ میلادی ، مانی یکی از مدعیان پیامبری در ایران دوران باستان دیده به جهان گشود . وی در زمان سلطنت ساسانیان در حوالی بابل قدیم به دنیا آمد
● تاسیس شرکت نفت ایران و انگلستان
در چنین روزی در سال ۱۹۰۹ میلادی شرکت نفت انگلستان و ایران رسما در لندن ثبت شد . این شرکت با در یافت حق انحصاری استخراج نفت در صدد تاراج اموال عمومی ایران بر آمد و در این مسیر از هیچ کوششی فرو گذار نکرد . رییس این شرکت ویلیام ناکس دارسی نام داشت . قرار دادهای ناکس دارسی عملا به تحت الحمایه شدن ایران در برابر انگلستان منجر می شد . قرار دادهای نفتی ای که نه در جهت غبطه و صلاح مردم ایران که تنها در جهت استعمار انگلستان کارکرد داشت . اما این امر با هوشمندی مردم ایران و روبرو شد و نهایتا در نهضت ملی نفت ایران به ملی شدن نفت انجامید . پس از ماهها مبارزه مردم ایران با استعمار و رهبری های داهیانه آیت الله کاشانی و دکتر محمد مصدق ، در سال۱۳۲۹هجری شمسی، ماده واحده ملی شدن صنعت نفت ایران از تصویب نمایندگان مجلس سنا گذشت . گزارش کمیسیون نفت مجلس به شرح ذیل تقدیم مجلس شورای ملی شد نظر به اینکه ضمن پیشنهادات واصله به کمیسیون نفت ، پیشنهاد ملی شدن صنعت نفت در سراسر کشور مورد توجه و قبول کمیسیون قرار گرفته و از آنجایی که وقت کافی برای مطالعه در اطراف اجرای این اصل باقی نیست ، کمیسیون مخصوص نفت از مجلس شورای ملی تقاضای دو ماه تمدید می نماید . بنابراین ماده واحده ذیل را با قید دو فوریت برای تصویب تقدیم مجلس شورای ملی می نماید . ماده واحده مجلس شورای ملی تصمیم مورخه هفدهم اسنفند ۱۳۲۹ کمیسیون نفت را تایید و با تمدید مدت موافقت می نماید . تبصره ۱ آقایان حق دارند تا ۱۵ روز بعد از تشکیل کمیسون حق حضور داشته باشند .
گزارش کمیسیون در بیست و چهارم اسفند از تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی گذشت . همچنین مجلس سنا در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹ گزارش پیشنهادی کمیسیون نفت را به شرح ذیل تصویب نمود به نام سعادت ملت ایران و به منظور تامین صلح جهان ، امضا کنندگان ذیل پیشنهاد می نماییم که صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثنا ملی شود یعنی تمام عملیات اکتشاف ، استخراج و بهره برداری در دست دولت قرار گیرد . کمیسیون نفت در ۵ اردیبهشت ۱۳۳۰ گزارشی مشتمل بر نه ماده به مجلس تقدیم نمود
● تولد رابرت موگابه
در چنین روزی در ۱۹۲۸ میلادی رابرت موگابه رییس جمهور زیمبابوه به دنیا آمد . موگابه از سال ۱۹۸۸ میلادی تا کنون ریاست جمهوری این کشور را به عهده دارد . چندی پیش ایالات متحده آمریکا در دخالتی آشکار در امور زیمباوه خواستار کناره گیری رابرت مو گابه رئیس جمهوری این کشور از قدرت شد .
● در گذشت ژان دولا فونتن
در چنین روزی در سال ۱۶۹۵ میلادی ژان دولا فونتن شاعر مشهور فرانسوی دار فانی را وداع گفت .« افسانه ها » عنوان مهمترین اثر اوست . وی به هنگام مرگ هفتاد و سه سال داشت .
● در گذشت ویلیام مایاکوفسکی
در چنین روزی در سال ۱۹۳۰ میلادی ویلیام مایاکوفسکی نویسنده مشهور روس در سن ۳۶ سالگی دار فانی را وداع گفت .
● در گذشت خالق اسپرانتو
در چنین روزی در سال ۱۹۱۷ میلادی دکتر لودویگ لازاروس زامنهوف مبتکر زبان جهانی « اسپرانتو » دار فانی را وداع گفت . او قصد داشت با خلق زبانی جهان شمول به نام اسپرانتو در جهت دوستی ملل مختلف بر آید اما در ابن مسیر چندان توفیق به دست نیاورد چراکه ادبیات مخلوق وی در میان عامه مردم طرفدار نیافت .
● ترور آبراهام لینکلن
در چنین روزی در سال ۱۸۶۵ میلادی آبراهم لینکلن رییس جمهور آمریکا ترور شد . وی هدف گلوله جان ویلکس بوث قرار گرفت و جان خود را از دست داد . این واقعه در محل تئاتر فورد رخ داد .
● بکار گیری عبارت تلسکوپ
در چنین روزی در سال ۱۶۱۱ میلادی برای نخستین بار در تاریخ عبارت تلسکوپ توسط شاهزارده فدریکو سزی به کار برده شد .
● فرانسه علیه اطریش
درچنین روزی در سال ۱۷۹۲ میلادی فرانسه علیه اطریش اعلان جنگ کرد . این اعلان جنگ همزمان بود با وقوع جنگ پس از انقلاب در فرانسه .
● دومین معاهده ارزروم
در چنین روزی در سال ۱۸۴۷ میلادی ایران و عثمانی دومین قرار داد ارزروم را با یکدیگر به امضا رساندند .
● روز پان آمریکن
در چنین روزی در سال ۱۸۹۰ میلادی برای نخستین بار نمایندگان تمامی ایالات آمریکا در واشنگتن دی سی گرد هم آمدند . به همین دلیل و وقوع یک کنفرانس سراسری همه ساله چنین روزی حتی در بر خی کشور های آمریکای لاتین با عنوان روزپان آمریکن گرامی داشته می شود . این اتحادیه به منظور ایجاد دوستی و همکاری های اقتصادی بین کشور های آمریکای شمالی ، مرکزی و جنوبی به وجود آمد .
● واقعه خلیج خوک ها
در چنین روزی در سال ۱۹۶۱ میلادی شورشیان کوبایی علیه دولت فیدل کاسترو دست به شوروش گسترده ای زدند . این شوروش به واقعه خلیج خوک ها مشهور شده است .
● مایش کینه تسکوپ
در چنین روزی در سال ۱۸۹۴ میلادی توماس ادیسون برای نخستین بار دستگاه کینه توسکوپ خود را که در واقع نشانگر تصاویر متحرک بود را به نمایش نهاد.
● آخرین دادرسی
در چنین روزی در سال ۱۹۴۹ میلادی آخرین جلسه دادگاه بانیان جنگ جهانی دوم در دادگاه جنایات جنگی نونبرگ بر گزار شد .
● حمله ویت مین به لائوس
در چنین روزی در سال ۱۹۵۳ میلادی نیروهای ویت مین به لائوس حمله ور شدند .
● غرق شدن تایتانیک
در چنین روزی در سال ۱۹۱۱ میلادی کشتی عظیم الجثه تایتانیک در حوالی کانادا قطعه قطعه شد و بیشتر افراد این کشتی در دریا غرق شدند . گفته می شود بیش از دو هزار نفر با این کشتی غول آسا قصد داشتند ازانگلستان به نیویورک بروند . کشتی یاد شده ساعت ۲و بیست دقیقه بامداد در دریا غرق شد.
منبع : سایت خبری ایران


همچنین مشاهده کنید