پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پیشنهادات و توصیه‌های مفید برای مطالعه بهتر


پیشنهادات و توصیه‌های مفید برای مطالعه بهتر
۱- مکان مطالعه : استفاده از یک مکان مشخص برای مطالعه به تمرکز حواس کمک می کند. حتی الامکان بهتر است در محل بخصوصی مطالعه کنید و مکان مطالعه خود را کمتر تغییر دهید. مکان مطالعه همچنین باید عاری از سر و صدا باشد و عوامل و محرکهایی که منجر به حواس پرتی می شوند در آنجا به حداقل ممکن کاهش یابند.
۲ـ نور و حرارت مکان مطالعه : باید مناسب باشد و دمای ۲۰ درجه و نور متوسط که نه خیلی زیاد باشد و نه کم، مفید خواهد بود.
۳ـ زمان مطالعه : سعی کنید زمان مشخصی برای مطالعه در هر روز درنظر بگیرید ، به طوری که در این زمان به هیچ کار دیگر نپرداخته، آمادگی کامل برای مطالعه داشته باشید. طبق مطالعات انجام شده ، مطالعه در اوایل صبح کارآمدتر است.
۴ـ فاصله چشم و کتاب : بطور متوسط اگر فاصله ۳۰ سانتی متر رعایت گردد، مطلوب است.
۵ـ وضعیت بدن در هنگام مطالعه : نشستن پشت میز مطالعه بهترین وضعیت مطالعه است، لذا از دراز کشیدن بپرهیزید که تمرکز حواس را از بین می برد و موجب خواب آلودگی می شود.
۶ـ مطالعه بدون حرکت : سعی کنید حتی الامکان از مطالعه درحال راه رفتن و یا در وسیله نقلیه ای که لرزش دارد خودداری نمایید که باعث خستگی چشم ها می گردد.
۷ـ یادداشت برداری و خلاصه نویسی : با یادداشت برداری و خلاصه نویسی میتوانید مطالبی را که نیاز به اندیشه و تفکر بیشتری دارند و یا باید آنها را حفظ کنید، راحت تر به خاطر بسپارید.
۸ـ تندخوانی : سعی کنید تند خوانی را بیاموزید و تمرین کنیدکه تند بخوانید. تندخوانی باعث صرفه جویی در وقت و تمرکز حواس می شود شما می توانید با توجه به اهداف خود، برای مطالعه مطالب گوناگون از روشهای مختلف استفاده کنید.
● مهارت ورق زدن:
کتاب را به گونه ای ورق بزنید که هیچ مکثی در خواندن ایجاد نشود. با این کار از هدر رفتن وقت جلوگیری می شود. برای ورق زدن با یک دست چشم را هدایت کنید و با دست دیگر، البته با انگشت سبابه از بالای صفحه ورق را برگردانید.
● رسیدن به تمرکز حواس:
هنگام مطالعه باید انگشت زیر هر کلمه باشد تا از اول تا آخر سطر چشم شما را هدایت کند. این کار به سرعت خواندن و درک مطلب می افزاید. زیرا مانع از بازگشت و دوباره خواندن چشم می شود.
برای تمرین انگشت سبابه را زیر نخستین کلمه بگذارید و با سرعت به جلو حرکت دهید و زیر هر کلمه را خط ببرید. با چشم ها فقط نوک انگشت را بخوانید. در ابتدای تمرین، زیاد بر درک مطلب تاکید نکنید تا چشم سرعت لازم را در خواندن به دست آورد.
● توصیه های مفید:
۱ - مشخص کردن مطالب مهم:
در کنار مطالب مهم در حاشیه کتاب «ü» بزنید. کنار مطالب بسیار مهم می توانید «üü» بگذارید یا به هنگام مرور مطالب در کنار علامت قبلی علامت دیگر بگذارید.
۲ - دوباره خواندن:
مرور کردن مطالب به شما کمک می کند تا موضوعات طرح شده در کتاب را به هم پیوند دهید و درک بیشتری از مطلب داشته باشید.
۳ - یادآوری:
پژوهشگران در تحقیقات ثابت کردند اگر ۳۰% وقت صرف خواندن و ۷۰%* دیگر به یادآوری اختصاص دهید بسیار مفیدتر از آن است که تمام فرصت خود را روی خواندن بگذارید. بنابر این بعد از مطالعه در مورد آنچه مطالعه کرده اید بیندیشید و آن را به زبان خودتان باز گویید. این کار را به کمک یادداشت ها و علامت های زده شده در کتاب انجام دهید.
۴ - فاصله چشم با مطالب:
باید چشم های شما با کتاب در حدود چهل سانتی متر فاصله داشته باشد.
در این فاصله چشم راحت تر می تواند مطلب را بخواند، خستگی چشم کمتر است و سرعت مطالعه هم بالا می رود.
● پرورش ماهیچه های چشم:
بدون این که سرتان را حرکت دهید چشم ها را در کاسه ی خود به چپ وراست، بالا و پایین بچرخانید. هر دفعه تلاش کنید چیزهای بیشتری را ببینید. این تمرین را می توانید با نگاه کردن به ضلع ها و زاویه های صفحه کتاب، چپ و راست، به صورت مورب نگاه کردن انجام دهید.
توصیه می شود این مطالب را در کلاس و یا در بین دوستان خود مورد بحث قرار دهید و یا به صورت مشارکتی در گروه های ۵- ۳ نفره به مطالعه ی آن و تبادل تجربه بپردازید.

منبع : سایت hassanzadeh.gq.nu
منبع : سایت انجمن اپتومتری خراسان