یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


هیچ کس مرا از صمیم قلب دوست نداشت، اما...


هیچ کس مرا از صمیم قلب دوست نداشت، اما...
وقتی با او هم کلام شدم، هیچ گاه تصور نمی کردم که از کانونی به نام خانواده بی خبر باشد. فکر نمی کردم از محیط خانواده، اعضا و حال و هوای آن بی اطلاع باشد. هرچه از خانواده می پرسیدم، جوابی نمی داد.
در برابر سوالات من که اگر روزی وارد خانواده ای بشوی و از اعضای آن باشی چه می کنی؟ این که اگر روزی در میان اعضای خانواده ای باشی به آن ها چه خواهی گفت؟ این که اگر روزی تو را به فرزندخواندگی پذیرفتند چه عکس العملی نشان خواهی داد؟ و...، در برابر همه این سوالات فقط و فقط سکوت کرد و سکوت.
● حرف دو کودک یتیم
چندی پیش با ٢ کودک یتیم هم کلام شدم. اولی کلاس دوم راهنمایی بود و از ٢ سالگی تحت پوشش جمعیت هلال احمر قرار گرفته بود. او اکنون تحت پوشش یکی از موسسه های نگه داری کودکان یتیم است. از او می پرسم: از پدر و مادرت خبر داری یا نه؟ می گوید: هیچ خبری از آن ها ندارم چرا که از سن ٢ سالگی آن ها را ندیده ام. دوست دارم بدانم آن ها کجایند و اکنون چه می کنند؟ اگر بدانم پدر و مادرم کجا هستند حتما به سراغشان خواهم رفت.کاش من هم پدر و مادر داشتم و اگر با آن ها باشم،باز هم به سراغ بچه های یتیم خوابگاه خواهم آمد. اگر بزرگ شوم و ازدواج کنم، هیچ وقت فرزندم را تنها نخواهم گذاشت و همه امکانات را برای او فراهم خواهم کرد.خدا را شکر می کنم که سالم هستم.از او می پرسم آیا آرزوی دیدن پدر و مادرت را داری؟ و او می گوید: دوست دارم نقاشی پدر و مادرم را بکشم. از خدا می خواهم به من قدرتی بدهد که در آن نقاشی، به سوی پدر ومادرم بروم و همگی با هم باشیم.وقتی می پرسم: حاضر هستی با یک خانواده زندگی کنی؟ با تعجب به من نگاه می کند و ساکت می شود.با دکمه های لباسش بازی می کند و هنگامی که سوالم را برای نوبت دوم تکرار می کنم، هیچ پاسخی نمی دهد.اصرار نمی کنم چون متوجه می شوم که او از کانون گرم خانواده و اعضای آن هیچ خبر و اطلاعی ندارد. او از ٢ سالگی در جمع دیگر کودکان یتیم و در مرکزی شبانه روزی نگه داری شده و طبیعی است که با مفهوم خانواده بیگانه باشد.
● آرزوی زندگی زیر یک سقف
کودک دومی که مادرش فوت کرده و پدر نیز با ازدواج مجدد خود او را رها کرده است از گذشته خود چندان اطلاعی ندارد. می گوید تا به حال هیچ کس مرا از صمیم قلب دوست نداشته است! اما دوست دارم زیر یک سقف و همراه با خانواده ام زندگی کنم. از پدرم ناراحت هستم که مرا ترک کرده است.از این کودک یتیم می پرسم: حاضری به یک خانواده سپرده شوی؟او می گوید: حاضرم بروم چون مطمئن هستم که آن ها نیازها و خواسته های مرا برآورده می کنند. اگر روزی بزرگ شوم برای بچه هایم پدر خوبی خواهم شد و پیامم به همه بچه هایی که اکنون پدر و مادر دارند این است که: قدر آن ها را بدانید و از احترام گذاشتن به پدر و مادر غفلت نکنید.
● چه باید کرد؟
بسیاری از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، وجود یک خانواده گرم و پرمحبت را تجربه نکرده اند و به همین دلیل تمایلی برای حضور در خانواده ها را ندارند.اما باید اذعان کرد که حضور دائمی این کودکان در مراکز نگه داری شبانه روزی تبعات و پیامدهای منفی بسیاری به دنبال دارد. تبعاتی که آینده، زندگی و سرنوشت چنین کودکانی را به مخاطره می اندازد و چه بسا برای آن ها مشکلات دیگری نیز در زندگی ایجاد کند.این در حالی است که بسیاری از خانواده ها برای نگه داری و حضانت چنین کودکانی آمادگی دارند اما متاسفانه قوانین موجود بسیار سخت است به گونه ای که برای حضانت یک کودک یا فرزندخواندگی او، نیاز به طی کردن مراحل سخت و دشواری است که بسیار زمان بر و... است.اما سازمان بهزیستی به منظور حل برخی مشکلات، کاهش تبعات حضور دائمی در خوابگاه های شبانه روزی و به واقع آشنا کردن بچه ها با کانون خانواده، اقدام به اجرای «طرح امین موقت» کرده است.طرحی که در مورد آن اطلاع رسانی و آگاه سازی خوبی انجام نشده و چه بسا بسیاری از خانواده ها هنوز از این طرح اطلاعاتی ندارند.
● طرح «امین موقت» چیست؟
درباره چگونگی اجرای «طرح امین موقت» در خراسان رضوی پای صحبت معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی استان نشستیم.طاهره بختیاری در مورد این طرح گفت: سازمان بهزیستی استان مسئولیت نگه داری، مراقبت و پرورش کودکان بدسرپرست و بی سرپرستی را که از سوی دادگستری معرفی شده باشند، به عهده دارد. سرپرستی این کودکان با تشخیص دادگاه به سازمان ما واگذار شده است.در حال حاضر هزار و ٤٠٠ کودک یتیم در مراکز دولتی و غیردولتی بهزیستی وجود دارند.مسئولیت نگه داری یک هزار کودک نیز،به بستگان درجه یک آن ها سپرده شده که در قبال این اقدام،هزینه ای را از بهزیستی می گیرند.وی گفت:باید اذعان کرد که حضور این بچه ها در مراکز شبانه روزی به صورت درازمدت، پیامدهای منفی خاصی به دنبال دارد. به همین علت بهزیستی این هدف را دنبال می کند که بچه ها از رشد و پرورش طبیعی برخوردار شوند.
برای تحقق این هدف «طرح امین موقت» در دستور کار قرار گرفته است که در حال اجراست.در اجرای این طرح، بچه های معرفی شده از دادگستری به خانواده های واجد شرایط سپرده می شوند.این خانواده ها باید ایرانی،مسلمان،متعهد و معتقد به مبانی اسلام باشند و توانایی و مهارت پرورش کودکان را داشته باشند.
کودکان یتیم از سن٤سالگی به بالا تحویل این خانواده ها می شوند و خانواده ها باید از سلامت روان و جسم و توانایی مالی لازم برخوردار باشند.در اجرای طرح امین موقت به خانواده هایی که دارای فرزند هستند،کودک یتیم نیز داده می شود اما در مورد فرزندخواندگی باید اعلام کرد که کودکان یتیم به خانواده های بدون فرزند داده می شوند.در طرح امین موقت، پدر و مادر حداقل باید دارای مدرک تحصیلی دیپلم باشند و افراد با مدارک بالاتر در اولویت قرار دارند.در مجموع باید گفت که توانایی های خانواده داوطلب در نگه داری بچه و... بررسی و مددکاری می شود.ضمن این که باید اصل حقوق کودک نیز رعایت شود.
● بهزیستی، مسئول است
بختیاری افزود:مسئولیت این کودکان با بهزیستی است و معتقدیم بهترین افراد برای نگه داری کودکان یتیم،بستگان درجه یک هستند.معاون امور اجتماعی بهزیستی استان از دیگر شرایط خانواده ها در اجرای طرح امین موقت را،دارا بودن حداقل ٢٥ سال و حداکثر٥٠ سال برای زوج ها عنوان کرد وگفت:تعداد اعضای خانواده داوطلب نباید از ٧ نفر بیشتر باشد و باید از تمکن مالی نیز برخوردار باشند.البته در اجرای این طرح،بانوان مجرد نیز طبق شرایط و ضوابطی می توانند کودکان دختر را تحویل بگیرند.
این طرح که از سال گذشته اجرایی شده،با استقبال خوب خانواده ها روبه رو شده و تاکنون ٢٥ کودک یتیم تحویل خانواده های داوطلب شده اند.بختیاری در مورد زمان واگذاری بچه ها به خانواده ها نیز گفت:در طرح امین موقت،زمان بندی برای نگه داری بچه ها وجود ندارد و مددکاری بهزیستی نیز به صورت مستمر نظارت می کند تا مشکلی به وجود نیاید.ضمن این که بچه ها تحت سرپرستی بهزیستی هستند و دادگستری نیز به طور مرتب از ما گزارش می خواهد.اگر خانواده ای شرایط و مقررات را رعایت نکند،بلافاصله بچه را از آن ها تحویل می گیریم.البته در اجرای این طرح، بچه ها به صورت دائم نزد خانواده ها خواهند بود اما اگر خانواده واقعی بچه ها پیدا شوند، کودکان تحویل آن ها خواهند شد.
منبع : روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید