جمعه, ۳۰ شهریور, ۱۴۰۳ / 20 September, 2024
مجله ویستا

بهار نوآروی و شکوفایی ایران


بهار نوآروی و شکوفایی ایران
مقام معظم رهبری در طلیعه نوروز باستانی، سال ۸۷ را بهار نوآوری و شکوفایی ایران نام نهادند و با طرح دو شاخص مهم پیشرفت و عدالت برای امسال، همگامی این دو مقوله را در دهه چهارم عمر پر برکت نظام اسلامی ضروری دانستند.
۲۹ سال از نوآوری ملت ایران یعنی انقلاب اسلامی و تاسیس نظام جمهوری اسلامی می‌گذرد و روز به روز بر میزان توفیقات مردم ایران افزوده می‌شود. کشوری که در دوره طاغوت در رده‌های پایین جوامع عقب مانده به لحاظ علمی، اقتصادی و سیاسی بود امروز در برخی از رشته‌های علمی جزء هفت یا هشت کشور اول جهان است. جمهوری اسلامی طی ۳۰ سال گذشته توانسته است در اغلب محصولات کشاورزی استراتژیک به خودکفایی برسد و کشور را از واردات برخی محصولات اساسی از قبیل گندم و برنج بی‌نیاز سازد. دستاوردهای جوانان ایرانی در فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای یکی از نوآوری‌های خارق‌العاده و حیرت‌آور ملت ایران است که نسل‌های آینده را از حیث وجود یک منبع انرژی غنی مطمئن‌ می‌سازد.
پیشرفت‌های علمی جامعه پزشکی در ایران بخصوص در عرصه سلول‌های بنیادین، شبیه‌سازی و درمان برخی از بیماری‌‌های صعب‌العلاج مایه‌ مباهات است. افزایش حجم مقالات علمی ظرف چند سال گذشته و ارتقای جایگاه دانشگاه‌ها و جامعه علمی ایران در سطح بین‌‌المللی با چند دهه گذشته قابل قیاس نیست. مسیر پیشرفت کشور بیش از گذشته هموار است و تمام پیش‌بینی‌ها حکایت از آن می‌کند که جمهوری اسلامی ایران در پایان چشم‌انداز ۲۰ سال یعنی سال ۱۴۰۴ هجری شمسی در زمره یکی از کشورهای پیشرفته جهان باشد.
کشور باید پیشرفت کند و این پیشرفت بایدناظر به حرکت علمی، اقتصادی و فرهنگی سایر کشورها باشد. دولت‌ها و ملت‌های دیگر ساکن وبی حرکت نمانده‌اند. جوامع مختلف‌ درحال پیشرفت هستند. اگر قرار باشد ایران تبدیل به قدرت برتر منطقه و یکی از کشورهای پیشرفته و مقتدر دنیا شود باید شتاب این حرکت را بیشتر کرد. باید در پی میانبرهای ابتکاری بود تا مسیر پیشرفت را برای جامعه ما کوتاهتر کند. اما پیشرفت بدون عدالت مطلوب جامعه اسلامی نیست. دنیای غرب روز به روز پیشرفته‌تر می‌شود اما متناسب با آن بر فاصله‌های طبقاتی و تفاوت‌درآمدی اغنیاء و فقرا می‌افزاید. در اقتصاد کاپیتالیستی ثروتمندان پول‌دارتر می‌شوند و فقرا فقیرتر. در کانون سرمایه‌داری جهانی یعنی آمریکا تنها کسی حق حیات دارد که در جیب یا حسابش دلار داشته باشد. چنین پیشرفت اقتصادی هیچ‌گاه مطلوب نظام اسلامی نبوده و نیست. ایده اسلام پیشرفت علمی و اقتصادی در عین تحقق روز افزون عدالت است.
پیشرفت بدون عدالت فاصله طبقاتی را افزایش می‌دهد و عدالت بدون پیشرفت توزیع فقر است. نظام اسلامی در پی هم‌افزایی عدالت و پیشرفت است. چنین فرمولی در هیچ یک از نسخه‌های غربی یافت نمی‌شود. باید در پی یک الگوی بومی بود. باید مطابق با مدل پیشرفت اسلامی حرکت کرد. نه نسخه‌های توسعه در اروپا، آمریکا یا آسیای جنوب شرقی. در الگوی پیشرفت اسلامی هیچ‌گاه فقرا زیر چرخ‌های توسعه له نخواهند شد. طراحی چنین الگویی مستلزم نوآوری در مدیریت کشوراست.
نوآوری پیش از آنکه هنجارشکنی باشد نوعی هنجارسازی است. مدیریت کشور یک دیسیپلین می‌طلبد و نیازمند نوآوری در سازه‌های ایستاری اذهان مدیران نظام است.
گرایش افکار عمومی به اصولگرایان و دولت نهم در چند انتخابات گذشته به وضوح نشان داد که جامعه طالب پیشرفت کشور همراه و همگام با عدالت است. عدالتخواهی امروز یک گفتمان و مطالبه عمومی است و دولتمردانی در راس کار هستند که عقلانیت خلاق در مدیریت کشور مترصد آن است تا دو گوی پیشرفت و عدالت را همزمان برای کشور به ارمغان بیاورند. دولت نهم و حضور اصولگرایان در قوای مجریه و مقننه کشور فرصت و مجال مغتنمی برای طراحی الگوی پیشرفت اسلامی است. مردم نیز در برهه‌های مختلف علی‌الخصوص در انتخابات ۲۴ اسفند بر این رویکرد مهر تائید زدند.
انتظار دوم رهبر معظم انقلاب از مسئولان در سال ۸۷ شکوفایی طرح‌ها و پروژه‌های ذی‌قیمتی است که طی چند سال گذشته و یا دهه‌های گذشته آغاز شده و هنوز به اتمام نرسیده است. کارهای بزرگی در این کشور در حال انجام است که باید ملت طعم شیرین آن را بچشد.
با روی کار آمدن اصولگرایان در مجلس هفتم، دولت نهم و مجلس هشتم مطالبات و تقاضاهای واقعی مردم که در دوره‌های گذشته تحت عنوان انتظاراتی کاذب فروکاهیده شده بودند مجالی برای طرح و بروز یافتند. روحیه انقلابی دولت نهم و مجلس هفتم حکم می‌کرد که ابتدائا این مطالبات بحق مردم طرح شوند و در مرحله بعد در حد توانایی و منابع موجود به آنها پاسخ داده شود. یک حرکت پرشتاب برای پاسخگویی به انتظارات فرو خورده عمومی آغاز شد. کشور در این سال‌ها به میدانی برای مسابقه خدمت‌رسانی تبدیل شده و همه چیز مهیای پیشرفت کشوراست. اما امسال به لحاظ اجتماعی مردم در وضعیت آستانه برآورد انتظارات قرار دارند و دولت می‌باید پاسخ معقولی برای مطالبات واقعی مردم داشته باشد. مردم باید طعم شیرین خدمت را بچشند و کارهای بزرگ صورت گرفته را لمس نمایند. سال ۸۷ فرصت شکوفایی و به ثمر رسیدن تلاشهای شبانه روزی اصولگرایان در مدیریت کشور است. به حمدالله همراهی مجلس هشتم با دولت نهم نیز بر روند شکوفایی طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی و تحول در برنامه اقتصادی کشور می‌افزاید و در پایان این سال رضایت عمومی به مراتب بیش از سال ۸۶ خواهد بود.
منبع : روزنامه رسالت