شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

وبلاگستان در سال ۸۵


وبلاگستان در سال ۸۵
برگزاری همایش‌های مختلف وبلاگ‌نویسی با عناوینی چون وبلاگ نویسی زنان، وبلاگ‌نویسی و توسعه دین، همایش وبلاگ‌های معماری، نقش وبلاگ در گسترش صنعت گردشگری و غیره در سال ۸۵ نشان‌دهنده این حقیقت است كه وبلاگ‌نویسی امروز از یك حالت صرف «دل‌نوشته‌»های شخصی به قطب آموزشی- فرهنگی تبدیل شده است.
● وبلاگستان در سال ۸۵
چند سالی بیشتر از ورود وبلاگ به كشورمان نمی‌گذرد. این پدیده عصر فناوری اطلاعات به سرعت جای خود را در جامعه ایرانی باز كرد و تا جایی پیش رفت كه ایران را تا مقام‌های دوم و سوم پایتخت وبلاگ‌نویسی در دنیا پش برد. به اعتقاد بسیاری از كارشناسان وبلاگ‌ها كه نه به عنوان شكل جدیدی از جامعه مبتنی بر اطلاعات، كه بیشتر به عنوان منتقدان خودجوش اوضاع و شرایط اجتماعی، سیاسی، فرهنگی جوامع هستند، به صورت كاملا بكر از بطن جامعه بلند شده‌اند.
بسیاری از متخصصان و كارشناسان علوم اجتماعی و ارتباطات بر این نكته وفاق دارند كه وبلاگ در جامعه امروزی از كاركرد‌های بسیار مهم و گسترده‌ای برخوردار شده است. اگر سری به رسانه‌ها مختلف در دنیا بیاندازید به این اهمیت پی خواهید برد. امروز وبلاگ‌ها در حوزه‌های مختلف اقتصادی- اجتماعی- سیاسی جایگاه جدا و ویژه‌ای یافته‌اند و بدینوسیله تاثیرات متقابلی نیز بر این عرصه‌ها دارند.
بررسی نقش وبلاگ‌ها در توسعه دین، در انتخابات ریاست‌جمهوری، در گسترش صنعت گردشگری، در رسانه‌ها، در فرهنگ و ... همه و همه دلیلی بر این مدعا هستند. بسیاری از مراكز علمی- پژو هشی در دنیا با اتكا به بررسی همین جایگاه و كاركرد ویژه وبلاگ‌ها نتایج جالب توجهی را به دست آورده‌اند.
وبلاگ‌نویسی امروز در زنده نگه‌داشتن بسیاری از زبان‌ها، آداب و رسوم، فرهنگ های فراموش شده و مهم‌تر از همه آموزش پیشرو بوده‌اند. همانطور كه گفته شد این پدیده فناوری اطلاعات نیز به سبب ویژهگی‌های ذاتی خود به سرعت رشد كرد و به جایگاه مهم و موثر خود دست یافت و به خوبی توسط جامعه خصوصا جوان ایرانی پذیرفته شد.
در یك آنالیز كلی، سال ۸۵ سالی نسبتا خوب برای وبلاگ‌های ایرانی بود از روند رو به رشدی برخوردار شدند. بر كسی پوشیده نیست كه نقش اصلی در تولید محتوای فارسی در شبكه اینترنت بر عهده همین وبلاگ‌هاست. به طوری كه بیش از نیمی از محتوای فارسی موجود بر روی شبكه، محتوای تولید شده در وبلاگ‌ها می‌باشد.
برگزاری همایش‌های مختلف وبلاگ‌نویسی با عناوینی چون وبلاگ نویسی زنان، وبلاگ‌نویسی و توسعه دین، همایش وبلاگ‌های معماری، نقش وبلاگ در گسترش صنعت گردشگری و غیره نشان‌دهنده این حقیقت است كه وبلاگ‌نویسی امروز از یك حالت صرف «دل‌نوشته‌»های شخصی به قطب آموزشی- فرهنگی تبدیل شده است.
وبلاگ‌های ایرانی و فارسی زبان مسائل مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را نقد می‌كنند، اخبار رسمی و غیر رسمی را منتشر می‌كنند، در حوزه‌های مختلف علوم به آموزش می‌پردازند و به طور كلی محتوای فارسی تولید می‌كنند.
این پدیده به مرور زمان و در مدت كمی كه از ورودش به جامعه ایرانی می‌گذرد خود را به ساختار فرهنگی و سیاسی جامعه قبولاند. این رسانه پویا با خاصیت تعاملی بودن خود است كه توانسته پتانسیل مناسبی برای سوژه‌های بكر و تازه باشد. این مسئله را به خوبی در سالی كه گذشت در مورد وبلاگ‌ها شاهد بودیم.
اتفاق مهم دیگری نیز برای وبلاگ‌های ایرانی در سال گذشته افتاد كه چندان با ذات آزاد وبلاگ‌ها همخوانی نداشت و آن هم مصوبه دولت برای ثبت سایت‌ها و و بلاگ‌ها بود. این كار طبق مصوبه هیت‌وزیران در تاریخ ۲۹/۵/۸۵ شروع شد و به وزارت ارشاد این وظیفه را محول كرد كه نسبت به ثبت سایت‌ها و وبلاگ‌ها اقدام كند.
این مسئله با انتقاد بسیاری از وبلاگ‌نویسان و كارشناسان و متخصصین حوزه‌های مختلف روبرو شد. ورود دولت به حیطه وبلاگ‌ها همیشه مورد بحث و انتقاد بوده است. دولت همیشه می‌خواهد سامان‌دهی كند و متولی باشد ولی این نكته مهم را نباید فراموش كرد كه اگر وبلاگ و وبلاگ‌نویسی در ایران به این سرعت و خوبی رشد كرد به دلیل وجود فضای آزاد و دور از حاكمیت دولتی بوده است.
وبلاگ‌ها رسانه‌هایی پویا هستند و فلسفه‌ حضور و وجود رسانه، نقد سیستم و حاكمیت است و وبلاگ تنها رسانه‌ای در ایران است كه بر اساس «طبیعت رسانه» كار می‌كند. برخلاف نگاه بدنه حاكمت به این پدیده و با توجه به نقش وبلاگ‌ها در قضییه نام خلیج فارس كه در سال گذشته اتفاق افتاد و یا برگزاری نقش وبلاگ‌ها در دین و قرآن و مواردی از این دست باید گفت كه وبلاگ‌ها همیشه حافظ منافع ملی و حكومتی بوده‌اند و از این جریانات به بعد بود كه تابوی وبلاگ‌نویسی و وبلاگ در دید حاكمیتی شكسته شد و حتی بسیاری از دولتمردان به استفاده از این رسانه روی آورده‌اند.
در مجموع باید گفت ذات وبلاگ طوری است كه به دلیل ناشناس بودن نویسنده آن پتانسیل خوبی برای نقد و بررسی و سوژه‌پردازی است و همین امر باعث شده است كه وبلاگ‌نویسی امروز دیگر به عنوان یكی از بخش‌های مهم و تاثیر‌گذار در هر حوزه علمی جایگاه مستقل و ویژه‌ای پیدا كند.
منبع : مشورت مهندسی شبکه و راهبری تحقیقات همکاران سیستم