سه شنبه, ۲۰ آذر, ۱۴۰۳ / 10 December, 2024
مجله ویستا


تحقق قرن آسیا


تحقق قرن آسیا
● علوم زیستی در کشورهای آ.سه.آن
طی سال های اخیر وضعیت غذا در کشورهای عضو آ. سه. آن (اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا) تغییر چندانی نکرده است. به طور کلی این منطقه هنوز هم از لحاظ تولید برنج و شکر خودکفا است به گونه یی که میزان تولید از نیاز منطقه پیشی گرفته است و صادرات این دو کالا در بازار جهانی نقش بسزایی را ایفا می کند. در هر حال کاهش موجودی برنج در تمامی کشورهای این منطقه، آ.سه.آن را بر آن داشته تا برای کاهش اثرات منفی احتمالی چنین کمبودی اقدامات مقتضی را صورت دهد و بتواند امنیت غذایی خود را حفظ کند. آ.سه.آن در مورد ذرت و سویا ناچار است به واردات جهانی تکیه کند، زیرا تولیدکنندگان قادر به برآورده کردن نیازهای داخلی نیستند.
● گیاهان و آفت کش ها
به طور کلی کشورهای عضو آ.سه.آن در تلاشند تا بر سر مسایل گوناگونی از جمله تولید محصولات گیاهی به توافق دست یابند و بدین منظور چندین نکته را به ترتیب اولویت زیر مد نظر قرار می دهند؛
۱) بازبینی فهرست اسامی کشورهای آفت خیز و ترویج استاندارد SPS.
۲) گسترش اطلاعات در مورد آفات و بیماری های مهم منطقه یی به منظور به دست آوردن بهداشت گیاهی.
۳) چاره اندیشی در مورد آفات بالدار میوه ها.
۴) به دست آوردن و انتشار اطلاعاتی در مورد مقتضیات لازم برای واردات و در نهایت بازاریابی.
آ.سه.آن برای محصولات مختلفی از جمله آرد برنج، مرکبات، میوه های خانواده مانگو، سیب زمینی های غده یی و انواع ارکیده ها، لیستی از آفت کش های بومی تهیه کرده است و برای مدیریت عملکردهای میان مرزی در مورد آرد برنج و سیب زمینی غده یی برنامه های به خصوصی را مد نظر دارد.
● دام
کشورهای آ.سه.آن در زمینه دام و محصولات دام با همکاری یکدیگر به پیشرفت های چشمگیری دست یافته اند. این کشورها برای تهیه و ثبت واکسن های جدید حیوانی، ارتقای محصولات دامی، ترویج برنامه های کنترل امراض حیوانی و فراهم کردن شرایط لازم برای سلامت احشام از مکانیسم های گوناگونی استفاده می کنند. طی چند سال گذشته بیماری خطرناک آنفلوآنزای مرغی، چندین کشور عضو آ.سه.آن را به طور جدی تحت تاثیر قرار داد. صنعت ماکیان به شدت اختلال پیدا کرد و منابع درآمدی بسیاری از مردم دچار مشکل شد.
بخش های دیگر اقتصادی از قبیل گردشگری به خاطر وحشت از ابتلا به این بیماری به طور غیرمستقیم تحت تاثیر قرار گرفت. در مورد این بیماری باید گفت که ویروس آن می تواند از ماکیان مبتلا یا آلوده، به انسان منتقل شود و این موضوع به عنوان یک چالش و مساله مهم، قابل توجه است. آ.سه.آن برای کنترل این ویروس و کاهش اثرات اقتصادی ناشی از آن و تامین حفاظت سلامت مردم، گروه عملیاتی خاصی را در نظر گرفته تا در مورد این ویروس بررسی های لازم را انجام داده و اقدامات بازدارنده یی را علیه آن صورت دهند.
چنین تلاش هایی همکاری سه کشور چین، کره و ژاپن که از کشورهای اصلی و قدرتمند این منطقه هستند را می طلبد و آ.سه.آن نیز بدین منظور موسساتی را برای سپرده گذاری های امانی ایجاد و مستقر کرده تا در مواقعی این چنین، از این اعتبارات برای مبارزه علیه بیماری های حیوانی از جمله تب برفکی، تب خوکی و آنفلوآنزای مرغی استفاده کنند.
● شیلات و گوشت
در زمینه شیلات نیز آ.سه.آن در حال توسعه فعالیت ها و همکاری های خود برای تامین فرآورده ها و محصولات دریایی است. برنامه گسترش همکاری آ.سه.آن با استرالیا برای تضمین کیفیت و سلامت شیلات، نمونه یی از این فعالیت ها به شمار می رود و یکی از دستاوردهای موفقیت آمیز حاصل از این همکاری ها ایجاد شبکه اطلاعاتی در مورد میزان پسماندهای شیمیایی از جمله کلرامفنیکل و نیتروفوران ها در محیط کشت آبی است.
دو کشور برونئی و مالزی بر سر تبادل محصولات با یکدیگر به توافق رسیده اند و طی اجرای پروژه هایی در چند منطقه مرتفع و کوهستانی قابل کشت موفق به تولید مرکبات شدند. اندونزی و مالزی نیز همکاری های تجاری خود را در واردات گوشت گوساله ادامه می دهند تا از آن در پروژه ترکیب گوشت گاوپرواری با روغن نخل استفاده کنند.
● جنگلداری
اولین نسخه از بانک اطلاعات گیاهان به خصوص گیاهان دارویی آ.سه.آن شامل ۶۴ گونه متفاوت به انتشار رسیده است. آ.سه.آن در حال کار کردن روی نسخه دوم این بانک اطلاعاتی است که ۵۰ گونه دیگر را شامل می شود.
● فناوری زیستی
در سال ۲۰۰۴ کشورهای آسیای جنوب شرقی و اعضای آ.سه.آن در همکاری با وزارت کشاورزی اندونزی، بهداشت و سلامت کانادا، سازمان غذا و داروی ایالات متحده امریکا و سازمان غذای استاندارد استرالیا - نیوزیلند، چهارمین سمینار آموزشی خود را در جاکارتا پایتخت اندونزی ترتیب دادند و طی این سمینار، در زمینه تخمین سلامت و میزان ریسک استفاده از محصولات اصلاح شده ژنتیکی به طور خاص بررسی هایی صورت گرفت. به منظور ساماندهی محصولات اصلاح شده ژنتیکی، آ.سه.آن تمهیدات لازم برای آزمایش و بررسی و نیز تایید چنین محصولاتی را فراهم آورده است.
در بیستم و بیست و یکم ماه مه ۲۰۰۴ اولین نشست شبکه آزمایشی غذاهای اصلاح شده ژنتیکی آ.سه.آن، در سنگاپور برگزار شد و طی آن گروهی از محققان سنگاپوری فراهم آوردن این تمهیدات را برعهده گرفتند.
ترجمه؛ هانیه فراهانی فرد
منبع : روزنامه اعتماد