جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا


برنامه ریزی مالی- بخش دوم


برنامه ریزی مالی- بخش دوم
● بخشهای مختلف یک برنامه ریزی جامع مالی
▪ خلاصه آنچه در مقاله پیشین اشاره شد:
- برنامه ریزی مالی (Financial Planning) مجموعه ای از پیش بینی های مالی است که هر فرد (یا خانواده) را برای یک زندگی با آرامش و آسایش همراه با استقلال مالی در آینده نزدیک و دور آماده می کند. از جمله دردوران بازنشستگی، زمان از کارافتادگی و حتی درشرایط درگذشت یکی از اعضای خانواده.
- برنامه ریزی مالی برای همه: برنامه ریزی مالی برای کلیه افراد الزامی است و علاوه بر گروهی که دارای درآمد بالایی هستند، افرادی که دارای درآمد متوسط و یا پایینی هستند نیاز به برنامه ریزی و بررسی مالی وضعیت خود دارند.
- تداوم در اجرا: برای رسیدن به اهداف خود، نیاز به اجرای قدم به قدم برنامه مالی خود دارید.
- بازنگری مداوم: اتفاقات خاص در زندگی یک فرد و یا خانواده میتواند در برنامه مالی آنها تاثیر گذار باشد و تجدید نظر در آن را نیاز داشته باشد.
- موارد توجه در برنامه ریزی مالی: برنامه ریزی مالی به کلیه منابع درآمد، سرمایه ها، هزینه های فعلی و آینده، تعهدات مالی و پیش بینی کلیه هزینه های مرتبط با وقایع خاص توجه دارد.
برنامه ریزی مالی از بخشهای مختلف تشکیل شده است که با توجه به کلیه این بخشها، طراحی و در کنار هم قرار دادن آنها یک برنامه جامع مالی بوجود خواهد آمد. در این مقاله بخشهای مختلف یک برنامه ریزی مالی نام برده شده و بطور خلاصه شرح داده خواهند شد.
یک برنامه ریزی جامع مالی از بخشهایی زیر تشکیل شده است :
ـ مدیریت نقدینگی و تعهدات مالی(Cash & Debt Management)
ـ برنامه ریزی سرمایه گذاری (Investment Planning)
ـ برنامه ریزی بازنشستگی (Retirement Planning)
ـ برنامه ریزی تحصیلی (Educational Planning)
ـ برنامه ریزی دارایی ها(Estate Planning)
ـ برنامه ریزی بیمه(Insurance Planning)
ـ برنامه ریزی مالیاتی (Tax Planning)
▪ مدیریت نقدینگی و تعهدات مالی
در این بخش، میزان درآمد، نقدینگی فرد یا خانواده و میزان تعهدات و بدهی ها مورد توجه قرار می گیرد. آنچه که با دقت مورد بررسی قرار میگیرد، محل هزینه کردن و خرج کردن این مقادیر و نحوه بازپرداخت بدهی ها است. با مدیریت موارد فوق محل هزینه ها را بهینه کرده و بازپرداخت بدهی های بد (bad debt)، بدهی های که دارای بهره بالایی بوده و بدهی هایی که سررسید آنها نزدیک می شود، در الویت قرار داده می شود. بدهی بد (Bad debt) به بدهی هایی گفته می شود که دارای بهره بالایی بوده و محل هزینه کردن آنها دارای ارزش افزوده نباشد(مانند بدهی به کارت های اعتباری). درمقابل بدهی بد، بدهی خوب (Good debt) بدهی است که دارای بهره پایین بوده و برای سرمایه گذاریی هایی نظیر خرید خانه، گردش مالی مورد نیاز یک بیزینس و یا سرمایه گذاری خاص با درآمد مناسب استفاده شده اند.
▪ برنامه ریزی سرمایه گذاری
در این بخش، سرمایه گذاری کوتاه مدت، بلند مدت و تناسب آنها با شرایط فرد مورد بررسی قرار می گیرد. میزان بازگشت آنها در طول سالیان قبل بررسی شده و برای سالیان آینده تخمین زده می شود و تاثیر آنها در وضعیت مالی فرد تحلیل می شود. همچنین با بهینه کردن این سرمایه گذاریها و انتخاب نوع مناسب سرمایه گذاری با شرایط سرمایه گذار، سعی می شود تاثیر آنها را در موفقیت برنامه ریزی مالی به حداکثر رسانده شود.
▪ برنامه ریزی بازنشستگی
دوران بازنشستگی در برنامه ریزی مالی از اهمیت خاص و ویژه ای برخوردار است. نظر به اینکه در این دوران، فرد فعالیت کاری نداشته و دارای درآمد ماهانه نیست، حصول روشهایی برای تامین هزینه های زندگی در آن دوران بسیار مهم است. شیوه زندگی مورد نظر فرد، هزینه ها و محلهای تامین آنها برای فرد یا خانواده تحلیل شده و میزان Pension Plan و RRSP و پس اندازهایی مربوطه، برای به حداکثر رساندن درآمد دوران بازنشستگی بررسی خواهد شد و در صورت نیاز، تجدید نظر در آنها صورت خواهد گرفت و یا سرمایه گذاری های طولانی مدتی که بازگشت مناسبی در دوران بازنشستگی داشته باشد به آنها افزوده خواهد شد. این تغییرات باید بگونه ای باشد تا فشار مالی خاصی را به شرایط فعلی خانواده اعمال نکرده و قابل اجرا باشد.
▪ برنامه ریزی دارایی ها
در این بخش از برنامه ریزی مالی، به پیش بینی انتقال داراییهای فرد و یا خانواده در زمان درگذشت یکی از اعضای خانواده توجه می شود. هدف از برنامه ریزی دارایی به حداکثر رساندن میزان دارایی هایی قابل انتقال به اعضای باقی مانده خانواده و وارثان است. به همین جهت نیاز است تا با توجه به قوانین دولت فدرالی و استانی و پیش از درگذشت فردی از اعضای خانواده، پیش بینی های لازم برای به حداقل رساندن مالیات انتقال دارایی ها به وارثان اتخاذ شود.
▪ برنامه ریزی تحصیلی
بدلیل اینکه در سالیان اخیر اکثر مشاغل ایجاد شده و یا خواهند شد، نیاز به مدارک تحصیلی بالاتر از دبیرستان دارند،. اهمیت تحصیلات دانشگاهی برای جوانان و بزرگسالان بیشتر از پیش شده است. تامین هزینه های بالای ادامه تحصیل، پس از انتخاب صحیح رشته تحصیلی از مواردی است که اکثر جوانان و یا خانواده آنها درگیر کرده است. درمواردی هزینه های بالای رشته های خاص موجب شده است تا بسیاری از افراد قادر به ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه خود نشده و یا بطورکل از آن صرف نظر کنند.به همین جهت است که برنامه ریزی تحصیلی از اهمیت ویژه و جایگاه خاصی در برنامه ریزی مالی برخوردار شده است. در برنامه ریزی تحصیلی به روشهای تامین این هزینه ها و چگونگی استفاده از مزایای دولتی توجه شده تا هزینه های مربوط و هزینه های زندگی در دوران فوق تامین گردد.
▪ برنامه ریزی بیمه
وقوع اتفاقات غیرقابل پیش بینی میتواند سلامت و عمر فرد و یا افرادی از خانواده را بخطر اندازد. نیاز به مراقبتهای خاص پزشکی و یا نیاز به صرف زمانی برای استراحت و در نتیجه ترک محل کار، موجب کاهش درآمد و افزایش هزینه های مربوطه خواهد شد. درگذشت یکی از افراد خانواده علاوه بر فشارهای روانی، می تواند فشارهای مالی بزرگی را نیز به خانواده تحمیل کند و شرایط را بیش از بیش غیرقابل تحمل خواهد کرد. استفاده از بیمه های متناسب نظیر بیمه پزشکی، بیمه بیماریهای خاص، بیمه عمر و انواع دیگر بیمه، میتواند شرایطی آسانتر برای خروج از بحرانها فراهم کند.
▪ برنامه ریزی مالیاتی
کانادا یکی از کشورهایی است که دارای بالاترین میزان مالیات دریافتی از شهروندان است. یک فرد کانادایی با درآمد متوسط، بیش از ۴۰ درصد از درآمد خود را بابت مالیات بردرآمد و مالیات بر خرید پرداخت می کند و این موضوع موجب جلوگیری از افزایش ثروت فرد و خانواده خواهد شد. برنامه ریزی مالیاتی و بازنگری مالیاتی کمک خواهد کرد تا یک استراتژی مناسب برای کاهش مالیات سالیانه بکار گرفته شود. نظر به اینکه قوانین مالیاتی بطور مداوم در حال تغییر است و شرایط مالی و درآمد خانواده نیز در حال تغییر است، برنامه ریزی مالیاتی فرآیندی است که باید تداوم داشته و درهر سال بازنگری شود.
در مقالات بعدی، به هر یک بخشهای یک برنامه ریزی مالی بطور مستقل و مشروح پرداخته خواهد شد.
ساسان رخشانی - مشاور سرمایه گذاری - ونکوور - کانادا
منبع : آسمان ابری