جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

از تعارف تا تعارض و تناقض "هم موسوی، هم خاتمی"


از تعارف تا تعارض و تناقض "هم موسوی، هم خاتمی"
در حالی که اصولگرایان هر روز در مورد اجماع خود بر احمدی ن‍ژاد تاکید می کنند، وضعیت در جناح اصلاح طلبان هر روز به سمت واگرایی به پیش می رود.
تا قبل از این که خاتمی اعلام کرده بود یا من در انتخابات حاضر خواهم شد یا موسوی، همه به هماهنگی این دو در خصوص کاندیداتوری در انتخابات دهم ریاست جمهوری و کناره‌گیری یکی به نفع دیگری اذعان داشتند اما اعلام کاندیداتوری خاتمی بدون هماهنگی با موسوی موجب شد این دو در مقابل یکدیگر قرار گیرند.
در واقع تعارف قدرت در جبهه اصلاحات جای خود را به تعارض قدرت داده و همه گزینه‌های مطرح برای انتخابات ریاست جمهوری در این جریان سیاسی، بر عدم کناره‌گیری خود تأکید می‌کنند و در این زمینه دلایل خود را دارند.
کروبی که با پیشنهاد شورای حکمیت حتی حاضر بود به نفع دیگران کنار برود، با عبور از اولتیماتوم ۲۰ آذر بارها تأکید کرده است که اهل کنار کشیدن در دقیقه ۹۰ نیست و حتی روز گذشته در گفتگو با وطن امروز قسم جلاله خورد که "والله کنار نمی‌روم... من چنین کارهایی [کناره گیری به نفع خاتمی یا میرحسین] را قبول ندارم، در مشی سیاسی من چنین سیاستهایی جایی ندارد، ‌خدا را هم گواه می گیرم که اصلا چنین شیوه هایی را قبول ندارم، من جدی آمده ام و اگر خداوند عمری بدهد تا پایان خواهم ماند" وی انگیزه خود از ماندن را ماندن اصلاحات عنوان کرده و در عین حال از تندروی‌ها برخی اصلاح طلبان گلایه‌مند است.
کروبی در این مصاحبه می‌افزاید: «عده‌ای که من را نفوذی می‌خوانند، همان‌هایی هستند که با من اختلافات ریشه‌ای دارند، همان کسانی که لحظه اول می‌گویند یا خاتمی یا هیچکس اینها با من اختلافات ریشه‌ای دارند.»
وی همچنین دیگر پیشنهاد شورای حکمیت و انتخاب نامزد واحد را نیز تاریخ گذشته عنوان کرده و گفته است: «شورای حکمیت دیگر اصلاً نمی شود هر ایده ای یک تاریخ مصرف دارد و تاریخ مصرف این ایده گذشته است ضمن احترام به دیگر عزیزان ما در انتخابات حضور پیدا خواهیم کرد.»
از سوی دیگر، گویا گزینه‌های حضور در انتخابات برای اصلاح‌طلبان به خاتمی، موسوی و کروبی محدود نمانده و به‌تازگی خبرهایی مبنی برکاندیداتوری کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران و همچنین هاشمی رفسنجانی به‌گوش می‌رسد.
در همین زمینه، رئیس کمیته سیاسی کارگزاران با تأکید بر اینکه بحث نامزدی‌ام در انتخابات پیش رو هنوز منتفی نیست، می‌گوید در حال حاضر برای تصمیم گیری نهایی در اعلام نامزدی انتخابات ریاست جمهوری دهم، منتظر معلوم شدن آرایش نیروهای سیاسی هر دو جناح هستم.
اما در حالی که تا قبل از اعلام کاندیداهای اصلاح طلبان، طیف منتسب به هاشمی و سایر جناح‌های اصلاح طلب دم از تشکیل دولت ائتلافی می زدند، اکنون کلونی سیاسی این جریان میل به واگرایی دارد.
از سوی دیگر ماجرای عدم اعلام انصراف میرحسین موسوی نیز به تراژدی مضاعفی برای حامیان خاتمی تبدیل شده است. در حالی که اخیراً اخباری مبنی بر اعلام کاندیداتوری از سوی وی با انتشار یک بیانه اعلام شده است، علیرضا بهشتی از مشاوران او نیز بر ماندن جدی موسوی تأکید دارد، اگرچه این گفته می‌شود این تصمیم، در واکنش به بی‌اعتنایی خاتمی به توافق با او بوده است و موسوی حتی در نامه گلایه‌آمیزی از اعلام کاندیداتوری خاتمی بدون هماهنگی با وی ابراز ناراحتی کرده است، اگرچه خاتمی در واکنش به این خبر که نخستین بار در سایت‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان، درج شد، می‌گوید اساساً نامه گلایه‌آمیزی دریافت نکرده است.
با این حال، در شرایطی که حامیان خاتمی، ماندن موسوی را بعید می‌دانند، اما ستادهای انتخاباتی وی از ۲ هفته پیش آغاز به کار کرده و قربان بهزادیان‌ن‍‍‍‍‍ژاد نیز به عنوان رئیس ستاد انتخابات برگزیده شده است.
اطرفیان خاتمی که پیش از این، دغدغه راضی کردن خاتمی برای کاندیداتوری را داشتند، امروزباید نگران آمدن موسوی و حتی کروبی باشند، گویا تعارفات ابتدایی گزینه‌های اصلاح‌طلبان برای آمدن، در حال حاضر به تعارض تبدیل شده و خاتمی باید برای تناقض‌گویی خود مبنی بر اینکه "یا من می‌آیم یا میرحسین"، برای افکار عمومی پاسخ داشته باشد.
سید حامد حجت
منبع : رودسر نیوز