سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
پول، کثیفتر از چرک کف دست!
شنیدهاید که میگویند، پول، چرک کف دست است و بدون شک همیشه گمان کردهاید که به بیارزشی آن اشاره دارد؛ اما بد نیست بدانید که معنی ظاهری این جمله هم بسیار درست است.
درواقع، پول از چرک کف دست هم کثیفتر است چرا که بیماریهای واگیردار میتوانند از طریق تماس با اشیای بیجان که عوامل بیماریزا را منتقل میکنند، انتشار یابند ودر این میان، پول کاغذی، میتواند نقش مهمی را ایفا کند.
گفته میشود اسکناس، یکی از عمدهترین ناقلان بیماریهای مسری است که با کاهش دست به دست شدن آن، کمک شایانی نیز به بهداشت عمومی خواهد شد. اسکناسهای کاغذی در همه جا مورد استفاده قرار میگیرند، طی مدت زمان گردش خود در میان افراد بیشماری رد و بدل میشوند و هر فردی در هر شغلی که باشد با آن سر و کار دارد.
حالا میتوانید به قضیه از این منظر نگاه کنید که اگر برخی از این اسکناسها آلوده به باکتریهای بیماریزا باشند، چه دایره وسیعی برای انتقال این بیماریها به وجود خواهد آمد.
بررسی آلودگی میکروبی پول، موضوع تازهای نیست، چرا که از سالها پیش تحقیقات متعددی روی انواع اسکناسها و سکهها انجام شده که تمامی آنها هم وجود آلودگی وسیع را تأیید کردهاند.
مثلا در اوایل دهه ۱۹۷۰، ۲محقق آمریکایی گزارش دادند که روی ۱۳درصد از سکهها و ۴۲درصد از اسکناسهای کاغذی جمع آوری شده در کشور آمریکا، میکروبهای بیماریزای بالقوه وجود دارد. آنها استافیلوکوکوس کواگولاز مثبت، اشریشیاکلی، گونههای کلبسیلا و سودوموناس آئروژینوزا و پروتئوس- میرابیلیس را مورد جداسازی قرار دادند. در یک مطالعه مشابه هم که در سال ۱۹۷۲ در همین کشور انجام شد، باکتریها از ۲۰۰ سکه و اسکناس جدا شدند و اعلام شد که پول واقعا آلوده است.
در همین اواخر نیز مطالعهای در دانشگاه کالیفرنیا، روی ۱۱۳ نمونه از اسکناسهای رایج در آمریکا انجام شد که نشان داد اکثر اسکناسهای مورد مطالعه آلودگی میکروبی به اشریشیاکلی و استاف اورئوس دارند.
شاید خبری هم که چندی پیش منتشر شد که ویروس آنفلوانزا میتواند تا ۱۷ روز روی اسکناس زنده بماند و از این طریق به دیگران انتقال یابد را هم شنیده باشید. اما بشنوید از تحقیقی جدید که توسط محققان دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شده و نشان دهنده آن است که اسکناسها بیش از حد تصور آلودهاند.
محققان دانشگاه علوم پزشکی ایران، پژوهشی از نوع توصیفی- مقطعی و بنیادی- کاربردی را روی ۴۰۰ نمونه از اسکناسهای کاغذی مختلف که به شکل تصادفی از مکانهای مختلف ایران از قبیل تهران، مشهد، اهواز، تبریز، سنندج، کرمانشاه و قزوین جمع آوری شده بود، انجام دادهاند.
این محققان، اسکناسها را وارد بطریهای حاوی آب استریل کرده و به مدت ۱۲تا۲۴ ساعت در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد گرمخانه گذاری کردند، سپس به کمک پنس استریل، اسکناسها را برداشته و از محلول بهجا مانده، کشت میکروبی دادند. نتیجه این بود: از ۴۰۰ نمونه اسکناس مورد بررسی، ۲۷۳ باکتری جدا از هم بهدست آمد، به شکلی که ۴۶درصد از انواع اسکناسهای کاغذی دارای آلودگی به باکتریهای گرم مثبت و ۵۴درصد دارای آلودگی به باکتریهای گرم منفی بودند.
ترتیب آلودگی باکتریایی اسکناسهای کاغذی نیز جالب بود: اسکناسهای۱۰و۲۰ تومانی(که البته الآن تقریبا از رده خارج شده)، ۱۰۰ تومانی، ۲۰۰ تومانی و ۵۰۰ تومانی، بیشتر از اسکناسهای ۵۰ تومانی، ۱۰۰۰ تومانی و ۲۰۰۰ تومانی آلوده بودند؛ شاید به این دلیل که اسکناسهای ۱۰۰تومانی، ۲۰۰ تومانی و ۵۰۰تومانی، بهطور روزمره، به مراتب بیشتر از سایر اسکناسها در بین مردم رد و بدل میشود.
اگرچه تاکنون هیچ بیماری مشخص بالینی در ارتباط مستقیم تماس بدن با اسکناس به ثبت نرسیده است اما نکته قابل توجه، انتقال ارگانیسمهای مقاوم از فردی به فرد دیگر است؛ به این معنا که حتی اگر در ابتدا فقط باکتریها در بدن موجود گیرنده سکنی گزیده باشند و بیماری خاصی را ایجاد نکنند، بعدها ممکن است درصورتی که فرد بستری شود یا سامانه ایمنی بدنش ضعیف شود، از نظر بالینی، عفونت چشمگیری ایجاد کنند.
بنابراین، بد نیست در اینجا کمی هم در مورد نوع باکتریهای پیدا شده و اینکه چه بیماریهایی را ایجاد میکنند، صحبت کنیم. بهعنوان مثال در بین میکروارگانیسمهای شناساییشده روی اسکناسها، تنها استافیلوکوکوس کواگولاز منفی، جزو باکتریهای ساکن پوست و فلور طبیعی تمام مناطق مختلف پوست انسان است که یک باکتری غیربیماریزا بوده و بالقوه پاتوژن نیست اما استافیلوکوکوس اورئوس، یکی دیگراز باکتریهایی که روی اسکناس پیدا میشود، یک ارگانیسم بسیار مقاوم است که میتواند تا مدتهای مدیدی خارج از بدن میزبان زنده بماند و پس از ورود به بدن میزبان که در اینجا انسانها هستند، بیماریهای عفونی جلدی از قبیل جوش، کورک، کفگیرک، زرد زخم، عفونتهای پستان، سندروم شوک سمی، باکتریمی، سلولیت و... ایجاد کند. کلبسیلا پنومونیه نیز ارگانیسم یافته شده دیگری است که ممکن است موجب عفونتهای محیطی و بیمارستانی شود.
البته، بخش اعظم باکتریهای جداشده، معمولا در میزبانان بستری نشده، ایجاد بیماری نمیکنند اما در بیماران بستری شده یا دارای ضعف سامانه ایمنی، این باکتریها میتوانند از نظر بالینی، عفونتهای قابل ملاحظهای را به وجود آورند. البته جالب اینجاست که همان باکتری غیربیماریزایی هم که در این میان گفته شد، یعنی استافیلوکوکوس کواگولاز منفی، سابقاً غیربیماریزا به حساب میآمده اما تحقیقات جدید حاکی از آن است که این باکتریها نیز از نظر بالینی بیماریهای قابل ملاحظهای را سبب میشوند؛ به این معنا که آلودگی با استافیلوکوکهای کواگولاز منفی، معمولاً با جای گرفتن در بدن افراد دارای ضعف ایمنی در ارتباط است که البته، این عفونتها معمولاً خفیف است اما مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها میتواند درمان آنها را دشوار کند.
با این اوصاف، ۴۰۰ اسکناس کاغذی مورد مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی تهران، تنها نمونه کوچکی از بیلیونها اسکناس در حال گردش است و بررسی وسیعی لازم است تا بتوان با اطمینان، درصد اسکناسهای آلوده به باکتریهای بیماریزا را اعلام کرد؛ اما به هر حال این بررسی نشان میدهد که آلودگی پول کاغذی به باکتریهایی که بالقوه مضر هستند، همواره میتواند صورت بگیرد و رعایت نکات بهداشتی نظیر شستن دستها بعد از استفاده از اسکناس یا نگهداری آنها در کیف پول، استفاده از کارتهای اعتباری وچک به جای پول نقد و جلوگیری از تماس آنها با کودکان و... میتواند، انتقال بیماریها از طریق اسکناس را کاهش دهد.
صدف کوه کن
منبع : روزنامه همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست