شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

دکتر شهیدی چـهارمین دانـشمند بـرتـر دنیـــا


دکتر شهیدی چـهارمین دانـشمند بـرتـر دنیـــا
چندی پیش نام سی دانشمند برتر دنیا که در طول ده سال اخیر یعنی از ژانویه سال ۱۹۹۷ تا ژوئن سال ۲۰۰۷ به تحقیقات گسترده و موثر علمی مشغول بوده‌اند، منتشر شد و در این بین نام یک دانشمند ایرانی که بسیاری از ما حتی اسم او را نشنیده‌ایم به چشم می‌خورد. دانشمندی که مقام چهارم را در میان برترین‌های علم روز دنیا به خود اختصاص داده است. وقتی که می‌بینیم یک ایرانی به موفقیتی ارزنده می‌رسد، احساس افتخار و شادمانی می‌کنیم... اما این دانشمند کیست؟
«دکتر فریدون شهیدی» یکی از این نام‌های افتخارآفرین ایرانی است که رتبه چهارم دانشمندان دنیا را تصاحب کرده است. دکتر شهیدی یک ایرانی مقیم کاناداست که استاد بیوشیمی دانشگاه «مموریان نیوفاندلند» این کشوراست. او نویسنده‌ بیش از پانصد مقاله علمی و مولف سی کتاب مطرح در دنیاست و تاکنون در بیش از سیصد کنفرانس علمی بین‌المللی سخنرانی کرده و کتاب‌های خود را به دانشمندان و دانش‌دوستان سراسر دنیا معرفی کرده است. دکتر شهیدی از زمانی که در سال ۱۹۷۷ دکترای خود را در رشته «شیمی آلی طبیعی» از دانشگاه «مک‌گیل» گرفت و در سال ۱۹۸۷ به بخش بیوشیمی دانشگاه مموریان پیوست، وی همواره به خاطر تلاش‌ها و تحقیقات دقیق و پرحرارتش در زمینه‌هایی همچون شیمی غذا، بیوشیمی غذا، غذاهای دریایی، آبزی‌پروری وطعم غذا مورد احترام مجامع علمی دنیا بوده است. او که پروفسور غذا و تولیدات مواد غذایی طبیعی و علمی است، تحقیقات ثبت شده‌ای دارد و تاکنون صاحب شش حق امتیاز در زمینه سیستم‌های درمانی گوشت شده است. تلاش‌های دکتر شهیدی به ویژه در زمینه غذاهای دریایی جهت توسعه این صنعت در منطقه «نیوفاندلند»، «لابرادور» و مناطق دیگر بسیار مثمرثمر بوده است. آزمایشات او و دستیارانش در آزمایشگاه‌های شخصی و دانشگاهی وی تاکنون سبب پیشرفت چندین پروسه ابتکاری برای بهره‌برداری کامل از زمین‌های کشاورزی شده و توجه شرکت‌های چند ملیتی را مجذوب خود کرده است.
در شهر «نیوفاندلند» کانادا در حال حاضر چندین شرکت کشاورزی و تولیدی از تکنولوژی و فناوری دکتر شهیدی برای بهره‌وری از اجساد فک‌های دریایی و بقایای صدف استفاده‌های چشمگیری داشته‌اند. تولیدات این شرکت‌ها کپسول روغن فک به ویژه کپسول چربی و پروتئین این حیوان دریایی است. او با بررسی‌های علمی و دقیق خود توانسته روشی صحیح و سودمند در استخراج و گرفتن عصاره پروتئینی از گوشت فک به دست آورد و این عصاره را تبدیل به پودری از پروتئین خالص کند و حاصل این تلاش هم برای صنایع غذایی و هم برای پزشکان متخصص بسیار حائز اهمیت بوده است.
دکتر شهیدی در سال ۱۹۹۸ به خاطر همکاری‌های برجسته‌اش و تحقیق در زمینه غذاهای دریایی و تاثیر مثبت جهانی این تحقیقات جایزه «ارل مکفی» را از «انجمن تخصصی شیلات آتلانتیک» به خود اختصاص داد. در سال ۱۹۹۶به پاس زحمات و تحقیقات بی‌دریغش در زمینه علوم تغذیه در کشور کانادا از سوی انستیتوی علم و فناوری غذایی کانادا مورد تقدیر و تشکر قرار گرفت. از دیگر جوایز دکتر شهیدی جایزه چهارم انجمن شیمی آمریکا (ACS) در بخش کشاورزی و شیمی تغذیه و جایزه «ویلیام جی‌ اوا» از انستیتوی علوم و تکنولوژی غذایی کانادا است. او رییس انجمن عصاره و کیفیت چربی آمریکا (Aocs)، موسس و رییس انتخابی بخش تغذیه انستیتوی تکنولوژی غذایی (IFT) و بخش کشاورزی و شیمی غذایی (Acs) است. علاوه بر تمام اینها دکتر شهیدی در سال ۲۰۰۵ جایزه «استیفن اس‌ چنگ»‌ را از سوی (IFT) دریافت کرد. او یکی از برگزارکنندگان کنفرانس‌های علمی سالانه دنیا نیز محسوب می‌شود و سردبیر مجله«فود لیپیدز» و «فود کمیستری» کاناداست. دکتر شهیدی در سال ۱۹۸۷ عضو هیئت علمی دانشگاه مموریان نیوفاندلند (MUN) شد و در سال ۱۹۹۸ به عنوان پروفسور محقق این دانشگاه به رسمیت شناخته شد.
تحقیقات او عمدتا در زمینه‌های زیر هستند:
شیمی غذایی و طعم دهنده‌ها
عصاره‌گیری از چربی
تغییرات بیولوژیکی چربی‌ه
چربی‌های دریایی
آبزی‌پروری
شیلات و بهره‌وری آن
استخراج اسیدچرب امگا۳ از ماهی و آبزیان دیگر
تغییرات شیمیایی در تغذیه
جایگزین‌های طبیعی و افزودنی‌های غذا

نام پروفسور شهیدی در سال ۲۰۰۶ هم در میان ۲۵ دانشمند برتر دنیا در زمینه علوم کشاورزی به چشم می‌خورد و در همان سال به عنوان عضو آکادمی بین‌المللی علوم و فناوری تغذیه انتخاب شد.
منبع : خانواده سبز