چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
رها کردن سینمای مستقل به امان خود!
سخنان جعفری جلوه معاون امور سینمایی که درباره حمایت از سینمای ملی ایراد شده، به رغم اینکه حاوی مقادیر معتنابهی امید افزایی برای سینمای ایران است، اما باز هم رگههایی از تفکرات و خواست اندیشیهای سلیقهیی را میتوان در آن سراغ گرفت. جلوه آنجایی که گفته است: «هیچ چیزی بدون پرداخت بهای آن به دست نخواهد آمد، نمیتوان مطالبات بزرگ از سینما داشت»، با اینکه به نوعی بر سرمایهگذاری بیشتر دولت در سینما اشاره کرده و این از نکات مثبت حرفهای وی به شمار میرود، اما در ضمن، نوعی تحمیل سلیقه، تحمیل رای و حتی گرایش به کار سفارشی را هم در حرفهای او میتوان سراغ گرفت. گویی معاون سینمایی در تلاش است تا با کسب بودجه مناسب فیلمهایی در سلیقههای خاص، در تعداد زیاد ساخته شود و شگفت این تعریفی است که معاون سینمایی از سینمای ملی به دست میدهد...
با این فرضها، اگر «سینمای ملی» یک سینمای دولتی تلقی شود که فقط سرمایهگذاری دولت را بطلبد، سینمای مستقل ما، رنگ و بویی از این تعریف جدید «سینمای ملی» نخواهد داشت. این، یک پندار ترسناک و البته غلط است که برخی مسئولان فرهنگی ما سالها است به آن مبتلایند و از رهگذر آن سینمای ما سالهای سال است چوب آن را میخورد. اختصاص دادن بودجههای کلان که در دورههای گذشته هم به شماری فیلم بیمصرف، به بهانه ملی بودن آنها انجام شد و فیلمهایی ساخته شد که به لحاظ کیفیت هم شعور مخاطب را به بازی گرفته بودند و هم سرمایه مسئولان را و رها کردن سینمای مستقل و شخصی و غیردولتی به امان خود که سینمای ملی اصلی ما ریشه در این جریان دارد و بهترین فیلمهای ما که شناساننده سینمای ایران هستند در این سینما ساخته میشوند از تبعات نوع نگاهی است که آقای جعفری جلوه به سینمای ملی دارند و اسلاف ایشان هم داشتهاند.
اکنون یک سوال نمونهوار؛ فیلمی مثل «توفان شن» با هزینههای میلیاردیاش میتواند شناساننده سینمای ملی ایران باشد یا فیلم کوچک و جمعوجوری چون «طلای سرخ»؟
آیا به نظر نمیرسد باید در تعریفهایمان تجدید نظر اساسی انجام دهیم؟
● شیوههای نوین تبلیغات و فروش بالای فیلمها
موسسه بینالمللی پخش فیلمیران در راستای دستیابی به شیوههای نوین برای معرفی فیلمهای سینمایی و اطلاعرسانی هرچه مناسبتر و وسیعتر به مخاطبان از اوایل سال ۱۳۸۴ لوح فشردهیی منتشر ساخت که در بردارنده آنونس، تیزر و پشت صحنه فیلمهای در دست پخش این موسسه بود و نتیجه موفقیتآمیز آن در جذب مخاطب باعث شد تا اواخر پاییز دومین لوح فشرده را هم منتشر کنند. در cd جدید این موسسه میتوانید تبلیغات فیلمهای «هشتپا» ساخته علیرضا داودنژاد، «آکواریوم» ساخته ایرج قادری، «یک تکه نان» ساخته کمال تبریزی، «دیشب باباتو دیدم آیدا» ساخته رسول صدرعاملی، «هوو» ساخته علیرضا داودنژاد، «ستارهها» ساخته فریدون جیرانی، «ما همه خوبیم» ساخته بیژن میرباقری و «شام عروسی» ساخته ابراهیم وحیدزاده را به همراه صحنههایی از پشت صحنه فیلمها و گفتوگو با کارگردان و بازیگران اصلی آن را ببینید.
به هرحال در کشوری که به نظر میرسد عوامل متعددی دست به دست هم دادهاند تا وضعیت سینمای ما چندان روبهراه نباشد، در پیش گرفتن چنین روشهایی میتواند بدنه تضعیف شده سینما را جانی دوباره ببخشد. به هرحال آمار فروش فیلمهای روی پرده حکایت از میزان بالای استقبال مردم از این آثار دارد. در هرحال سالنهای سینماهای تهران فیلمهای «مکس» ساخته سامان مقدم، «هشتپا» ساخته علیرضا داودنژاد، «حکم» ساخته مسعود کیمیایی و «یک بوس کوچولو» ساخته بهمنفرمانآرا را بر روی پرده دارند. آمار فروش این فیلمها تا پایان روز دوشنبه ۲۶ دیماه بدین شرح است: فروش فیلم «مکس» پس از ۳۴ روز نمایش در ۱۷ سینما ۳۳۶ میلیون تومان فروخته است و عنوان پرفروشترین فیلم این دوره را از آن خود کرده است. «هشتپا» پس از ۲۷ روز نمایش در ۱۹ سینما ۱۰۵ میلیون تومان فروخته است. فروش «حکم» نیز پس از ۴۶ روز در ۱۶ سینما به مرز ۲۲۰ میلیون تومان رسیده است. «یک بوسکوچولو» هم با در اختیار داشتن۱۱ سینما طی ۳۴ روز نمایش نزدیک به ۱۳۲ میلیون تومان فروخته است.
● سقف پذیرش کارگردانان اول پر شد
چهارمین جلسه شورای صدور پروانه ساخت فیلمهای ۳۵ میلیمتری عصر روز چهارشنبه ۱۴ دیماه تشکیل شد و بنابر اعلام روابط عمومی معاونت امور سینمایی و سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه مذکور تعداد پنج پرونده و سه نامه مورد بررسی قرار گرفت، این تصمیمات گرفته شد: با توجه به مصوبه هفته قبل شورا مبنی بر اتمام سقف پروژههای کارگردانان اول، بررسی درخواست پروژههای «پاپیتال» به کارگردانی اردشیر شلیله و تهیهکنندگی روحالله خوشکار، «مصائب دوشیزه» به کارگردانی مسعود اطبایی و تهیهکنندگی غلامرضا موسوی و «اخراجی» به کارگردانی مسعود دهنمکی و تهیهکنندگی حبیبالله کاسهساز به اولین جلسه پروانه ساخت در سال ۸۵ موکول شد.
همچنین پروژه «دختران فراری» به کارگردانی احمد عبداللهیان و تهیهکنندگی هادی مشکوه مجددا بررسی و مورد قبول قرار نگرفت. بررسی پرونده «چشمهایت را ببند و شلیک کن» به کارگردانی علیرضا امینی و تهیهکنندگی آقای بلوریان به تکمیل پرونده برای جلسه بعد موکول شد. از سویی نامه تهیهکنندگان پروندههای «روزهای نازنین» و «بستنی قیفی» در جلسه مطرح و پاسخ مناسب ارایه شد.
در نهایت اینکه با توجه به درخواستهای متعدد برای تغییر نام پروژههای مصوب در طول تولید، مقرر شد نام پروژههای تصویب شده تنها به هنگام آمادهسازی تیتراژ نهایی اعمال شود. این هم برای کارگردانهایی که عادت دارند مدام اسم فیلمهایشان را تغییر بدهند!● اسمهای عجیب و غریب فیلمهای داودنژاد
علیرضا داودنژاد بهمنماه فیلمبرداری جدیدترین ساخته خود را باعنوان عجیب و غریب و شاید خندهدار «عروس، داماد، مادرزن و مادرشوهر» آغاز میکند.
به هرحال داودنژاد قصد دارد فیلمبرداری این فیلم را تا عید نوروز به پایان برساند. قصه فیلم هم درباره یک پسر کارگر خوشسیما در شمال است که همه پولهایش را صرف سر و وضع و لباسها تیپ! خود میکند. او در آرزوی ازدواج با یک دختر پولدار و زیبای تهرانی است و.... «عروس، داماد، مادرزن و مادرشوهر» همانطور که دریافتهاید، از موضوعی طنز برخوردار است و سیزدهمین ساخته داودنژاد طی سالهای فیلمسازی وی در دوران بعد از انقلاب است. «هشت پا» یکی از ساختههای اخیر داودنژاد است که این روزها بر روی پرده سینماهای تهران به نمایش درآمده و از فروش بسیار خوبی هم برخوردار شده است. این فیلم که نمایش آن در ۱۵ سینما ادامه دارد، روایت چند زن است که برای پولدار شدن دست به یک اختلاس بزرگ میزنند. محمدرضا فروتن، مهتاب کرامتی، ماهایا پطروسیان، ویشکا آسایش، محمدرضا داودنژاد، رضا داودنژاد و احمد نجفی بازیگران فیلم «هشتپا» هستند.
داودنژاد درباره استقبال از فیلم «هشتپا» گفته است: از فروش فیلم راضی هستم و اگر در طراحی اکران فیلمها نیز نفوذ داشتم «هشتپا» به فروش چشمگیری دست پیدا میکرد، هرچند که ماه محرم و جشنواره فجر در پیش است و در سرما و فصل زمستان بسر میبریم. علیرضا داودنژاد فیلم دیگری هم ساخته به نام «هوو» که آخرین مراحل فنی را برای نمایش در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر طی میکند.
وی درباره موضوع فیلم میگوید: این نکته که میگویند با ساخت فیلمهای «ملاقات با طوطی»، «هشتپا» و «هوو» قصد ساخت «سهگانه» داشتهام، اصلا صحت ندارد و اتفاقا «هوو» هیچ وجه مشترکی به جز خود من به عنوان کارگردان، با دیگر فیلمهایم ندارد.
داودنژاد درباره پرکاریاش طی دو سال اخیر میگوید: من اصلا پرکار نیستم، اگر شرایط سینمای ایران، شرایط متعادلی باشد، براحتی میتوانم سالی ۳ فیلم بسازم. ولی فعالیت من حداقل کاری است که انجام میدهم تا بتوانم زندگی کنم و از بیکاری نپوسم و نمیرم.
کارگردان فیلمهای «ملاقات با طوطی»، «هشتپا» و «هوو» درباره فیلمی هم که با عنوان «نون و پیاز» قصد ساخت آن را دارد، میگوید: این فیلم راجع به یک آدم تنهاست که در صحنه جنگ به مشکلاتی برمیخورد. فیلمنامه «نون و پیاز» توسط قربان محمدپور و با طرحی از داودنژاد به نگارش درآمده است. به هرحال پس از روبرو شدن با زنان مبارز و رزمیکار در فیلمهای «ملاقات با طوطی» و «هشت پا» باید منتظر باشیم تا ببینیم داودنژاد در فیلمهای «هوو»، «عروس، داماد، مادرزن و مادرشوهر» و «نون و پیاز» ما را با چه شخصیتهایی روبرو میکند.
● فیلمهای جدید تهمینه میلانی، کیومرث پوراحمد و داریوش مهرجویی
تهمینه میلانی این روزها حسابی پرکار شده است، او امسال پس از موفقیت فیلم «زن زیادی»، اوایل پاییز کارگردانی فیلم «آتش بس» را با موضوعی طنزگونه درباره روابط یک زن و شوهر جوان آغاز کرد و در حال حاضر مشغول انجام دادن مراحل پایانی فنی فیلم برای شرکت در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر است. جالب است بدانید که این کارگردان موفق همزمان با انجام مراحل پایانی فیلم «آتش بس» تحقیقات گستردهیی را هم در مورد مسائل کودکان آغاز کرده و قصد دارد دهمین فیلم خود را با مضمونی اجتماعی تربیتی درباره دروغگویی کودکان و برای یونیسف بسازد. محمود نیکبین که تهیه کنندگی فیلم را به عهده دارد، میگوید: برای ساخت این فیلم کوتاه داستانی از عوامل حرفهیی سینما دعوت خواهیم کرد.
فعالیتهای میلانی فقط به فیلمسازی ختم نمیشود او حدود یک ماه پیش داوری جشنواره کرالای هند را به اتفاق «برتراند تاوارنیه» فیلمساز مشهور فرانسوی به عهده داشت و قرار بود که به عنوان داور در جشنواره بینالمللی فیلم «داکار» شرکت کند که به دلیل مشغله کاری بسیار زیاد، از داوری این جشنواره انصراف داد.
میلانی همچنین ماه گذشته جایزه ILEX را از موزه هنرهای معاصر بوستون دریافت کرد.
کیومرث پوراحمد کارگردانی که با ساختن فیلم «گل یخ» بر اساس قصه فیلم «سلطان قلبها» همه علاقهمندان سینمایش را دچار شگفتی کرد، و به قولی آنها را از خودش مایوس کرد، در ادامه فیلم دیگری ساخت به نام «نوک برج» که آن هم نتوانست طرفدارانش را امیدوار کند. به هر حال وی هم اکنون مشغول نگارش فیلمنامهیی است که قرار است برای فیلم بعدیاش آن را اجرا کند.
پوراحمد میگوید که این فیلمنامه شبیه هیچ کدام از ساختههای قبلیام نخواهد شد. او میگوید ایده فیلمنامه جدیدش را از یکی از خبرهای روزنامهها گرفته است و به همین دلیل آن را کار سختی میداند. چون قصه خاصی ندارد و با لحظات شکل میگیرد. گفتنی است پوراحمد از آغاز فعالیتش در سینما تاکنون بیش از ۲۰ فیلم سینمایی همچون «بیبی چلچله»، «گاویار»، «آلبوم تمبر»، «به خاطر هانیه»، «خواهران غریب»، «شب یلدا» و مجموعههای تلویزیونی پرطرفدار «قصههای مجید» و «سرنخ» را ساخته است. امیدواریم فیلم تازه پوراحمد تا حدودی بداقبالیهای «گل یخ» و «نوک برج» را جبران کند.
و اما علاقهمندان سینمای مهرجویی هم بطور حتم در سال آینده میتوانند شاهد نمایش فیلم تازه این کارگردان موفق و توانا باشند. در حال حاضر فیلمبرداری بخشهای ویدیویی و مستند فیلم «علی سنتوری» رو به پایان است و گروه پس از اتمام این بخش، بزودی فیلمبرداری بخشهای داستانی و ۳۵ میلیمتری آن را آغاز خواهند کرد. به گفته مهرجویی حضور بهرام رادان در نقش «علی سنتوری» قطعی شده است. گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان، محمد سلوکی و نسرین مقانلو هم دیگر بازیگران این فیلم هستند.● فریدون جیرانی با همه ستارههایش در جشنواره
شاید بتوان فریدون جیرانی را یکی از جنجالیترین کارگردانهای شرکت کننده در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر به شمار آورد. او که تابستان امسال شاهد اکران نسبتا موفقیتآمیز ششمین فیلمش «سالاد فصل» بود، تصمیم گرفت در اقدامی جالب و متفاوت فیلم تازهاش «ستارهها» را به سه قسمت مجزا و در واقع سه فیلم تبدیل کند. جیرانی در «ستارهها» به سیر تکاملی یک فیلم در سینمای ایران و مسائل حاشیهنشینان آن پرداخته است و حالا تصمیم دارد با ارایه هر سه فیلم در جشنواره شرکت کند. در حالی که پیش از این اعلام شده بود جلد اول فیلم «ستارهها» با نام «ستاره میشود» در بخش مسابقه و جلد سوم با نام «ستاره بود» در بخش میهمان به نمایش در میآید، با مذاکرات انجام شده، جلد دوم این فیلم با نام «ستاره است» نیز در جشنواره به نمایش در میآید. البته در تبلیغات فیلم که در CD موسسه بینالمللی پخش فیلیمران منتشر شده عنوان این سه قسمت به ترتیب «گل پونه، نعنا پونه»، «خواب یک ستاره» و «ستاره مرد» آمده است که به نظر نامهای قشنگتر و سینماییتری برای این فیلمهاست. داستان جلد اول «ستارهها» درباره دختر جوانی به نام «پونه گلکار» است که دوست دارد ستاره شود ولی اکنون به عنوان بازیگری حاشیهیی فعالیت میکند.
«پونه» با ارتباطی که با سینما دارد برای پدرش در یک فیلم نقشی دست و پا میکند. پدر «پونه» بازیگر قدیمی تئاتر است و سالهاست که روی صندلی چرخدار زندگی میکند. پدر تغییر لباس میدهد و جلوی دوربین قرار میگیرد اما... در جلد اول که با عنوان «ستاره میشود» در بخش مسابقه سینمای ایران به نمایش در میآید عزتالله انتظامی، اندیشه فولادوند، امین حیایی، رضا رویگری و آهو خردمند به ایفای نقش پرداختهاند.
داستان جلد دوم «ستارهها» که با عنوان «ستاره است» در بخش میهمان جشنواره به نمایش در میآید درباره زنی به نام «فرزانه مشرقی» بازیگر مشهور سینما است که قرار است نقش یک زن معتاد و توزیع کننده موادمخدر را در فیلمی بازی کند، او با لباس معتادان در پارکی واقع در جنوب شهر مستقر میشود. یک زن جوان جنوب شهری در پارک به مشرقی نزدیک میشود و وی به گمان اینکه او نیز هنرپیشه است، به دنبالش رفته و از گروه فیلمبرداری جدا میشود.
مشرقی در خانه زن جوان درگیر حقایق تلخی میشود. در این فیلم بازیگرانی چون نیکی کریمی، امین حیایی، اندیشه فولادوند، مژگان ربانی، مهدی صباغی، علی اصغر طبسی، رضا دلاوری، محمد احمدی و... به ایفای نقش پرداختهاند و در نهایت داستان جلد سوم «ستارهها» که با عنوان «ستاره بود» در بخش میهمان جشنواره به نمایش درخواهد آمد این است که شخصی با «رها» خبرنگار روزنامه تماس میگیرد و میگوید یکی از ستارههای قدیمی سینمای ایران به نام «روحانگیز» مرده و جنازهاش در اتاقی متروک به جامانده است.
«رها» به هوای اینکه ستاره مرده همان «روحانگیز سامینژاد» هنرپیشه فیلم «دختر لر» است با عجله خود را به آن مکان یعنی تئاتر پارس میرساند و... در «ستاره بود» خسرو شکیبایی، اندیشه فولادوند، امین حیایی، مرتضی احمدی، داریوش اسدزاده، مهین بزرگی و فهیمه راستگار نقشآفرینی کردهاند. گفتنی است «ستارهها» محصول موسسه «سیران فیلم» است و توسط عبدالله اسفندیاری و حمید اعتباریان تهیه شده است و موسسه بینالمللی فیلمیران مسوولیت پخش فیلم را به عهده دارد. به هرحال زمان چندانی به شروع بیستوچهارمین جشنواره فیلم فجر باقی نمانده است و باردیگر همه عاشقان و دوستداران هنر هفتم میتوانند ۱۰ روز رویایی را امسال از ۳۰ دی تا ۱۰ بهمن در دنیای جذاب و پرشور سینما سپری کنند. امیدواریم آثار خوب فیلمسازان حاضر در جشنواره این روزها را خاطرهانگیزتر و به یادماندنیتر کند.
● جشنواره در تلویزیون
جشنوارههایی که همه ساله در ایام دهه فجر برگزار میشود اعم از جشنواره تئاتر، جشنواره موسیقی و جشنواره فیلم چنان طیف گستردهیی از مخاطبان را در برمیگیرد که تلویزیون و شبکههای مختلف سیما و همینطور رادیو هم از این موج بینصیب نمیمانند و ساعاتی از برنامههای خود را به معرفی و نمایش بخشهای مختلف رویدادهای این جشنوارهها اختصاص میدهند. البته ناگفته نماند که امسال به دلیل فرا رسیدن ماه محرم و ایام سوگواری این جشنواره در تاریخهایی زودتر از سالهای قبل برگزار میشود. به هرحال امسال شبکه دو سیما با تولید و پخش مجموعه تلویزیونی «سیمرغ ۲۴» اخبار بیستوچهارمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر را پوشش میدهد. این برنامه طی روزهای برگزاری جشنواره هر شب ساعت ۲۱ به روی آنتن میرود. این برنامه با اجرای شهاب حسینی بازیگر سینما و تلویزیون در گروه فرهنگ، ادب و هنر شبکه دوم تهیه شده است.
گفتوگو با عوامل فیلمهای شرکت کننده در جشنواره، ارایه بحثهای آسیبشناسی سینما از عمده موضوعاتی ا ست که در برنامه «سیمرغ ۲۴» به آنها پرداخته میشود.
نگار باباخانی
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست