جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

افزایش اشتها در مبتلایان به ایدز


افزایش اشتها در مبتلایان به ایدز
از آنجایی كه در مبتلایان به ایدز، اختلال در حس چشایی وجود دارد ، منجر به كاهش اشتها و در نتیجه لاغری مفرط در آنها می شود. بنابراین برای بهبود وضعیت اشتها ،در زیر به برخی مواد غذایی اشتها آور اشاره می كنیم:
هویج : دم كرده تخم هویج، به مقدار یك قاشق قهوه خوری تخم هویج برای یك فنجان آب جوش مقوی، مدر و اشتها آور است و عوارض پوستی را هم كاهش می دهد. آب هویج خام نیز بسیار مفید است. آب هویج علاوه بر این كه از منابع بسیار عالی ویتامین A در بدن است، اشتها آور هم هست.
شلغم پخته : شلغم دارای فسفر است و برای مغز و اعصاب مفید می باشد . اشتها آور نیز است.
ترب : اشتها آور است و دارای ویتامین های A , B , C , و فسفر است. یك باور قدیمی در این زمینه وجود دارد كه زهر عقرب در بدن كسی كه ترب خورده باشد، موثر نیست.
روغن زیتون : مصرف روغن زیتون همراه با غذا اشتها آور بوده و به دلیل اسید های چرب مفیدی كه درآن است بسیار توصیه می شود چنانچه بهترین روغن برای آشپزی همین روغن زیتون است.
زنجبیل : این ماده غذایی علاوه بر درمان دارویی از دیر باز به عنوان یكی از بهترین طعم دهنده ها به خصوص در آسیای شرقی استفاده می شد.
از دیگر سبزیجات و مواد غذایی مفید برای این بیماران می توان به موارد زیر اشاره كرد.
قارچ: انواع قارچ های خوراكی به دلیل پروتئین های موجود در آنها بسیار مفید می باشند. همچنین عصاره نوعی قارچ به نام قارچ شی یتیك (shiitake) بسیار مفید است. در آزمایشی كه در كشور ژاپن به عمل آمده بود مشخص شد كه عصاره این قارچ ضد ویروس ایدز است و اثر داروی معروف ضد ایدز به نام T-Z-A را بیشتر می كند.
سیر: امروزه سیر به عنوان اولین گیاه دارویی در بین گیاهان است و این به دلیل وجود ماده ای به نام الیلین در سیر است. این ماده حاوی گوگرد، سیلیس و ید است كه بدن را از خیلی از بیماری ها محفوظ نگه می دارد و توان بدنی را افزایش می دهد. البته مصرف آن به كسانی كه دارای عارضه های پوستی یا مشكلات گوارشی شدید بوده و یا قرص آسپیرین مصرف می كنند، توصیه نمی شود، ولی مصرف آن به شكل پودر سیر مانعی ندارد.
انجیر: سرشار از ویتامین های A , B , C و قند است. انجیر مناطق گرمسیر شیرین تر است و وقتی كاملاً برسد، ۳۰ تا ۴۰ درصد آن قند است ، بنابراین به افراد دیابتی توصیه می شود در مصرف آن احتیاط كنند. انجیر دارای مواد ازته، آهن، برم، منگنز و كلسیم است. بسیار مغذی است و علاوه بر اینها از گذشته برای افرادی كه دوره نقاهت را می گذرانند توصیه می شود.
گلپر : نام علمی آن هراكلئوم اسفندیلیوم است و به فرانسه برس و به آلمانی گمین بیرنكلو نامیده می شود. پیشینیان برای آن خواص بی شماری برشمرده اند و چنین پنداشته اند كه موجب افزایش نیروی بدنی می شود و به همین جهت آن را به هركول پهلوان افسانه ای یونان ( كه همان هركول رومی است ) نسبت داده اند و نامیده اند.این ماده غذایی برای تحریك اشتها و تقویت هاضمه بسیار مفید است.
عسل : در عسل املاح و ویتامین های بسیاری وجود دارد، از آن جمله آهن، كلسیم، اسید فسفریك و ویتامین C . اگر به طور مرتب مصرف شود، دارای خواص معجزه گری است. همچنین در افزایش وزن بسیار سودمند است. بنا به تجربه ثابت شده ، افرادی كه به بیماری های عفونی و شدید مثل سل مبتلا بوده اند، پس از مصرف عسل بهبود یافتند كه به دلیل ویتامین ها و املاح فراوان موجود در آن است.
انار : مصرف انار و لیمو ترش نه تنها شفابخش بوده، بلكه در حفظ سلامتی و جلوگیری از بیماری ها موثر است. این خاصیت شفابخش انار به دلیل وجود ویتامین C ،B۱ ، B۲،B۶ ، فسفر، آهن و منگنز است . انار عمل تنظیم كننده و تعادل دهنده مایعات بدن به خصوص خون را داراست. نكته جالب اینجاست كه بسیاری از مردم معتقدند كه انار شیرین اثر درمانی بیشتری دارد و علم هم این موضوع را ثابت می كند، زیرا انار شیرین اناری است كاملاً رسیده و تركیبات شیمیایی آن كامل شده و تاثیرات آن بهتر است. انار سموم بدن را دفع می كند و نشاط آور است.
شكلات: سال های اخیر دانشمندان به این نكته پی برده اند كه در شكلات ، آنتی اكسیدان های فلاوونوئید وجود دارد و مصرف این آنتی اكسیدان ها در تندرستی بدن موثر است. البته میزان آ«تی اكسیدان ها در شكلات تیره خالص بیشتر است. ولی باید بدانید كه مصرف شكلات یا قهوه همراه با شیر موجب عدم جذب كلسیم شیر توسط بدن می شود.
عرق شا تره: یكی از عرقیاتی است كه مصرف آن به شكل شربت شاه تره معمول است، علاوه بر تامین مایعات بدن، اشتها آور هم است
منبع : تبیان