جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا
تاریخچه پاتریمونیالیسم
![تاریخچه پاتریمونیالیسم](/mag/i/1/0s70p.jpg)
ماهیت قدرت رئیس عالی کشور مستقل از ریشههای اجتماعی بود و در دست داشتن تمامی قدرتها، او را از پاسخگویی به هرکس و همه چیز میرهانید. شاه در حالی که در اعمال قدرت پادشاهی، مطلق و نامحدود بود، قانونی که آزادیهای مردم را تامین نماید و قدرت شاه را محدود کند، وجود نداشت. هرچند نباید فراموش کرد که این قدرت نامحدود در برابر خواست علما که در میان مردم صاحب نفوذ بودند، به چالش کشیده میشد و شاه در بسیاری از موارد مجبور به توجه به آنان و رعایت نظراتشان بود.
اتباع ایرانی همه رعایای شاه محسوب میشدند و ملزم به اطاعت از شاه و دستگاه وی و انقیاد در برابر آنان بودند. شخصیت فردی و قدرت دولتی شاه اگرچه عاملی برای حفظ تمامیت کشور به حساب میآمد، اما میتوانست تاثیرات منفی جبرانناپذیری را نیز برای کشور برجای گذارد. در این میان عدم تمایز میان اموال شاهی واموال دولتی باز هم بر قدرت شاه میافزود. منابع کشور اموال شخصی او بود و به همین سبب، دستاندازی وی بر منابع تقریبا بدون هیچ مانعی انجام میپذیرفت. این تصویر جامعه لایه لایه ایران بوده است: در بالاترین نقطه شاه و از پی او وابستگان و نزدیکانش جای داشتند. شاهزادگان ثروتمند که آریستوکراتهایی برتر بودند، اغلب مناصب مهم را بر عهده گرفته بودند و روسای مقابل با در اختیار داشتن زمینهای فراوان و افراد مسلح و گوش به فرمان، لایهای قدرتمند را تشکیل میدادند. صاحب منصبان دیوانی و تجار و بازرگانان ثروتمند نیز در بالا و پایین همین لایهها جای میگرفتند. علما، بویژه علمای اعلام که از نفوذ در میان مردم برخوردار بودند از دیگر لایههای مهم اجتماعی ایران محسوب میشدند. سرانجام مردم عادی، دهقانان و... در ردیف پایینترین لایههای اجتماعی قرار داشتند.
▪ به سوی قانون اساسی
سیاستهای پادشاهان سلسله قاجار شبیه یکدیگر نبود. بنیانگذار این سلسله بیش از آنکه حکومتی برمبنای عقل را مورد توجه قرار دهد، شجاعتی آمیخته با بیرحمی را در دنیای پرآشوب آن روز که دولتهای روسیه، انگلستان و عثمانی چشم از منافع خویش در ایران برنمیداشتند، دستمایه حکومت خود کرده بود.
شکست ایران در جنگ با روسها شکستخوردگان را ناامید از دستیابی به توان رویارویی با حوادثی مشابه آینده به یک بازی خطرناک، یعنی استفاده از دشمنی قدرتهای اروپایی علیه یکدیگر و همپیمانی با آنها کشاند. دوره حکومت محمدشاه به یمن وجود قائم مقام فراهانی جرقههایی از اصلاح در امور را آشکار ساخت، اما عمر کوتاه این صدارت بار دیگر زمینههای به هم خوردگی اوضاع را فراهم آورد.
عصر ناصری، عصر آمیزههایی غریب از سیاستهای گوناگون بود. از اصلاحات بنیادین و مقابله با بیگانگان به همت میرزاتقیخان امیرکبیر گرفته تا اعطای امتیازاتی که نفسها را در سینه حبس میکرد. این دوره پایههای شکلگیری نهضت مشروطیت را در بطن خود پرورش میداد. حرکتی که از عهد ناصری شروع شد و در دوره مظفری به بار نشست.
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست