سه شنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 29 April, 2025
مجله ویستا
کاهش ریسک افزایش کارآیی

بازار محصولات كشاورزی در ایران همواره با محدودیت ها و دشوار ی های ساختاری روبرو بوده و بخش عمده ای از این مشكلات، مربوط به توسعه نیافتگی اقتصاد كشاورزی ما و همچنین ساختار سنتی و ناكارایی بازار محصولات كشاورزی است، با توجه به همین مسائل تفكر ایجاد بورس كالاهای كشاورزی به صورت قانون درآمده و راه اندازی شد.
نوسان بسیار شدید قیمت محصولات كشاورزی و ناپایداری آن، یكی از عمده ترین مشكلات بخش كشاورزی در ایران است كه این نوسان ها موجب نگرانی و عدم اطمینان كشاورزان نسبت به درآمدهای مورد انتظارشان می شود. در كنار نوسان شدید، نبود شفافیت و گردش نداشتن اطلاعات در بازارهای محلی، حضور گسترده دلالان و واسطه ها، فقدان یك بازار رقابتی كارآمد و فراگیر برای دادوستد، ضرورت ایجاد بورس كالاهای كشاورزی را نمایان می سازد كه با استفاده از یك بازار رقابتی شفاف و كارآمد است كه می تواند تا حد قابل ملاحظه ای معضلات فوق را مرتفع سازد.
در حال حاضر در بورس كالاهای كشاورزی ایران ۴ نوع قرارداد نقدی، نسیه، سلف و آتی در نظر گرفته شده است كه فعلاً در آن محصولات كشاورزی به صورت نقدی و آتی مورد دادوستد قرار می گیرد.
به علاوه راه اندازی بورس كالاهای كشاورزی در ایران از نظر پیوستن به سازمان تجارت جهانی نیز مهم است. چنانچه بورس كالا بتواند ساختار رقابت كالا را در فعالیت های بازاریابی به وجود آورد، به طور كلی كارایی بازاریابی داخلی و بین المللی محصولات كشاورزی نیز بهبود می یابد.
از سوی دیگر، ایجاد بازار بورس كشاورزی انگیزه ای برای توسعه و سرمایه گذاری در بخش كشاورزی به وجود می آورد. مسأله دیگر بیمه محصولات كشاورزی در سال های اخیر است كه بیشتر شامل موارد كلی (مانند سیل، آتش سوزی، خشكسالی و غیره) است و ریسك قیمت را كه نوعی ریسك شرطی است دربرنمی گیرد. به این ترتیب با ایجاد بورس كالاهای كشاورزی، صنعت بیمه و بورس كالا می توانند مكمل یكدیگر عمل كنند. كشاورز نیز با بیمه كردن محصولات خود و اطمینان بیشتر در مورد قراردادهای آتی و اختیار معامله متعدد، به فروش محصولات خود می پردازد.
شركت های بیمه با دستیابی به اطلاعات موجود در بورس كالاهای كشاورزی بهتر می توانند تصمیم گیری كنند كه این خود مقوله ای بسیار مهم بوده و چنانچه ابعاد این بحث به طور كارشناسی مورد بررسی قرار گیرد، می تواند تحول بسیار مثبتی در كشاورزی به وجود آورد، زیرا نااطمینانی از قیمت بین فاصله كشت تا برداشت عامل مهمی در تصمیم گیری تولیدكنندگان و كشاورزان است.
مسأله مهم دیگر در عملكرد بورس به ضمانت اجرایی قراردادها برمی گردد، به طوری كه سازمان در مقابل خریدار كالا، فروشنده و در مقابل فروشنده كالا، خریدار باشد. بخصوص برای قراردادهای آتی. در پایان برای عملكرد بهتر بورس كالاهای كشاورزی موارد زیر توصیه می شود:
۱) اطلاع رسانی و آشناسازی گروه های مختلف به خصوص فعالان و مرتبطان بخش كشاورزی با بورس محصولات كشاورزی
۲) افزایش عرضه و تقاضا
۳) استانداردپذیر كردن كالاها
۴ ) عدم انحصار و كنترل از سوی دولت، در شرایط بحرانی دولت باید به عنوان ناظر و تنظیم كننده بازار و به عنوان عرضه كننده یا تقاضاكننده كالا عمل كند
۵ ) اعمال سیاست های مالیاتی می تواند ابزاری تشویقی به شمار آید، برای مثال تخفیف مالیاتی و یا سیاست های یارانه ای می تواند وسیله ای برای ترغیب كشاورزان به فروش محصول در بورس كالا باشد
۶ ) تسهیل قوانین بانك ها به نحوی كه با تأمین مالی افراد فعال در بورس و یا صنایع جانبی مانند انبار، حمل ونقل، بسته بندی و استاندارد، فعالیت های بورس به سهولت انجام گیرد.
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست