سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

اشتباه وزارت علوم یا عدم توجیه داوطلبان؟


اشتباه وزارت علوم یا عدم توجیه داوطلبان؟
اعلام نتایج کنکور سراسری دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور، اعتراضات گسترده ای را در میان داوطلبان و به وجود آورده است.بسیاری از داوطلبان شهرستانی پذیرفته شده در کنکور امسال با دریافت نتایج شوکه شدند چرا که علیرغم داشتن رتبه های عالی موفق نشده اند در رشته های مورد نظر در دانشگاه های تهران قبول شوند و این در حالی است که داوطلبان سال گذشته با همین رتبه ها در رشته های برتر دانشگاه های تهران پذیرفته شده اند.
این وضیت باعث شد تا جمعی از داوطلبان کنکور سراسری سال ۸۷ دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور که بیشترشان از داوطلبان شهرستانی بودند و همراه خانوادهایشان از راه های دور و نزدیک به تهران آمده بودند صبح دیروز در اعتراض به نحوه پذیرش در کنکور در برابر سازمان سنجش تجمع کنند. در این تجمع که در مقابل سازمان سنجش صورت گرفت و منجر به ایجاد ترافیک در بلوار کریمخان و خیابانهای اطراف شد، جمعی از داوطلبان کنکور اعم از پذیرفته شده و یا مردودی نسبت به ساز و کار پذیرش دانشجو در آزمون سراسری ۸۷ اعتراض و آن را ناعادلانه عنوان کردند.
در بین تجمع کنندگان علاوه بر داوطلبان دارای رتبه های۳ یا ۴ رقمی که با مقایسه رشته محل قبولی خود با داوطلبانی با شرایط مشابه در سال گذشته، به نتایج اعتراض داشتند، داوطلبانی نیز با رتبه های ۳ یا ۲ رقمی و حتی تک رقمی برخی مناطق نیز از زیر گروه های مختلف دیده می شدند، برخی از آنها در برخی از رشته محلهایی قبول شده اند که با توجه به رتبه آنها غیرعادی به نظر می رسد و حتی تعدادی از آنها با در دست داشتن کارنامه علمی خود نسبت به مردودیت علمی که برای آنها ثبت شده است اعتراض داشتند. بررسی ها حاکی است علت این وضعیت که بسیاری از خانواده ها و داوطلبان را نگران کرده، مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که یک و نیم ماه پیش و بدون اعلام قبلی، ابلاغ شده است.
مطابق این مصوبه، ۶۵ درصد حجم پذیرش دانشجو در دوره های روزانه دانشگاه های سراسری به صورت بومی گزینی انجام می گردد. این رقم در باره دانشگاه آزاد ۷۰ درصد تصویب شده است! بر اساس این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جلسه ۶۲۸ مورخ ۸۷/۵/۱ بنا به پیشنهاد مورخ ۸۷/۳/۲۶ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، « ضوابط مربوط به گسترش بومی گزینی در آزمون سراسری دانشگاهها و موسسات آموزش عالی» را به شرح ذیل تصویب نمود:
«۱) سازمان سنجش آموزش کشور موظف است براساس گسترش رشته های آموزش عالی و با هماهنگی دو وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حداقل ۶۵ درصد حجم پذیرش دانشجو در دوره های روزانه دانشگاهها و موسسات آموزش عالی را به صورت بومی استانی انجام دهد.
۲) دانشگاه آزاد اسلامی موظف است با هماهنگی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حداقل ۷۰ درصد حجم پذیرش دانشجو در کلیه رشته ها (اعم از پزشکی و غیرپزشکی) را به صورت بومی استانی انجام دهد.»
از آنجا که اکثر دانشگاه های معتبر کشور در شهر تهران واقع شده اند، با این مصوبه، بسیاری از دانش آموزان مستعد شهرستانی، عملا از حضور در معتبرترین دانشگاه های ایران مانند دانشگاه تهران، صنعتی شریف، شهید بهشتی، امیرکبیر و... محروم می شوند.به علاوه این مصوبه باعث می شود داوطلبان قوی تر شهرستانی در رقابت با داوطلبان ضعیف تر تهرانی نیز بازنده شوند و بدین ترتیب با عدم ورود داوطلبان باسوادتر به دانشگاه های بزرگ، سطح علمی مراکز آموزش عالی نیز در سالهای آینده به طور ملموسی پایین می آید.این مصوبه، در واقع یک آپارتاید تحصیلی بین داوطلبان تهرانی و پذیرفته شدگان سایر نقاط کشور که رتبه های عالی کنکور امسال را به خود اختصاص داده اند، ایجاد می کند و بدین وسیله شانس ورود داوطلبان شهرستانی به دانشگاه های تهران و رشته های پر طرفدار را به نحو قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.گذشته از این، عدم اطلاع رسانی صحیح در باره این مصوبه و تصویب آن در آستانه بررسی نهایی کارنامه داوطلبان و اعلام نتایج باعث شده است بسیاری از داوطلبان بدون اطلاع از اینکه با وضعیت جدید قادر به حضور در دانشگاه ها و رشته های مطلوب خود نیستند، اقدام به انتخاب رشته نمایند و در نهایت اینگونه دچار آشفتگی گردند.بی گمان اصلاح این مصوبه می تواند گامی در زدودن اشتباهی باشد که نتیجه اش تبعیض فاحش بین داوطلبان تهرانی و شهرستانی برای ورود به دانشگاه های معتبر کشور است.
‌● اشتباه وزارت علوم در اجرای مصوبه بومی پذیری
این در حالی است که رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اعتراضات برخی از داوطلبان کنکور امسال گفت: وزارت علوم در اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مرتکب اشتباه شده و اگر هم بنا بر اجرا بود باید برای سال آینده این کار انجام می شد. علی عباسپور تهرانی در گفتگو با مهر با بیان این مطلب افزود: در مورد بومی شدن، شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه ای داشت که البته با ابهاماتی همراه بود، به همین دلیل کمیسیون آموزش و تحقیقات نامه ای به وزارت علوم نوشت و درخواست کرد جزئیات این طرح به مجلس منعکس شود و ما اعلام کردیم که نگران هستیم مبادا طریقی در پیش گرفته شود که حق عده ای از داوطلبان ممتاز ضایع شود به همین دلیل درخواست کردیم قبل از هر کاری کمیسیون آموزش و تحقیقات در جریان قرار گیرد.
نماینده مردم تهران در خانه ملت با بیان اینکه این طرح بدون هماهنگی با کمیسیون آموزش و تحقیقات اجرا شد، خاطر نشان کرد: امروز هم نامه ای تهیه کرده ایم و جزئیات طرح بومی شدن را درخواست کرده ایم و روز سه شنبه هم وزیر علوم قرار است با حضور در کمیسیون در این باره توضیح بدهد.وی با تاکید بر اینکه برداشت ما از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که صرفا "کلیات" به تصویب رسیده است، اظهار داشت: متاسفانه مصوبات شورای انقلاب فرهنگی در یک شرایط نامشخص رای گیری می شود و بعد به عنوان مصوبه تلقی می شود و تا کنون چند بار در مورد مصوبات این شورا پیش آمده که مشخص نبوده کلیات تصویب شده یا جزئیات و این یکی از اشکالات شورای عالی انقلاب فرهنگی است که امر مهمی را که ابهام دارد بعد از رای گیری به عنوان بخشنامه ابلاغ می کنند.عباسپور با تاکید مجدد بر اینکه بلافاصله بعد از مصوبه شورای انقلاب فرهنگی درخواست کردیم که قبل از عملی شدن مصوبه مجلس در جریان جزئیات قرار گیرد، گفت: معقتدیم اگر هم قرار بود این مصوبه اجرا شود برای سال آینده باید صورت می گرفت چون داوطلبان خود را بر اساس شرایط پذیرش قبلی آماده کرده اند و قانون پذیرش جدید نباید دو هفته مانده به اعلام نتایج ابلاغ شود.
به راستی چرا مصوبه ای که به زعم بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان دارای ابهامات زیادی بوده و هنوز جوهر آن خشک نشده است باید ضرب الاجلی و بدون اطلاع رسانی قبلی در سرنوشت هزاران جوان که تمام آمال و آرزوهای خود را قبولی در رشته ها و دانشگاه های معتبر کشور می دیدند لحاظ شود.در این میان خواندن اعتراضات دارندگان رتبه های دو، سه رقمی کنکور که از سوی سازمان سنجش مردود اعلام شده اند خالی از لطف نیست. یکی از این داوطلبان با بیان اینکه امسال برای اولین بار گزینش بومی و قطبی صورت گرفته است، گفت: به عنوان مثال یک داوطلب تهرانی فقط در شهرهای تهران، سمنان، قزوین، قم و چند شهر دیگر امکان قبولی دارد و برای رشته های برتر در سایر دانشگا ه ها سهمیه ای برای او باقی نمی ماند، ضمن اینکه سهمیه ۲۰ تا ۳۰ درصدی که در دانشگاههای غیربومی از آن سخن گفته می شود با سهمیه های متفرقه ای که سازمان در نظر گرفته است پر می شود. وی با بیان اینکه با رتبه ۱۲۸۷ زیر گروه ریاضی فنی از منطقه یک در هیچ دانشگاهی در تهران قبول نشده و مردود علمی شده ام، ادامه می دهد: این در حالیست که طبق روال همه ساله رتبه حدود یک هزار علوم ریاضی باید بتواند حداقل در یکی از رشته های علوم پایه قبول شود.
داوطلب دیگری با اعتراض به عدم قبولی خود در کنکور علیرغم کسب رتبه ۵۴ رشته ریاضی فنی، مدعی می شود: ظاهرا علاوه بر بومی و قطبی گزینی، اتفاقات دیگری نیز در نحوه پذیرش داوطلبان رخ داده است، چرا که برخی قبولیها ضد و نقیض است، به عنوان مثال رتبه ۲ هزار رشته ریاضی از منطقه یک حتی در دانشگاه پیام نور هم قبول نشده ولی رتبه ۲۵ هزار ریاضی منطقه یک در رشته نرم افزار کامپیوتر پیام نور تهران قبول شده است. مادر یکی دیگر از داوطلبان نیز با بیان اینکه فرزند او از استان محروم لرستان در کنکور شرکت کرد، عنوان می کند: فرزندم در رشته ریاضی کاربردی شهر رفسنجان قبول شده است، در حالی که در هنگام انتخاب رشته شهر رفسنجان را انتخاب نکرده بودیم، در پرینت انتخاب رشته نیز شهر رفسنجان در فرم نیست. وی می افزاید: این در حالیست که ما جزو منطقه ۳ محسوب می شویم و فرزندم باید حداقل در بوم خودمان و در رشته مهندسی قبول می شد.
داوطلب دیگری نیز با طرح این ادعا که معلوم نیست ۲۰۰ هزار ظرفیت دانشگاه پیام نور چگونه تکمیل شده است، ادامه می دهد: در حال حاضر مسئول سازمان سنجش تعاریف خود را از بوم و منطقه و قطب ارائه می کند، در حالیکه ما یک سال از عمرمان را برای کنکور صرف کرده ایم و این تعاریف اکنون به درد ما نمی خورد و باید جلوی این تبعیض و بی عدالتی گرفته شود. مادر یکی دیگر از داوطلبان نیز با اعتراض از روند پذیرش کنکور می گوید: ظاهرا دانشگاه های تهران دیگر به داوطلبان نخبه نیازی ندارند و ترجیح می دهند که ظرفیت های خود را با رتبه های نجومی پر کنند. یک داوطلب با رتبه ۱۲۰۰ از استان گیلان نیز با بیان اینکه من حتی در رشته انتخابی خود از دانشگاه سیستان و بلوچستان هم قبول نشده و مردود علمی شده ام، می گوید: این نحوه پذیرش عادلانه نیست حداقل نحوه پذیرش را به ما اعلام کنند. داوطلب دیگری که با خنده کارنامه خود را نشان می داد می گوید: رتبه ۴۲۰ رشته ریاضی از شهر تهران هستم و در انتخاب ۹۱ خود در رشته مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور تهران قبول شده ام. داوطلب رتبه ۴۰۰ هنر نیز می گوید: من مردود علمی شده ام، گویا حتی در دوره های متمرکز و نیمه متمرکز و شبانه و غیر انتفاعی و شهرستان هم برای رتبه ۴۰۰ هنر از تهران ظرفیتی وجود نداشته است. پدر یکی از داوطلبان که از شهرهای شمالی برای اعتراض به سازمان سنجش آمده بود می گوید: فرزندم داوطلب رشته علوم تجربی با رتبه ۷۹ از شهرستان لنگرود است که نخبه شهرمان محسوب می شود ولی متاسفانه از تحصیل در دانشگاه های تهران محروم و در اصفهان پذیرش شده است و این در حالیست که رتبه های بسیار بالاتر او در سالهای گذشته در رشته های تاپ دانشگاه های تهران پذیرفته می شوند.
مادر یک داوطلب دختر تهرانی در رشته علوم انسانی نیز که فرزندش رتبه ۶۵۰ کنکور را کسب کرده است می گوید ای کاش نحوه پذیرش خود را حداقل به مشاورانی که در آموزش و پرورش قرار بود برای ما انتخاب رشته کنند اعلام می کردند چرا که این مشاوران بر اساس اطلاعات خود به گونه ای انتخاب رشته ما را انجام داده اند که در حال حاضر دختر من با رتبه ۶۵۰ در هیچ رشته ای از فرم انتخاب رشته خود قبول نشده است. وی ادامه می دهد: این در حالی است که دختر من حتی رشته های شبانه را نیز انتخاب کرده است. وی با بیان اینکه سازمان سنجش باید پاسخ دهد که اکنون ما با این داوطلبان افسرده ای که با هزار امید منتظر اعلام نتایج خود بودند باید چه کنیم می گوید: چرا با اعصاب و احساسات مردم بازی می شود.
● نتایج رسیدگی به اعتراضات کنکور حداکثر طی دو هفته
این در حالی است که معاون سازمان سنجش آموزش کشور با حضور در جمع معترضین کنکور ۸۷ که در مقابل ساختمان سازمان سنجش تجمع کرده بودند، از اعلام نتایج رسیدگی به اعتراضات داوطلبان ظرف ۱۰ روز تا حداکثر دو هفته خبر داد. به گزارش ایسنا دکتر ابراهیم خدایی با بیان این مطلب، افزود: به کلیه اعتراضات رسیدگی می شود و نتایج رسیدگی به اعتراضات داوطلبان ظرف ۱۰ روز تا حداکثر دو هفته به نشانی پستی داوطلبان ارسال می شود. وی خطاب به داوطلبان معترض تاکید کرد: نتایج و رتبه های خود را با نتایج پذیرفته شدگان سالهای گذشته مقایسه نکنید، چراکه ضوابط پذیرش در کنکور ۸۷ تغییر کرده است. وی همچنین با اشاره به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر اینکه ۶۵ درصد ظرفیت دوره های روزانه دانشگاهها باید به صورت بومی پذیرش شود، گفت: سازمان سنجش فقط مجری مصوباتی است که به آن اعلام می شود، با این حال اعمال بومی گزینی در دفترچه شماره دو انتخاب رشته به اطلاع داوطلبان رسید و داوطلبان با آگاهی از این مساله انتخاب رشته کرده اند. معاون سازمان سنجش در خاتمه در خصوص اعتراض برخی از داوطلبان مبنی بر اینکه علیرغم داشتن رتبه هایی کمتر از ظرفیت برخی رشته ها در این رشته ها پذیرش نشده اند، عنوان کرد: به عنوان مثال ۸۰درصد ظرفیت پذیرش رشته مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف که ۱۵۰ نفر ظرفیت دارد، به صورت ناحیه ای پذیرش شده است به این معنی که ۸۰درصد ظرفیت آن از داوطلبان ناحیه یک شامل استان های تهران، سمنان، زنجان، قم، مرکزی و قزوین پر شده است و۲۰ درصد مابقی این ظرفیت یعنی حدود ۳۰ نفر مربوط به سایر استانهای کشور می شود.
گفتنی است معاون سازمان سنجش با حضور در جمع معترضان ضمن شنیدن اعتراضات آنها، به آنها به گفت وگو پرداخت و نامه های اعتراض آنها را جهت بررسی دریافت می کرد. گفتنی است، نیروی انتظامی با حضور در محل تجمع داوطلبان کنکور، داوطلبان را به قسمت اطلاع رسانی مردمی سازمان هدایت می کرد تا داوطلبان معترض فرم های تقاضای بررسی مجدد نتیجه نهایی آزمون سراسری سال ۸۷ را پر کنند. با این توضیح که سازمان ظرف ۱۰ روز به این اعتراضات رسیدگی می کند. ماموران نیروی انتظامی و انتظامات سازمان سنجش از داوطلبان می خواستند که سازمان را ترک کنند ولی داوطلبان با توجه به اینکه ثبت نام دانشگاه ها از ۲۳ شهریور آغاز می شود به این مسئله اعتراض داشتند و خواستار رسیدگی هر چه سریعتر سازمان به این مسئله بودند.
منبع : روزنامه ابتکار