یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا


خوراک و سفره‌آرایی ایرانیان در دوره قاجاریه


تاریخ نشر : ۸۵۰۲۲۷
تیراژ : ۲۰۰۰
تعداد صفحه : ۲۲۴
نوبت چاپ : ۱
شابک : ۹۶۴-۸۵۷۷-۱۱-۰
شماره کنگره : ۸۵۲۲۷۰۲۹
رده دیویی : ۳۹۵.۵۴۰۹۵۵
محل نشر : تهران
جلد : شومیز
قطع : رقعی
زبان کتاب : فارسی
نوع اثر : تالیف
نویسنده : مرندی‌علمداری - فرهاد

در این کتاب، چگونگی و شیوه‌ی خوردن خوراک در روزگار قاجاریه با بهره‌گیری از منابع معتبر تاریخی، به تصویر کشیده شده است. بر این اساس، نخست، خوراک و انواع آن در دوره‌ی قاجاریه معرفی شده که شامل انواع پلو، خورشت‌ها، غذاهای گوشتی، آش و سوپ، نان‌ها، نوشیدنی‌ها، لبنیات، چاشنی‌های غذایی، میوه و سبزی‌ها و شیرینی و تنقلات است. سپس، چگونگی و کیفیت خوراک در میان اقشار و اقوام مختلف بیان گردیده که مشتمل است بر شیوه‌ی پختن و عرضه کردن خوراک، نوشیدنی، سفره‌آرایی، و چگونگی خوردن غذا. در ادامه خوراک‌ و غذاهایی معرفی شده در ایام و مراسم خاص عرضه شده است که این موارد را شامل می‌شود: خوراکی‌هایی که در جشن‌های عروسی توسط آن‌ها از میهمانان پذیرایی می‌شد؛ خوراکی‌های مخصوص زاد و ولد و کودکان تازه متولد شده، غذاهایی که به عنوان خیرات (در موقع فوت بستگان) طبخ می‌شده، غذاهایی که در اعیاد ملی و اعیاد مذهبی و مرسوم بوده، غذاهای مخصوص ایام سوگواری ائمه (ع) و خوراکی‌های مخصوص نذری. در پایان نیز، نحوه‌ی پذیرایی از مهمانان در آن دوره شرح داده شده است.