چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
کار جدی کودکان
انسان موجودی پیچیده و دارای ابعاد مختلفی از جمله جسمی، معنوی، اجتماعی و ذهنی است. بنابراین ضروری است که شرایط مناسب و امکانات لازم برای رشد او فراهم شود تا رشد و تکامل انسان به گونهای شایسته و به سهولت انجام گیرد. بدیهی است عوامل گوناگونی در تکامل انسان نقش دارند. آگاهی از چگونگی مراحل رشد و تکامل و عوامل مؤثر در آن به خصوص در دوران کودکی برای کلیه والدین و افرادی که با کودکان و امر تعلیم و تربیت سر و کار دارند، موضوع مهمی است. به راستی از تماشای بازی بچههای کوچک به آسانی میتوان دریافت که بازی، اغلب خود محرک و مشوق است و کودکان از طریق بازی تا حد زیادی از نظر عاطفی ارضا میشوند.
بازی یکی از نیازهای اساسی کودکان و مهمترین و اساسیترین فعالیت کودک به شمار میرود که در عین سرگرم کردن کودک، کارکردهای مهم دیگری هم دارد. هر یک از این کارکردها به جنبهای از زندگی کودک مربوط میشوند که او را برای ورود به زندگی بزرگسالی آماده میسازد. از این لحاظ شرایط بازی، آزادی کودک در بازی، اسباببازیهای مورد استفاده کودک و مدت زمانی که به بازی با کودک اختصاص داده میشود، اهمیت شایان توجهی دارد. خیلی از نکات تربیتی را میتوان در خلال بازیها به کودک نشان داد و به این شیوه به راحتی کودک را در مسیر درست تربیت کرد؛ همانطور که از خلال بازیهای کودک نیز میتوان به شرایط عاطفی، احساسات و افکار او پی برد.
بنابراین بسیار لازم است که والدین به اهمیت بازی در زندگی کودک توجه داشته و شرایط مناسب را برای بازیهای مناسب فراهم سازند.
● اهمیت بازی
امروزه ثابت شده است کودکانی که به اندازه کافی و به درستی بازی نمیکنند، از رشد ذهنی مناسب و رشد اجتماعی درست بیبهرهاند.
ویلیام استون مینویسد:«بازی، غریزهای برای رشد و نمو استعدادها و یا تمرین مقدماتی برای اعمال آتی است.»
خداوند نخستین دوره رشد انسان را با بازی همراه کرده است. در اسلام توصیه اکید به این موضوع شده است که کودکان را تا هفت سالگی آزاد بگذارید تا بازی کنند.
امام صادق(ع) فرمودهاند:
«بگذار فرزندت تا هفت سال به بازی بپردازد، در هفت سال دوم به او ادب بیاموز و در هفت سال سوم مراقب او باش.»
در روایتی آمده است که حضرت محمد(ص) با جمعی از یاران از محلی عبور میکردند.
کودکان را در حال خاکبازی دیدند. برخی از یاران خواستند آنها را از بازی کردن باز دارند. پیامبر فرمودند: بگذارید بازی کنند که خاک محل پرورش کودکان است.
اسلام علاوه بر آن که از واپس زدن این تمایل در کودکان جلوگیری میکند، توصیه میکند که پدران و مادران امکانات لازم را برای بازی کودکان فراهم کنند و در هر موقعیت و مقام اجتماعی نیز که هستند، زمانی را برای بازی با فرزندان خویش اختصاص دهند و خیال نکنند که در صورت بازی کردن با فرزندانشان اقتدار و متانت آنان خدشهدار خواهد شد. بازی یکی از فعالیتها و اهداف مهم کودک در زندگی است. او نمیتواند از راه دیگری غیر از بازی به کشف محیط پیرامون خود بپردازد. استعدادهای خود و تواناییهایش را شناسایی کند و آنها را به کار بگیرد. کودک در حین بازی به تمرین زندگی بزرگسالی میپردازد.
بازی برای کودکان همانند کلام برای بزرگسالان است. وسیلهای برای بیان احساسات، برقراری ارتباط، توصیف تجربیات، آشکار کردن آرزوها و خودشکوفایی است.
فعالیت بازی در واقع تلاش کودک برای کنار آمدن با محیط است که از این طریق او خود را مییابد و دنیا را درک میکند و در واقع اسباب بازی برای کودکان فرصت تجربه را فراهم میآورد.
احساسات، نگرشها و افکار کودک در بازی پدیدار میشود.
به طور کلی بازی یکی از عوامل مؤثر در رشد کودکان است. بازی استعدادها، تواناییها و قابلیتهای کودکان را پرورش میدهد و موجب تقویت ذهن، جسم و روان آنان میشود و روح سازگاری، تفاهم و همدلی، نظم و قانون حاکم بر زندگی اجتماعی را در کودکان رشد میدهد. کودک از طریق بازی نقاط ضعف و قوت خود را میشناسد، شیوههای تعامل با هم سن و سالانش را یاد میگیرد، روشهای سرپیچی یا اطاعت از قوانین را تمرین میکند و احساسات و عواطف گوناگون را میآزماید.
● سخن آخر
با توجه به اهمیت و نقش سازندهای که بازی در رشد کودکان دارد و این اهمیت و ضرورت از طرف متخصصان و صاحبنظران و بزرگان تأکید شده است، توجه به آن لازم و ضروری مینماید.
به طوری که والدین در مسیر تربیت کودک خود در بیشتر موارد میتوانند از طریق بازی وارد شده و نکات تربیتی فراوانی را به صورت غیرمستقیم به آنها بیاموزند.
ناهید محمدی آچاچلویی
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست