دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
ایران در سالی که گذشت
![ایران در سالی که گذشت](/mag/i/2/3td03.jpg)
نوروزی دیگر از راه میرسد. نوروزی به استواری دماوند، به قدمت اسطورههای این سرزمین کهن، به تازگی برگهای بهاری، نوروزی دیگر از راه میرسد تا کوی و برزن و خیابان پر شود از مردمانی که در پی آنند تا زیبایی افزای این جشن کهن باشند.
چه زیباست که هنگام تحویل سال نو، این زیباترین ساعات و نابترین لحظات گفتگو با پروردگار در مقابل سفره هفتسین، دعای تحویل سال را بخوانیم و کلام حق را تلاوت کنیم . اکنون که این حیات طبیعت با ماه فرخنده ربیعالاول میلاد پیامبر عزیزمان همزمان میشود، کنار سفره هفتسین با یاد او و خاندان پاکش نجوا میکنیم. باشد تا امسال دعاهایمان برای ظهور فرزند غایبش به استجابت رسد و با حضور او بهار زمین و جانمان به یکباره شکفته شود. پس دست دعا به درگاه مهربانترینها برمیداریم؛
یا مقلب القلوب و الابصار
یا مدبر الیل و النهار
یا محول الحول و الاحوال
حول حالنا الی احسن الحال.
و چه زیبا و درسآموز است که در آستانه سال نو، به وقایع مهم سال کهنه سرزمینمان نگاهی دگر افکنیم تا خوبیها را تکرار کنیم و بدیها را دور بیندازیم.
● بنزین ، بنزین و فقط بنزین
یقینا از دیدگاه عمده مردم ایران، مهمترین اتفاق سال ۱۳۸۶، در تیر ماه رخ داد. پمپ بنزینهایی که تا قبل از ساعت نه شب روز ششم تیرماه شاهد رفتوآمد عادی خودروها بودند، به ناگاه و طی تنها چند دقیقه، طولانیترین و شلوغترین شب عمرشان را سپری کردند! در حقیقت بلافاصله پس از اعلام سهمیهبندی بنزین پمپبنزینها یکباره با هجوم انبوه مالکان و وسایلنقلیه مواجه شدند. دبیرخانه شورای اطلاعرسانی دولت نیز در فاصله چند ساعت به آغاز سهمیهبندی، سهم هر خودروی شخصی را حداکثر صد لیتر در ماه اعلام کرد و از آن پس تاکنون هیچیک از مالکان وسایلنقلیه نتوانستند به آسانی و بدون ایستادن در صفهای طویل، باک خودروی خود را پر از بنزین کنند، ضمن آنکه در طول تیرماه تا اسفند ماه جاری نیز مشاغل جدید و مرتبطی نظیر بنزینفروشی، سهمیهفروشی، بورس خودروهای وانتبار و تاکسی رونق یافته است. البته به عنوان خبری خوش ستاد تبصره ۱۳ اعلام نمود که در ایام نوروز صد لیتر بنزین سفر در کنار بنزین آزاد برای مسافران نوروزی اختصاص مییابد.
در این میان، خبرهای ناگواری نظیر سرقت کارتهای هوشمند سوخت یا قتل و درگیری سر کارت سوخت نیز در ماههای یاد شده به کرات شنیده و منتشر شد.
● اخراجیها
بیش از بیست تن از همکاران دولت نهم در سطح معاونت رییسجمهور، مدیر، معاون وزیر، استاندار و مسئولان دستگاههای مهم اقتصادی از ادامه همکاری با دولت بازماندند. کمیت و کیفیت تغییر اعضای دولت نهم نسبت به دولتهای پیشین خود یک رکورد جدید محسوب میشود چرا که در دولتهای پیشین متناسب با شرایط سیاسی یا حوادث غیرمترقبه اعضای بلندپایه دولت تعبیه میشدند، مثلا در دولت دوم سید محمد خاتمی با ورود اصولگرایان به مجلس هفتم، برخی وزرا و معاونان رییسجمهور ناگزیر به ترک مسوولیت شدند یا در دولتهای قبلی به خاطر اتفاقات غیرمنتظرهای نظیر ترور یا سقوط هواپیمای حامل وزرا دولت دستخوش تغییر میشد اما هیچکدام از این دو موضوع در دولت محمود احمدینژاد رخ نداده است، نه کشور تحت تاثیر نتیجه انتخاباتی سرنوشتساز قرار گرفته و نه حوادث غیرمنتظره و...
درسال ۸۶ علاوه بر پرویز کاظمی (وزیررفاه و تامین اجتماعی) و محمود ناظمی اردکانی (وزیر تعاون)، شخصیتهای دیگری نظیر فرهاد رهبر (رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی)، سردار محمدرضا نقدی (رییس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز)، محمدرضا مختار (معاون امور مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، کلیه اعضای هیاتمدیره بیمه ایران، زارع اسکندری (مدیرعامل بانک تجارت) ، وزیری هامانه (وزیر نفت)، علیرضا طهماسبی (وزیر صنایع و معادن)، ابراهیم شیبانی (رییس کل بانک مرکزی)، شهابالدین عزیزی (معاون پارلمانی وزیر رفاه)، حمیدرضا آصفی (معاون پارلمانی و سخنگوی وزارت امور خارجه) و علی لاریجانی (دبیر شورای عالی امنیت ملی) یا استعفا دادند یا کنار گذاشته شدند.
برخی کارشناسان معتقدند رییس جمهور پرتلاش دولت نهم با مسئولیتپذیری خویش و با پایمردی در«عمل به میثاقنامه ۱۲ مادهای» بین خود و کابینهاش، پیشبرد امور را به هر حزب و گروهگرایی ترجیح داده است.
● ذخیره طلایی
حدود ساعت ۱۷ دوشنبه هشتم مرداد ماه اعلام شد که تلاش بیوقفه تیم پزشکی به جایی نرسید و آیتا... علی مشکینی رییس مجلس خبرگان رهبری بعد از یک دوره بیماری طولانی در سن ۸۶ سالگی درگذشت.بعد از درگذشت و مراسم ترحیم آیتا... مشکینی اعلام شد که مجلس خبرگان رهبری، برای تعیین جانشین رییس فقید این مجلس، جلسه اضطراری یا فوقالعادهای نخواهد داشت و اداره جلسات تا زمان برگزاری اجلاسیه آتی و انتخاب رییس جدید با نواب رییس و ترجیحا نایب رییس اول این مجلس خواهد بود.بر این اساس روز سیزدهم شهریور رییس جدید مجلس خبرگان رهبری به عنوان جایگزین مرحوم آیتا... علی مشکینی انتخاب شد. در این اجلاسیه که طی سه روز در محل مجلس سابق شورای اسلامی برگزار شد، آیتا... اکبر هاشمی رفسنجانی و آیتا... احمد جنتی، کاندیدای ریاست مجلس خبرگان شدند که هاشمی با ۴۱ رای مقابل ۳۴ رای جنتی، رییس دوره چهارم مجلس خبرگان شد. این انتخابات در نشست غیرعلنی خبرگان برگزار شد.هاشمی رفسنجانی در شرایطی توانست رای اکثریت اعضای مجلس خبرگان را برای تصدی ریاست مجلس خبرگان رهبری به دست آورد که طیف سیاسی مخالف وی پس از درگذشت آیتا... مشکینی حجم بالایی از تخریبها را متوجه هاشمی کرده بود تا بلکه بتواند نظر اعضای مجلس خبرگان را درباره وی منفی نماید. در این مدت همچنین طیف مخالف هاشمی رایزنیهایی را با برخی اعضای خبرگان داشت تا به وی رای ندهند. گفته میشود آیتا... مصباح یزدی گزینه اصلی این جریان سیاسی برای ریاست مجلس بود ولی پس از اینکه بررسیهای نهایی نشان داد که وی قادر به کسب آرای لازم برای پیروزی بر هاشمی نیست، قرار شد وارد این رقابت نشود.
● خبرگزاری فیلتر شد
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در آخرین روز پاییز سال ۸۱ فعالیت خود را به صورت آزمایشی شروع کرد. آن سالها فضای توسعه و آزادی بیان از مرز رسانههای مکتوب گذشته و وارد دنیای مجازی شده بود. اصحاب رسانه میخواستند در فضای سایبر و به دور از قلم زدن و مشکلات چاپ و توزیع با مردم صحبت کنند. رسانههای مکتوب وجود داشتند و نوبت به رسانههای دیجیتالی رسیده بود. روزهای آخر سال ۸۱ روزهای تولد چند خبرگزاری بود. فارس، مهر و خبرگزاری کار ایران (ایلنا) به فاصلههای چند ماه وارد دنیای رسانه شدند. پیش از تولد این مولودان، تنها دو خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) و خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) مشغول فعالیت بودند. اولی اخبار رسمی و دولتی را پوشش میداد و دومی گاهی فراتر از زمان گاهی صداهای غیررسمی را نیز به گوش میرساند.
تا خرداد سال ۸۳ فعالیت پر فراز و نشیب ایلنا همچنان ادامه داشت، شعاری را که ایسنا بر صفحات خود حک کرده بود، ایلنا در عمل پیاده میکرد. «رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود». تا خرداد سال ۸۳ خبرگزاری کار ایران بیشتر تابلوی حمایت از کارگران را داشت و در این عرصه بیش از سایر عرصهها شناختهشدهتر بود اما پس از این تاریخ ورق برگشت و وارد عرصه سیاسی و... شد اما سال ۸۶ که آغاز شد، ایلنا با تهدیدها و دست به عصا، شروع به کار کرد، روزهای سختی بود، هنوز تنی چند از نیروهای تعدیل شده در مجموعه حاضر میشدند که رفتنشان را باور نداشتند ولی نمیدانستند که در کمتر از چهار ماه ایلنایی نخواهد بود تا آنان باشند، نمیدانستند که در کمتر از چهار ماه باید به خود بقبولانند که دیگر ایلنا نیست و چون ایلنا نباشد، دیگر بود و نبودشان تفاوتی نمیکند.تیرماه ۸۶ حیدری مدیرعامل این خبرگزاری استعفایش را تقدیم هیاتمدیره کرد تا ایلنا بماند و راهش را ادامه دهد اما ایلنا توقیف شد.
● احمدینژاد غیرمنتظره
«این اساس آزادی بیان است که ما به کسی که نباید احترام بگذاریم، احترام میگذاریم... به کسانی که با این نشست مخالفت کردهاند میگوییم که مخالفت شما را درک میکنیم... از آنهایی که امروز در اثر این اقدام، دردمند و ناراحت شدهاند، عذرخواهی میکنیم و آنچه را که در توان داریم انجام میدهیم تا ناراحتی آنها را برطرف کنیم.»این بخشی از نطق توهینآمیز رییس کالج کینگ در شهر نیویورک است که امروزه به دانشگاه کلمبیا مشهور شده است. لی بولینجر که شدیدا به خاطر برنامه حضور رییسجمهوری اسلامی ایران در این دانشگاه ۲۵۳ ساله تحت فشار بود، پیش از سخنرانی محمود احمدینژاد کوشید با ذکر جملاتی افراطی که اساسا در شان یک رییس دانشگاه نبود، خود را عملا از خطر و فشار برای استعفا برهاند.لی بولینجر رییس دانشگاه کلمبیا قبل از سخنرانی احمدینژاد در این دانشگاه گفت: شنیدن عقایدی که ما از آن نفرت داریم تنها شنیدن و نه تایید این عقاید است. ما از شنیدن این عقاید ضعف یا کمتجربگی نداریم. این برنامه هیچ رابطهای با حقوق سخنران ندارد و تنها برای حق شنیدن و سخنرانی است و آن را برای خودمان انجام میدهیم که بر اساس رسم آزادی است که این ملت را تعریف میکند.رییس دانشگاه کلمبیا سعی داشت با عناوینی همچون «دیکتاتور و عوام فریب» وجهه احمدینژاد را تخریب کند، اما وقار و ادب رییسجمهوری ایران سبب شد تا این اقدام به ضرر آمریکا تمام شود، زیرا ادب و احترام به عنوان یک صفت بارز انسانی در تمام جهان شناخته شده است.با همه جار و جنجالها و قیل و قال نئومحافظهکاران، کاندیداهای ریاستجمهوری و هجمه بسیاری از رسانههای آمریکایی، محمود احمدینژاد سر موعد مقرر به کالج کینگ رفت و پس از گوش سپردن به اظهارات کاملا جنجالی و توهینآمیز «لی بولینجر» با آرامشی مثالزدنی به ایراد سخن پرداخت. این در حالی بود که بیش از پنج هزار نفر از دانشجویان، اساتید و مردم آمریکا بیرون از سالن دانشگاه کلمبیا که هفتصد نفر را در خود جای داده بود از طریق صفحه نمایشهای بزرگ، سخنرانی رییسجمهور را تماشا کردند. در میان این جمعیت بسیاری نیز با در دست داشتن تراکتهایی که شعارهایی بر روی آن نوشته شده بود به رییسجمهور ایران خوشامد گفته و از جورج بوش رییسجمهور آمریکا خواستند از ضدیت با ایران دست بردارد.محمود احمدینژاد در پاسخ به سخنان توهینآمیز رییس دانشگاه کلمبیا گفت: من یک دانشگاهی هستم و درباره برخی مباحث تاریخی سوالاتی را مطرح کردهام، آیا پاسخ به این سوالات باید توهین، تهمت و سخنان منفی باشد؟
«احمدینژاد با پیروزی آمریکا را ترک کرد» این جمله، اعتقاد شخصیتهای سیاسی، انقلابی و دانشگاهی یا حتی رسانههای ایرانی نیست، بلکه تیتر درشت نیویورک تایمز است که درباره سفر رییسجمهوری اسلامی ایران به آمریکا نوشت: میتوان با اطمینان اعلام کرد که احمدینژاد با پیروزی آمریکا را ترک کرد و در کسب این پیروزی «دانشگاه کلمبیا» نقش مهمی را ایفا کرد.
● همسر دوم
اردیبهشت ماه بود که موضوع ازدواج موقت به بحث اول محافل و مجالس خبری و غیرخبری تبدیل شد. موضوعی که از سوی شخص وزیر کشور به عنوان راهحل برخی مشکلات و ناهنجاریهای فعلی جامعه مطرح شد. این موضوع انتقادها و نظرهای مختلفی را در پی داشت و حال بعد از گذشت چندین ماه از طرح مسئله ازدواج موقت، دولت طرحی را برای ازدواج مجدد به معنی تعدد زوجات مطرح کرد. وزارت دادگستری لایحهای با عنوان حمایت از خانواده به مجلس ارائه کرد که این بار یکی از مواد این لایحه یعنی ماده ۲۳ آن نقل مجالس شد. بر این اساس به نظر میرسد دولت به نوعی به دنبال رسمیت بخشیدن به موضوع ازدواج موقت یا ازدواج مجدد است که در حال حاضر به شکلهای مختلف درکشور انجام میشود. لایحه حمایت از خانواده با ۵۳ ماده به مجلس ارائه شد. این لایحه که در قوه قضاییه تهیه شده، از سوی دولت به مجلس تقدیم شد تا زمینهای شود برای تحکیم بنیان خانوادههای ایرانی.
ماده ۲۳ این لایحه مباحث بسیاری را به دنبال داشته و عده زیادی به مفاد آن اعتراض کردهاند. در این ماده آمده است: «مردان برای ازدواج مجدد نیازی به اجازه همسر ندارند و در صورتی که دادگاه، توانایی مالی و رعایت عدالت بین دو همسر را از سوی مرد تایید کند، مرد بدون اذن زوجه اول میتواند همسر دوم اختیار کند.»
● بحران خانه آخر
این واقعیت زندگی است که آخرین گذر زمینی همه آدمها، مرگ و گورستان است و باید به فکر آن باشیم.در حالی که افراد بیسرپناه و فقیر، در بهشتزهرا به صورت رایگان به خواب ابدی میروند، دیگر قبور از صد هزار تومان تا ده میلیون تومان (بسته به جیب صاحبان اموات) به فروش میرسند اما نکته مهم آن است که به گفته مدیرعامل سازمان بهشتزهرا شانزده ماه دیگر ظرفیت بهشتزهرا، تنها گورستان رسمی کلانشهر تهران، تکمیل میشود در حالی که برای احداث گورستان جدید در شرق، غرب و جنوب تهران نیز مشکلاتی وجود دارد. با این وجود معلوم نیست که این ماجرا به کجا ختم میشود و وقتی که گورستان قدیمی شهر پر شود، تکلیف تهرانیها برای دفن امواتشان چه خواهد بود؟
● انرژی هستهای حق مسلم ماست
در نیمههای سال ۸۶ که وضعیت پرونده هستهای کشورمان در شورای امنیت «حاد» شد و دو قطعنامه پی در پی نیز علیه فعالیتهای هستهای ایران صادر شد، محمود احمدینژاد اعلام کرد: «از نظر ما پرونده هستهای بسته است؛ حالا ممکن است عدهای برای خودشان حرفهایی بزنند که برای ما مهم نیست. از اول آمدند یک بهانه در آژانس تحمیل و درست کردند و از آژانس خواستند که برو و به ایرانیها ایراد وارد کن و گیر بده. بهانه کردند که برای حل مشکل در آژانس باید بیایید با ما مذاکره کنید و رفتند و مذاکره کردند و در آنجا خواستند همه خواستههای خود را بر ملت ایران تحمیل کنند. خب حالا پرونده در آژانس است و آژانس دارد به آن رسیدگی میکند در حالی که بارها گفته است که ما هیچ انحرافی در ایران نمیبینیم و همکاری ایران خوب است و مسائل دارد حل میشود.» در کنار اظهارات رییسجمهور کشورمان، انتشار گزارش آژانسهای امنیتی آمریکا نیز تحولات پرونده هستهای ایران را کاملا دگرگون کرد. تقریبا به ندرت پیش میآید که انتشار ناگهانی و غافلگیرکننده یک گزارش امنیتی در آمریکا اینگونه باعث تحول در مباحثات سیاست خارجی شود. دستگاه دیپلماسی آمریکا که پیش از این پیگیری ساخت سلاح هستهای در ایران را به عنوان سنگ بنای سیاست خارجی خصمانه خود و در جهت پیشگیری از وقوع جنگ جهانی سوم (به گفته بوش) قرار داده بود، حالا با یک مدرک محرمانه روبهرو شده که چنین رویکردهایی را از اساس متزلزل میکند.آنطور که مقامات ارشد دستگاه دیپلماسی بوش با نارضایتی گفتند، این گزارش از پشتیبانی بینالمللی برای تصویب تحریمهای سنگینتر بر ضد ایران کاست. ضمنا صحت و سقم آنچه را که در آژانسهای امنیتی میگذرد با سوال روبهرو میکند؛ مثلا اینکه چه نکاتی از مقاصد ایران را در سال ۲۰۰۵ دست بالا فرض کرده بودند که اعمال فشارهای سیاسی و محدودیتهای تجاری را در برابر ایران به دنبال داشت؟
● پیروزی در دوئل هستهای با غرب
مدیریت هنرمندانه و خردمندانه مسئولان نظام و دستگاه دیپلماتیک به پشتیبانی پایداری هوشمندانه و پررنگ مردم باعث شد که کشورمان حتی بدون یک قدم عقبنشینی، به حق مسلم و قانونی خود برسد.تلاشهای فشرده سیاسی و روانی آمریکا و متحدانش در فشار به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و مدیرکل آن ناکام ماند و ایران پیروز نهایی میدان سیاسی و فنی دوئل دیپلماتیک با جبهه غرب شد.محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک گزارش یازده صفحهای که در ۵۸ پاراگراف تنظیم شده بود، بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران تصریح و اعلام کرد: پاسخهای ایران با یافتههای آژانس مطابقت دارد و ایران هیچ انحرافی از فعالیتهای صلحآمیز هستهای نداشته است.این گزارش تصریح میکند، آژانس توانسته به راستیآزمایی عدم انحراف مواد هستهای اعلام شده در ایران ادامه دهد. ایران برای آژانس، دسترسی به مواد و فعالیتهای اعلام شده را فراهم کرده و گزارشهای لازم حسابرسی مواد هستهای در ارتباط با مواد و فعالیتهای اعلامشده را ارائه داده است. ایران همچنین به پرسشها پاسخ داده و توضیحات و تفاصیل در مورد مسائل مطرح شده را در چارچوب برنامه کاری ارائه داده است.محمد البرادعی در گزارش خود آورده است: در عین حال ایران باید به درخواستهای آژانس و شورای امنیت جهت اعتمادسازی پاسخ دهد.
به رغم بزرگنمایی نکات جزئی و فرعی منفی موجود در گزارش، گزارش جدید از نظر شکل نگارش، محتوا و شرایط انتشار آن نسبت به گزارشهای سابق، جهش مثبتی برای دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران و مانعی در تحقق نیات و اهداف سیاسی غرب به محوریت آمریکا محسوب میشود که آثار و پیامدهای سیاسی و عینی چندی را برای کشورمان در پی خواهد داشت:
۱) سیاست مقاومت بر محور راهبرد عزت، حکمت و مصلحت نتیجهبخش است. درایت و مدیریت هنرمندانه و خردمندانه مسئولان نظام و دستگاه دیپلماتیک به پشتیبانی پایداری هوشمندانه و پررنگ مردم باعث شد که کشورمان حتی بدون یک قدم عقبنشینی، به حق مسلم و قانونی خود برسد.
۲) پس از چهار سال جنگ دیپلماتیک و فنی، بازیگران ایران بر جبهه غرب پیروز شدند و صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای کشورمان اثبات شد.
۳) فاش شدن ماهیت شفاف و صادقانه رفتار و اظهارات جمهوری اسلامی و آشکار شدن رفتار دوگانه و سیاسیکاریهای آمریکا و متحدانش برای جهان به ویژه افکار عمومی.
۴) اثبات توانمندیها و کارآمدی نیروها و متخصصان داخلی و خنثی شدن ادعاهای عناصر مرعوب که منکر پیشرفتها و برنامههای اعلامی هستهای کشورمان بود و همواره تلاش در انکار دستاوردهای فنی هستهای در داخل داشتند.
۵) دستاورد دیگر اذعان مدیرکل آژانس، خنثی شدن تصمیمات آمریکا برای ایجاد اجماع بینالمللی علیه کشورمان در شورای امنیت است که در آینده نیز آثار آن در شکل تشدید اختلافات اعضا و... را بیشتر شاهد خواهیم بود.
● سفیر ایرانی بر فراز آسمانها
در واقعهای جالب توجه در جشن پیروزی انقلاب، موشک ماهوارهبر کشورمان با نام «سفیر» از پایگاه فضایی ایران به هوا پرتاب شد.محمود احمدینژاد رییسجمهور کشورمان هنگام شلیک موشک ماهوارهبر سفیر، گفت: در سایه الطاف حضرت بقیها... و با گرامیداشت یاد و خاطره امام و شهدای عظیمالشان انقلاب، اجازه پرتاب کاوشگر یک را صادر مینمایم که امیدوارم گام بلندی در پیشرفت بشریت و تعالی مادی و معنوی ایران عزیز باشد.این موشک، یک راکت کاوشی است که از جمله مقدمات اولیه پرتاب ماهواره به مدار است و وظیفه شناسایی محیط پروازی ماهوارهها قبل از پرتاب را انجام میدهد.این موشک شامل بیش از ده هزار تنوع قطعه در اجزای مختلف اعم از موتور، بدنه، هدایت و کنترل است که کارشناسان رشتههای مختلف دانشگاهی طی ده سال گذشته ساخت تمامی اجزای آن را بومی کرده و اینک صنایع هوافضای جمهوری اسلامی قادر به ساخت کامل آن است. هنگام مراسم افتتاحیه، یک محصول از این نوع موشک در مرکز سازمان هوافضای وزارت دفاع قرار داده شد تا رسانهها و مسئولان از این دستاورد بزرگ کشور بازدید کنند.قرار است ماهواره بومی «امید» در آینده نزدیک توسط موشک ماهوارهبر ساخت کشورمان و از پایگاه پرتاب فضایی ایران به مدار پرتاب شود.
● قالیباف در اتاق شیشهای
دور سوم شوراهای اسلامی شهر و روستا روز نهم اردیبهشت با پیام مقام معظم رهبری در سراسر کشور فعالیت خود را آغاز کرد.
شورای شهر تهران نیز که اکثر قریب به اتفاق اعضای آن با شعار دوری از سیاستزدگی برگزیده شدند، در اولین دستور کار خود خواسته یا ناخواسته وارد مسائل سیاسی شد. در آستانه ورود سومین شورای شهر پایتخت به پیچ انتخاب هیاترییسه، بسیاری گمان میکردند که نامهای تازه میتوانند گوی سبقت را از قدیمیترها بربایند اما چنین نشد و آرایش نیروها در درون شورا به گونهای پیش رفت که نه تنها دولتیها موفق به دستیابی به صندلی اصلی هیاترییسه شدند، بلکه توانستند رقبای خود را به انصراف وادارند.این درست در حالی بود که گفته میشد جدال اصلی در شورای شهر تهران بر سر انتخاب دو گزینه «چمران – طلایی» ادامه خواهد داشت و رسانهها از ائتلاف هشت نفره طرفداران قالیباف که به ریاست طلایی رای میدهند، در برابر ائتلاف هفت نفره طرفداران دولت که به ریاست چمران رای میدهند، سخن میگفتند.اما مهدی چمران با ده رای به ریاست رسید و شکست تحلیلی که بر وجود یک ائتلاف هشت نفره در شورای شهر تاکید داشت، چشمانداز انتخاب شهردار تهران را نیز با ابهام مواجه ساخت.اما بازهم محمدباقر قالیباف، شهردار پایتخت باقی ماند. در نخستین رایگیری اعضای شورای شهر، محمدباقر قالیباف و رسول خادم هریک با اخذ هشت رای به مرحله بعدی راه پیدا کردند و این در حالی بود که حسن بیادی و نادر شریعتمداری دیگر داوطلبان احراز پست شهردار پایتخت به ترتیب با اخذ هفت و پنج رای، موفق به کسب آرای لازم نشده و از دور رقابت حذف شده بودند.در آخرین رایگیری که آرای محمدباقر قالیباف و رسول خادم برای احراز پست شهرداری تهران در عدد هفت با هم برابر بود اما در نشست آخر، هشت نفر به قالیباف و شش نفر به کشتیگیر سابق؛ رسول خادم رای دادند. همچنین رای یکی از اعضای شورا نیز ممتنع بود.و بر این اساس، قالیباف پذیرفت که در اتاق شیشهای و در منظر مدافعان و منتقدان جدیاش، امور شهر تهران را مدیریت کند.
● طرح امنیت اجتماعی
طرح «ارتقای امنیت اجتماعی» در فروردین ۱۳۸۶ آغاز شد؛ نخست «بدحجابی» زنان و «بدپوشی» پسران در دستور کار قرار گرفت و سپس این طرح با دستگیری و اعدام شماری از افراد موسوم به «اراذل و اوباش» وارد مرحله جدیدی شد. در ادامه همین طرح بود که برخی کافینتها و کافهکتابها تعطیل شده و شماری از فعالان این بخشها هم دستگیر و بالاخره با آغاز فصل زمستان پوشیدن چکمه بلند هم برای زنان ممنوع شد، قلیانها شکسته شدند و اخیرا نیز در تازهترین شکل این طرح با آرایشگران زن برخورد میشود.فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ نیز از تشدید طرح امنیت اجتماعی خبر داد و گفت: در این طرح با مدهای غربی موی پسرها و استفاده از مانتوهای بالای زانو به شدت برخورد میشود. سردار احمدرضا رادان درباره چگونگی تشدید اجرای طرح امنیت اجتماعی، گفت: در اجرای این طرح مجددا با مصادیق بدپوشی برخورد میشود که مصادیق بدپوشی درباره خانمها همان مصداقهای گذشته و همچنین استفاده از مانتوهای کوتاه بالای زانوست.وی با اشاره به برخورد قاطع پلیس با پسرانی که موهای خود را به سبک مدلهای غربی آرایش میکنند، گفت: پسرانی که موهای خود را براساس مدلهای منحرف و گروههای فاسد غربی آرایش میکنند و از شلوارهای کوتاه یا لباسهایی با مارک منحرف استفاده میکنند مورد برخورد پلیس واقع میشوند. وی ادامه داد: چنانچه فرد دستگیر شده لباسهای مناسبی به تن نداشته باشد، خانواده وی باید لباس مناسب برای وی بیاورند تا با تعویض لباس در مقر انتظامی و اخذ تعهد، آزاد شود.اجرای طرح تازه برخورد با «بدحجابی» در فصل زمستان نیز رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و پلیس با زنانی که چکمههای بلند و شلوار و مانتوهای تنگ و چسبان به تن داشتند، برخورد کرد.این طرح ادامه طرحی بود که از ابتدای سال با عنوان طرح «امنیت اجتماعی» آغاز شد. در طرح جدید، استفاده از چکمههای بلند روی شلوار، استفاده از کلاه به جای روسری، استفاده از مانتوهای تنگ و چسبان و استفاده از کاپشنهای کوتاه به جای مانتو، ممنوع اعلام شد و پلیس با کسانی که این موارد را رعایت نکردند، برخورد کرد. احمدرضا رادان، رییس پلیس تهران در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره اینکه پوشیدن چکمه بلند چه مشکلی دارد، گفت: «قرار گرفتن شلوار در داخل پوتینهای بلند ایجاد تبرج (خودنمایی به نامحرم) میکند و از لحاظ شرعی مشکل دارد.
و بالاخره آنکه در طول سال ۱۳۸۶، اتفاقات ریز و درشت دیگری نظیر درگیری قایقهای نظامی ایرانی و انگلیسی در مرزهای آبی کشورمان و بازداشت و آزادی نظامیان فوق، جنجال بر سر ویژه بودن یا نبودن شرایط کشور، مباحث گوناگون بر سر میزان تورم افسارگسیخته و افزایش قیمت مسکن و البته انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز به وقوع پیوست و رسانهای شد.
سید مجتبی بابایی
منبع : خانواده سبز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست