شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
چرا به RF ID نیاز داریم ؟
توسعه سازمان و گسترش آن بدون داشتن استراتژی كنترل تردد مطمئن، كاری بس دشوار است و درصورتیكه برنامه ای مدون و صحیح نداشته باشید با مشكلات فراوانی در خصوص مدیریت منابع انسانی و حفظ دارایی های سازمان برخورد خواهید كرد. یكی از ابزارهایی كه مارا در این راستا یاری خواهد رساند RF ID می باشد. با نصب و راه اندازی این سیستم امكانات زیر ایجاد خواهد شد :
۱) كنترل حضور و غیاب پرسنل و همچنین مدیریت جابجایی اقلام و تجهیزات
در سیستم مدیریت تردد افراد،كلیه پرسنل دارای كارت تردد و تجهیزات مورد نیاز دارای Tag خواهند شد.زمانیكه فرد یا تجهیزات از جلوی كارت خوان عبور داده می شوند شماره مشخصه آن در سیستم ثبت خواهد شد. اطلاعات ثبت شده موارد زیر را شامل می شود :
الف) زمان عبور
ب) شماره گیت
د ) شماره مشخصه یا ID
نرم افزار سیستم با گرد آوری این اطلاعات و پردازش آن ها ، اقدام به ارائه گزارش حضورو غیاب و همچنین وضعیت نقل و انتقال تجهیزات را خواهد داشت.
۲) ردیابی مسیر حركت افراد یا تجهیزات
با توجه به اطلاعات ثبت شده می توان تحلیلی از عبور افراد و تجهیزات نمود و بدینوسیله محل دقیق فرد یا شی را در سازمان ردیابی كرد. بطور مثال اگر سه دروازه A , B , C را درنظر بگیرید اگر فردی از گیت A عبور كند ولی گیت B آن را ثبت نكرده باشد می توان نتیجه گرفت كه فرد در مكانی بین گیت A و B قراردارد و به نقطه C هنوز نرسیده است. از این خاصیت نه تنها در جهت ردیابی ویافتن افراد استفاده میشود بلكه این تكنولوژی امكان ردیابی اقلام و تجهیزات را مهیا می سازد.
۳) امكان گزارش گیری های متنوع از سیستم
ثبت اطلاعات در دروازه ها و قسمت های مختلف ، نرم افزار را قادر خواهد ساخت تا گزارش های متنوعی را جهت تصمیم گیری های مدیریتی و آماری ایجاد نماییم . گزارش ورود و خروج ، گزارش تردد افراد به مكان های غیر مجاز ، گزارش آماری از میزان زمان متوسط صرف شده پرسنل برای ناهار و . . . . از جمله این گزارش ها محسوب می شوند.
۴) تعریف حقوق دسترسی تردد افراد به مكان های مختلف
جهت ایجاد محدودیت تردد افراد به قسمت های غیر مجاز ، اقدام به تهیه لیست اجازه تردد یا لیست دسترسی افراد در سیستم نرم افزاری می شود . با تعریف این لیست به راحتی می توان از ورود افرادبه قسمت های غیرمجاز توسط گیت های مختلف جلوگیری كرد .
● ابزار و تجهیزات مورد نیاز جهت راه اندازی پروژه RF ID :
جهت راه اندازی و نصب سیستم مدیریتت تردد افراد یا RF ID نیاز به تجهیزات زیر می باشد :
۱) كابل كشی شبكه
۲) تهیه و نصب Controller ها
۳) تهیه و نصب Reader یا كارت خوان ها
۴) نرم افزار مركزی كه نقش مغز متفكر سیستم را بازی خواهد كرد.
۵) كارت های فعال و غیر فعال (Tag)
● انواع كارت ها (TAG ها) :
كارت های RFID را می توان به دو دسته فعال و غیرفعال دسته بندی نمود. كارت ها یا Tag های فعال به دلیل داشتن باتری دارای برد بیشتری از كارت های غیرفعال هستند و حتی گاهی برد آن ها به چند صد متر هم با توجه به فركانس تعریف شده آن می رسد.كارت های غیرفعال فاقد باتری هستند و انرژی لازم برای فعال سازی پردازنده و ارسال اطلاعات خود را از سیگنالی که از كارت خوان دریافت می دارند، تامین می کنندو آن بدین صورت است که ابتدا كارت خوان امواجی را به سمت كارت ارسال می دارد، سپس پردازنده كارت با استفاده از انرژی این امواج، فعال شده و دستور دریافتی از سوی كارت خوان را پردازش می کند و توسط امواجی که انرژی آنها هم از امواج دریافتی تامین شده است، نتیجه را به كارت خوان ارسال می کند. برد این كارت ها بسیار كم است ومعمولا برد كارت های غیرفعال از چند سانتی متر تا چند متر است. هر كارت و یا Tag دارای حافظه ای دو كیلوباتی است كه یك شماره مشخصه ۱۲ رقمی را در خود حفظ می كند. یك سیم پیچ كوچك هم نقش آنتن را در این كارت ها ایفا می كنند.
● تكنولوژی :
سیستم RF ID مبتنی بر امواج رادیویی (Radio Frequency Identification) است كه از چند كیلو هرتز تا چندین گیگاهرتز تعیین می شوند. این سیستم دریافت شماره مشخصه مربوط به یک شخص یا كالا را ممکن می سازد. شماره مشخصه در یک كارت یا Tag شامل یک پردازنده كوچك متصل به یک سیم پیچ (آنتن كارت) ذخیره می شود. یک دستگاه كارت خوان یا reader با كارت یا Tag ارتباط برقرار كرده و شماره مشخصه آن را می خواند.
▪ دو مثال كاربردی :
تصور كنید یك كانتینر از تجهیزات مختلف درحال ورود به انبار است. درصورتیكه این تجهیزات دارای RF ID Tag باشند در هنگام عبور از جلوی كارت خوان و فقط در چند ثانیه اطلاعات زیر از سیستم RF ID استخراج خواهد شد :
الف) نوع تجهیزات
ب ) تعداد هریك از تجهیزات و كالاها
ج ) زمان ورود به انبار
د ) شماره مشخصه هر یك
كتابخانه ای را در نظر بگیرید كه با بیش از ده میلیون جلد كتاب روزانه دارای ۵۰۰ مراجعه كننده است. بدیهی است مدیریت سنتی این مجموعه كاری بس دشوار می باشد و مشكلات زیر درخصوص آن به وضوح دیده می شود :
۱) هزینه بالای نگهداری از این مجموعه
۲) تعداد زیاد كارمندان و هزینه های مرتبط با آن ها
۳) اتلاف وقت فراوان درخصوص سرویس دادن به مشتریان و سختی تحویل دادن و تحویل گرفتن كتاب ها
۴) یافتن كتاب خاصی كه در جای محصوص خودش گذاشته نشده غیر ممكن است.
با توجه به مطالب بالا راه حل چیزی جز استفاده از سیستم RF ID نیست. با نصب كارت خوان ها یا Reader ها در قسمت های مختلف و مناسب و جایگزاری Tag در جلد كتاب ها مشكل حل
خواهد شد. البته فراموش نشود كه هریك از مراجعه كنندگان دارای كارت RF ID خواهند شد.
● مرور یك اتفاق :
شخص به كتابخانه جهت امانت دادن كتاب مراجعه می كند لذا ورود او در گیت ورودی ثبت می شود.كتاب دلخواه خود را برداشته و خارج می شود لذا سیستم شماره مشخصه كتاب و همچنین شخص دارای كارت را شناسایی كرده و ثبت می نماید. یعنی در هنگام ورود یك شماره مشخصه ثبت می شود و در هنگام خروج دو شماره مشخصه. این رویداد شماره خورده و جدول مخصوص آن در نرم افزار (DataBase) نگهداری می شود.
- نام كتاب و گروه كتاب ثبت می شود
- زمان خروج كتاب از كتابخانه ثبت می شود.
- شخص امانت گیرنده در سیستم شناسایی می شود.
چند روز بعد شخص به كتابخانه مراجعه كرده و كتاب را در جای خودش می گذارد. در این حالت در هنگام ورود دو شماره مشخصه ثبت شده و در هنگام خروج یكی ثبت می شود. این رویداد نیز شماره خورده و نگهداری می شود.
- نام كتاب و گروه كتاب ثبت می شود.
- زمان ورود كتاب به كتابخانه ثبت می شود.
- شخص امانت گیرنده در سیستم شناسایی می شود.
با توجه به این روند ساده می توان از سیستم انتظار داشت تا اطلاعات زیر را به گزارش دهد :
- نام كتاب امانت گرفته شده
- زمانی كه كتاب به امانت گذارده شده است
- شخص امانت گیرنده
- تشخیص اینكه آیا كتاب در جای خودش درست گذارده شده است.
● سرعت ، زمان ، هزینه
با توجه به مثال های فوق فواید این سیستم را می توان بصورت زیر دسته بندی كرد :
- سرعت روند ها بهبود چشمگیری پیدا می كند.
- هزینه مدیریت تردد و یا جابجایی چند برابر كاهش می یابد.
- در زمان صرفه جویی چشمگیری خواهد شد.
● نتیجه سخن :
سیستم RF ID تكنولوژی جدید و كاملا منعطفی است كه به تنهایی و تنها با نصب تجهیزات سخت افزاری آن نمی توان انتظار معجزه داشت و آنچه كه این سیستم را شاخص كرده است امكان گزارش گیری های متنوع و نرم افزار و DataBase آن است و دقیقا این ویژگی است كه سیستم را قادر می سازد تا با انواع كاربردها سازگار شود.
در شروع پروژه هزینه های راه اندازی به نظر بالاست اما كافی است تنها برآوردی ساده از هزینه های روزمره كاری خود داشته باشید با اینكار به سادگی هزینه های اولیه توجیه پذیر بوده و و درمی یابید پس از مدت كوتاهی به سوددهی خواهید رسید.
نویسنده : كیانوش مرادیان
منبع : مشورت مهندسی شبکه و راهبری تحقیقات همکاران سیستم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست