جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
بازیابی حافظه
![بازیابی حافظه](/mag/i/1/22eob.jpg)
پس از آن که اطلاعات رمزبندی شد و در حافظه ذخیره گردید، برای آن که مورد استفاده واقع شود باید از حافظه بازیابی گردد. بازیابی حافظه، تقریباً درتمام جنبههای زندگی روزانه، از یادآوری محل پارک اتوموبیل تا یادگیری مهارتهای تازه، اهمیت وافر دارد. چند عامل بر چگونگی بازیابی اطلاعات از حافظه بلند مدّت تأثیر گذارند. نخست، باید دقیقاً بفهمیم که بازیابی حافظه چیست تا بعد بر عوامل مؤثر بر این فرایند بپردازیم.
۲) پایههای بازیابی حافظه
بازیابی عبارت است از فرایند دستیابی به اطلاعات ذخیره شده در حافظه. هنگامی که شما در امتحانی شرکت میکنید، برای پاسخ دادن به سوالات، به قابلیت بازیابی اطلاعات آموخته شده از حافظهتان نیاز دارید. اطلاعات به چهار روش اساسی قابل استخراج از حافظه بلند مدّت هستند. بازیابی اطلاعات معمولاً از طریق سرنخهایی که به آنها «سرنخهای بازیابی» گفته میشود صورت میگیرد و این سرنخها بر چگونگی بازیابی اطلاعات تأثیر گذارند.
▪ یادآوری:
این نوع بازیابی حافظه مستلزم توانایی دستیابی به اطلاعات بدون این که سرنخی در اختیار گذاشته شود است. برای مثال، پاسخ به سوالات تشریحی، نمونه خوبی از یادآوری است.
▪ خاطره:
این نوع بازیابی حافظه مستلزم بازسازی حافظه، غالباً با به کارگیری یک ساختار منطقی، خاطرههای جزئی، داستانها یا سرنخهاست. برای مثال، پاسخ دادن به سوالی درباره یک مقاله، معمولاً مستلزم به یادآوردن جزء کوچکی از اطلاعات و سپس بازسازی بقیه اطلاعات بر پایه این خاطرههای جزئی است.
▪ بازشناسی:
این نوع بازیابی مستلزم شناسایی و تشخیص اطلاعات پس از مواجه شدن دوباره با آنهاست. برای مثال، سوالات چند گزینهای مستلزم تشخیص پاسخ درست در بین گروهی از پاسخهای موجود است.
▪ بازآموزی:
این نوع بازیابی حافظه مستلزم بازآموزی اطلاعاتی است که قبلاً آموخته شدهاند. این کار معمولاً یادآوری و بازیابی اطلاعات را در آینده آسانتر میسازد و میتواند قدرت حافظه را افزایش دهد.
۳) مشکلات بازیابی حافظه
فرایند بازیابی همیشه درست عمل نمیکند. آیا تا کنون برایتان پیش آمده که حس کرده باشید پاسخ سوالی را میدانید امّا نتوانسته باشید آن را به طور کامل به یاد آورید؟ این پدیده را تجربه «نوک زبان بودن» مینامند. در حالی که شما مطمئن هستید که این اطلاعات جایی در حافظه شما ذخیره شده است امّا نمیتوانید آن را دستیابی و بازیابی کنید.
پژوهشها نشان میدهد که این تجربه، علیرغم مشکل ساز بودن و ناراحت کنندگیش، بسیار شایع است و معمولاً حداقل یکبار در هفته برای اغلب جوانان، و دو تا چهار بار در هفته برای بزرگسالان اتفاق میافتد. در بسیاری موارد، مردم حتی میتوانند جزئیات بیشتری مثل حرف اوّل کلمهای که به دنبالش میگردند را به یاد آورند.
منبع : کارگاه آموزشی روان یار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست