جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

آنفلوانزا چیست؟


آنفلوانزا چیست؟
آنفلوانزا بیماری تنفسی مسری است که با ویروس آنفلوانزا به وجود می آید که می تواند از بیماری معمولی و پیش پافتاده ای شروع شده و شدت یابد و گاهی اوقات موجب مرگ شود .بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری تزریق واکسن در فصل پاییز است .
● بطور میانگین در آمریکا :
▪ ۵ الی ۲۰ درصد از جمعیت به آنفلوانزا مبتلا می شوند.
▪ بیش از ۲۰۰۰۰۰ نفر به علت آنفلوانزا در بیمارستان بستری می شوند.
▪ حدود ۳۶۰۰۰ نفر از بیماری آنفلوانزا می میرند.
بعضی افراد مقل افراد مسن و بجه های کوچک و افراد که دچار بیماریهای قلبی هستند بیشتر در خطر ابتلا به آنفلوانزای شدید و مهلک هستند.
● نشانه های آنفلوانزا :
▪ بطور معمول تب بالا
▪ سر درد
▪ خستگی مفرط
▪ سرفه خشک
▪ گلوی دردناک
▪ آبریزش بینی و کیپ شدن بینی
▪ درد ماهیچه ها
▪ علایم شکمی مثل حالت تهوع ، استفراغ ، اسهال که در بچه ها و بزرگسالان عادی است .
● مشکلات آنفلوانزا :
مشکلات آنفلوانزا می تواند شامل باکتری ذات الریه، کم شدن آب بدن ، بدتر کردن شرایط مزمن پزشکی مثل سکته قلبی ، آسم و دیابت باشد. بچه ها ممکن است دچار مشکلات سینوسی یا عفونت گوش شوند.
● چگونه آنفلوانزا پخش می شود ؟
ویروس آنفلوانزا از طریق قطرات کوچک تنفسی که هنگام سرفه و عطسه بوجود می ایند ، پخش می شود . گاهی از شخصی به شخصی منتقل می شود و گاهی وقتی فرد با چیزی که آلوده به ویروس آنفلوانزا باشد ، تماس پیدا کند و سپس به بینی و دهان خود دست بزند به آنفلوانزا مبتلا می شود . بیشتر بزرگسالان می توانند یک روز قبل از مشاهده علائم و ۵ روز پس از بیماری آن را منتقل کنند یعنی قبل از اینکه متوجه باشید که مریض هستید می توانید این بیماری را منتقل کنید . برای جلوگیری از آنفلوانزا ، واکسینه شوید .
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به آنفلوانزا تزریق واکسن آنفلوانزا در فصل پاییز می باشد که دو نوع واکسن آنفلوانزا درایم.
واکسن غیر فعال که شامل ویروس های کشته شده می باشد که با سرنگ تزریق می شود ، این نوع واکسن مخصوص افراد بزرگتر از ۶ ماه سالم و افرادی با مشکلات حاد پزشکی می باشد.
نوع دیگر واکسن آنفلوانزا که به صورت اسپری بینی است که از ویروس های زنده و ضعیف آنفلوانزا تهیه شده که منجربه آنفلوانزا نمی شود و گاهی LAIV یعنی واکسن رقیق شده زنده آنفلوانزا می نامند که مخصوص افراد سالم بین ۵-۴۹ سال بجز خانمهای باردار می باشد.
حدود دو هفته پس از تزریق واکسن ، آنتی بادی ها در بدن برای حفاظت در مقابل ویروس آنفلوانزا گسترش می یابند . واکسن آنفلوانزا مانند سایر ویروس ها در مقابل بیماریهایی شبیه آنفلوانزا محافظت نمی کند.
● چه زمانی باید واکسینه شد؟
ماههای اکتبر ونوامبر ( مهر- آبان ) بهترین زمان برای واکسیناسیون است ولی دسامبر ( آذر) و یا چند ماه دیرتر نیز هنوز می تواند فایده داشته باشد . فصل آنفلوانزا از اوایل مهر شروع می شود و تا اردیبهشت بطول می انجامد.
● چه کسانی باید واکسینه شوند ؟
بطور کلی هر کسی که می خواهد احتمال ابتلا به آنفلوانزا کاهش دهد باید واکسینه شوند. افرادی که در خطر احتمال ابتلا به آنفلوانزا شدید و مهلک هستند یا افرادی که با آنها زندگی می کنند یا از آنها مراقبت می کنند هر فصل پاییز باید واکسن بزنند .
● افرادی که باید هر سال واکسن بزنند :
۱) افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به آنفلوانزا و معضلات آن هستند.
▪ افراد ۶۵ سال و مسن تر
▪ افرادی که در خانه سالمندان یا در خانه هایی با امکانات رفاهی و مراقبتی زندگی می کنند و بیشتر در معرض ابتلا به بیماریها هستند .
▪ بزرگسالان و کودکان بالای ۶ ماه که با بیماریهای حاد قلبی و ریو ی مثل آسم مواجه هستند.
▪ بزرگسالان و کودکان بالای ۶ ماه که احتیاج به مراقبتهای پزشکی مرتب ومنظم دارند یا طی سال گذشته به علت بیماریهای متابولیسمی مثل دیابت یا بیماریهای حاد کلیوی یا ضعف سیستم ایمنی بدن ؛ ویروس HIV و ایدز در بیمارستان بستری بوده اند .
▪ بچه های بالای ۶ ماه تا ۱۸ سال که مدتی تحت درمان آسپرین بودند ( بچه ها هنگامی که به انفلوانزا مبتلا هستند اگر آسپرین مصرف کنند در معرض ابتلا به سندرم REY هستند. )
▪ زنانی که طی فصل آنفلوانزا می خواهند باردار شوند.
▪ تمام بچه های که بین ۶-۲۳ ماهگی هستند.
۲) افراد بین ۵۰-۶۴ سال
چون نزدیک به ۳/۱ افراد بین ۵۰- ۶۴ سال یک یا چند مورد مشکل پزشگی دارند بیشتر در معرض ابتلا به آنفلوانزا و مشکلات آن قرار بگیرند ، به همین دلیل واکسیناسیون به افراد بین ۵۰-۶۴ سال حتماً توصیه می شود .
۳) افرادی که می توانند آنفلوانزا را به اشخاصی که دچار آنفلوانزای شدید و جدی می شوند ، انتقال بدهند.
هر شخصی که در ارتباط و تماس نزدیک با چنین افرادی ( افرادی که دچار آنفلوانزای مهلک می شوند.) قرار دارند باید حتماً واکسینه شوند مثل کارمندان مراقبتهای بهداشتی، پرستاران بچه های بین ۶-۲۳ ماهگی در منزل و خارج از منزل، افرادی که با اشخاص ۶۵ سال و مسن تر در ارتباط هستند.
برای تضمین اینکه افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به آنفلوانزا و معضلات آن هستند ، دسترسی به واکسن خواهند داشت افرادی که در اولویت هستند توصیه می شود تا اواسط مهر واکسینه شوند ( واکسن غیر فعال آنفلوانزا ) که این افراد :
افراد۶۵ سال و مسن تر بدون درنظر گرفتن اینکه دچار بیماری و مشکل هستند یا خیر .
ساکنین مراکز بهداشتی
افراد بین ۲-۶۴ سال با وضعیتهای حاد پزشکی
بچه های بین ۶-۲۳ ماهه
زنان باردار
پرسنل مراکز بهداشتی که با بیماران در ارتباط هستند .
مستخدمین و پرستاران بچه ها در خانه و خارج از خانه
● استفاده از واکسن اسپری آنفلوانزا
باید توجه داشت که واکسن اسپری بینی برای افراد سالم بین ۵-۴۹ سال حالت انتخابی دارد و تمام افراد به جز خانمهای باردار می توانند استفاده کنند. این واکسن حالت اولویتی و تقسیم بندی ندارند و افراد۵-۴۹ سال در هر زمانی می توانند از آن استفاده کنند.
● چه کسانی نباید واکسینه شوند؟
برخی از افراد قبل از مشاوره با پزشم نباید واکسینه شوند که عبارتند از :
▪ افرادی که حساسیت شدیدی به تخم مرغ دارند
▪ افرادی که قبلاً واکنش و حساسیت شدیدی به واکسن آنفلوانزا داشته اند .
▪ نوزادان کمتر از ۶ ماه ( تزریق واکسن در این گروه سنی به نتیجه نرسیده )
▪ افرادی که مریضی شدید یا معمولی همراه با تب دارند باید تا کم شدن علایم بیماری صبر کنند .
● طرز مصرف:
پرومود آمیزه ای است از طب سنتی با دانش امروزی جهت افزایش روحیه ، کاهش استرس و اضطراب و افزایش خواب.
▪ ترکیبات:
St. Johns Worth موجود در پرومود گیاهی است که از نظر بالینی جهت افزایش روحیه به اثبات رسیده است، پرومود حاوی آنزیم ۵HTP عامل تولید کننده Serotonin فرارسان تعادل روحی که توسط بدن تولید می شود.
Siberian Ginseng یک هماهنگ کننده، شناخته شده به عنوان افزایش نشاط و استقامت فیزیکی.
L-Tyrosine آمینو اسید موجود موثر در شکل گیری فرارسانهای مهم روحی و انرژی Noradrenalin و Dopamine.
گل ساعتی، عصاره گیاه طبیعی که موجب کاهش استرس و رسیدن به خوابی راحت، آنزیم طبیعی گرفته شده از آناناس که باعث افزایش گردش خون همچنین علاقه می‌گردد.
▪ طرز مصرف:
روزی یک یا دو عدد همراه غذا با آب میل فرمائید . در صورت نیاز می توان از هفته ۳ یا ۴ دوز مصرفی آن را به روزی ۳ کپسول افزایش داد.