چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


راز جوانی !


راز جوانی !
چرخه زندگی انسان ازتولد تاپیری ودر پایان ،مرگ ،یک چرخه طبیعی است که دراختیار آدمی نیست . ولی چگونگی زندگی ، شاد وبانشاط بودن یا افسردگی وغم ، موفقیت وخوشبختی یا شکست ونابودی ،به دست خود انسان است و اوست که می تواند شکل زندگی اش راترسیم کند . شکی نیست که دوره نوجوانی وجوانی زندگی آدمی ازبیشترین شور ونشاط برخوردار است و رفته رفته درسن میان سالی وپیری انرژی انسان رو به کاهش می گذارد، ولی با انجام راهکارهای به ظاهر ساده ای می توان نشاط و شادی جوانی را طولانی ترکرد وحداقل ۲۰ سال جوان ماند.
ازآنجایی که جوهر آدمی سرشته ازدو حقیقت یعنی جسم وجان است،برای رسیدن به موفقیت وخوشبختی که عامل اصلی شادی ولذت وآرامش است، پرداختن به هر دوبعد وجودی ضروری می باشد. شرط رسیدن به این هدف ایجاد تعادل بین جسم وجان است، یعنی به همان میزان که به مولفه های سلامتی جسم توجه داریم، باید به مولفه های سلامت روان نیز توجه داشته باشیم .بنابراین اگر بخواهیم ازنشاط وشور دائمی برخوردار باشیم وهمیشه جوان وپرانرژی بمانیم، هم باید به تقویت بعد جسمانی خوداهمیت دهیم وهم به سلامت روانی وفکری خود بیندیشیم. توجه به امور روانی ازآن جهت است که بخش عمده تندرستی وسرخوشی به روان انسان بستگی دارد.
اگر کسی درزندگی ازیک جهان بینی صحیح ومنطقی برخوردار باشد وبرای خود هدف وانگیزه داشته باشد ، به طوری که تمام زندگی اش را درراستای رسیدن به آن هدف ببیند ،قطعا ازنشاط عمیق ودائمی برخوردار خواهد بود . بسیاری ازافسردگی ها و احساس های منفی انسان به نداشتن انگیزه درزندگی برمی گردد وانگیزه به نوبه خود از هدف برمی خیزد زندگی ما اگر دارای هدف مقدسی نباشد ، هرگز نمی توان انتظار نشاط طولانی ازآن داشت ، اما اگر سعی کنیم بطور جدی به بازسازی افکار وشناخت خود بپردازیم وبتوانیم شناخت درستی ازجهان وزندگی بیابیم وآن را جایگزین افکار نادرست کنیم ، مشاهده خواهیم کرد که نشاط وشادی وانرژی جوانی درما به اندازه ای به وجود می آید که تا پایان عمر ما راهمراهی می کند وبه مرحله ای می رسیم که هیچ چیز وهیچ کس نمی تواند ما را غمگین کند. طبق تعالیم قرآنی ، یادخدا ودل بستن به خدا ورسیدن به کمال انسانی که دربندگی خداست ، آرامش دهنده قلب آدمی است که طوفان های سهمگین حوادث هرگز قادر نیست کوچکترین تزلزلی درآن ایجاد کند. به همین جهت قرآن درباره اولیای خدا وکسانی که جزرسیدن به خدا هدفی ندارند ، می فرماید : آنان نه از چیزی می ترسند ونه اندوهگین می شوند .۱ معنای سخن این است که هیچ نوع اضطراب و افسردگی درزندگی آن ها راه ندارد، هرچند به سخت ترین مشکلات وغمبارترین حوادث مبتلا شوند، چنانچه می بینیم اهل بیت اینطور بودند وحتی حادثه ای مانند عاشورا نیزآن ها را ازجا حرکت نداده ،بلکه محکم تر کرد، همانطور که قهرمانان کربلا آن را اثبات کردند . به هرحال ، برای رسیدن به نشاط واقعی توجه به امور روانی وشناختی ضروری است .
بنابراین رسیدن به نشاط وشادی دائمی هم بستگی به عوامل جسمانی دارد وهم به عوامل روانی وشناختی .ما دراینجا به برخی ازاین عوامل بصورت جزئی وعینی اشاره می کنیم.
۱) انگیزه :
انگیزه نقش بسزایی درایجاد نشاط وانرژی دارد.
باید سعی کنیم انگیزه های ما درونی باشد نه عوامل بیرونی مثل تشویق وپاداش ، زیرا عوامل بیرونی متغیراست وکسی که انگیزه هایش را به این عوامل وابسته کند ، نمی تواند شادی ونشاط خود را طولانی کند. مراد ازانگیزه درونی ، رسیدن به کمال انسانی وشکوفا شدن تمام استعدادهای آدمی است .
۲) داشتن اعتماد به نفس:
با انسجام بخشیدن به افکار وشناخت ها وباور کردن توان و استعداد های خدادای ، می توان به اعتماد به نفس رسید . اعتماد به نفس در یک تعریف ساده ، یعنی به این باور برسیم که کار نشدنی وجود ندارد. یا به عبارت دیگر ،
مشکلی نیست که آسان نشود مرد خواهد که هراسان نشود
۳) خوش بینی وامید :
افراد خوشبین به دنیا ومحیط زندگی به عنوان قلمرو دشمن نگاه نمی کنند . برای آن ها همه چیز میدان رقابتی بزرگ است که درآن می توانند توانایی و کاردانی خود را نشان دهند . آنان در بحران های زندگی هم ازموفقیت های مطلوب غافل نیستند وبیشترین استفاده را ازکمترین امکانات می کنند.
۴) تغذیه مناسب :
تداوم نشاط وشادی بستگی دارد به تغذیه کافی وداشتن یک رژیم غذایی مناسب به دور از پرخوری یا خوردن موادی که ارزش غذایی کمی دارند . ۲
به توصیه های زیرتوجه کنید :
▪ هفته ای یک باردم کرده گیاهی که تاثیر نشاط آور دارد ، مانند : گزنه ، برگ درخت غان، بارهنگ ، خاربن ، ویا گل گاوزبان بنوشید .
▪ خوردن انگور ،سلامتی بخش ، آرام بخش ،ضدالتهاب ، ازبین برنده ترس وبسیار مقوی ومغذی است .
▪ مصرف عناصری چون : روی ، که درلبنیات، ماهی ،ماکارونی ونان فراوان است ونیزید ، که با مصرف نمک ید دار تامین می شود ، به نشاط افراد خسته کمک می کند . ۳
۵) تحرک :
تحرک کلید موفقیت درهرچیز است ولوازم ضروری زندگی آدمی است. تحرک نه تنها بسیاری ازبیماری ها را بهبود می بخشد وازاضافه وزن وکمر درد جلوگیری می کند، بلکه افسردگی را ازبین می برد ونشاط کافی به آدمی اعطا می کند.
انسان می تواند تحرک را با ورزش هایی چون پیاده روی ،دوچرخه سواری ،دوش آب سرد و پس ازآن بلافاصله دوش آب گرم ، کوه نوردی ، شنا، استفاده ازپله به جای آسانسور ، دومارتن ومانند آن به دست آورد. فعالیت های ورزشی سبب افزایش ظرفیت قلب وریه می شود . خون بهتر به عضلات ومغز می رسد . استخوان ها ومفاصل قوی تر می شود . سوخت وسازبدن سریعتر می گردد . اندام زیباتر می شود .احساس نگرانی واضطراب ازبین می رود . مصونیت بدن در مقابل بیماری ها بیشتر می شود . خواب عمیق تر می شود .نیروی اراده پرورش یافته وقوی تر می شود. و سلامتی بدن ونشاط وشادی زندگی افزون می گردد .۴
۶) رفتن به دامن طبیعت :
رفتن به کنار سبزه وآب وتنفس درهوای مطبوع وتمیز آن ، رفتن به کنار دریا ، دامنه کوه ها وتماشای درختان وگل ها اگر به صورت دائمی وهرچند وقت یکبار باشد وانسان سعی کند استراحت خود را دراین مکان ها قرار دهد ، تاثیر معجزه آسایی برنشاط وشادی انسان می گذارد .اگر هم امکان رفتن به طبیعت را پیدا نکردیم ، حداقل کاری کنیم که طبیعت به نزد ما بیاید . با استفاده ازمواد خوشبو کننده طبیعی چون عطرگل یاس ، بهارنارنج ، گل سرخ ، لیمو ترش ، واستفاده ازعصاره های آرام بخش چون بابونه ،بنفشه ، نعناع ودارچین ، گیا ه مرزنگوش ومانند آن به تاثیر فراوان آن ها برسلامت و نشاط روانی خود دست پیدا کنید . ۵
۷) بهداشت :
درکنار همه موارد فوق ، رعایت بهداشت اهمیت ویژه ای دارد ، زیرا متخصصین سلامت تاکید می کنند پیشگیری مقدم بردرمان است وراهی آسان تر و مطمئن تر می باشد. اگر می خواهیم ازنشاط وشور وشوق بادوامی برخوردار باشیم ، لازم است یک چکاب کامل ازخود داشته باشیم و به میزان قند وچربی خون و نیز کارکرد غدد و دستگاه های بدن توجه کافی داشته باشیم تا درصورت به هم خوردن تنظیم آن ، بتوانیم به آسانی ازبروز بیماری های خطرناک جلوگیری کنیم.
درپایان توصیه می شود ، برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با موارد شش گانه فوق به کتاب هایی که دراین مورد نوشته شده ،مراجعه کنید .
عباس رجبی
پی نوشت ها :
۱- احقاف / ۱۳
۲- دکتر کیلورد هاوزر، رمز شادی و تندرستی ،ترجمه مهدی نراقی، ص ۱۸۰ و ۲۷۸
۳ - اولریش پرامان ، راز خوشبختی ، ترجمه کتایون تجلی ، ص ۳۰ و ۳۱
۴ - همان ،ص ۳۳
۵- همان ، ص ۷۱و ۷۲
منبع : سایت تبیان زنجان