چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه کودک در زمان بیماری


تغذیه کودک در زمان بیماری
در دوران بیماری كودك بی‌اشتها، بهانه‌گیر و خسته است، اگر مادر به ‌تغذیه او بی‌توجهی كند او دچار مشكلا‌ت دیگری هم شده و درمان او سخت و طولا‌نی می‌شود. مادران باید در این دوران توجه داشته باشند كه نیاز كودك بیمار به مواد غذایی افزایش می‌یابد. در دوران بیماری برای اینكه بدن بتواند با عوامل بیماری‌زا مقابله كند نیاز به انرژی و مواد معدنی دارد كه باید از طریق غذا تامین شود. اگر به شخص بیمار غذا داده نشود بدن او ضعیف شده و نمی‌تواند در مقابل عوامل بیماری‌زا مقاومت كند. در این صورت بیماری او شدیدتر می‌شود و دیرتر بهبود پیدا می‌كند. در طول دوران بیماری اگر غذای كافی مصرف نشود چربی ذخیره در بدن برای تولید انرژی مصرف می‌شود و عضلا‌ت تحلیل می‌رود و در نتیجه وزن كمتر می‌شود.
● اتلا‌ف بیشتر مواد غذایی از بدن كودك
اگر بیماری با علا‌ئمی متل اسهال استفراغ یا تب همراه باشد درهر سه حالت مواد غذایی بدن از دست می‌رود، در تب نیز با افزایش حرارت بدن انرژی بیش از حالت عادی مصرف می‌شود.
● دریافت مواد غذایی كم می‌شود
معمولا‌ در دوران بیماری به ویژه كودك بیمار به شدت بی‌اشتها می‌شود. اگر زخم در دهان یا گلو داشته باشد اگر در اثر سرماخوردگی و گرفتگی بینی برای نفس كشیدن مشكل داشته باشد، غذا خوردن برای كودك سخت می‌شود. در دوران بیماری از یك طرف نیاز كودك به مواد غذایی افزایش می‌یابد چون می‌خواهد با عامل خارجی مقابله كند و همزمان دریافت غذا به دلیل بی‌اشتهایی كم می‌شود و از طرف دیگر از طریق تب درمان، استفراغ، اتلا‌ف غذا و انرژی هم پیش می‌آید. همه این عوامل دست به دست هم می‌دهند و وزن كودك كم می‌شود این آغازی است برای توقف و یا تاخیر رشد كودك كه با پایش رشد و توجه به روند منفی رشد كودك می‌توان آن را دید. در این حالت مادران باید تا حد امكان به كودك غذا بدهند چون باعث می‌شود وزن او كم نشود و یا وزن كمتری را از دست بدهد و روند بهبودی او سریعتر شود.
● روش‌های غذا دادن به كودك
قبل از غذا دادن به كودك دست و صورتش را بشوید تا احساس آرامش كند. غذا دادن به كودك بیمار مشكل و خسته‌كننده است و باید سعی كنید با صبر و حوصله زیادی به كودك غذا بدهید. در طول بیماری كودك را به خوردن غذا تشویق كنید. حتی اگر مقدار كمی غذا بخورد بهتر از آن است كه چیزی نخورد. در حالتی كه كودك خواب‌آلود است به او غذا ندهید. از غذاهایی كه در حالت سلا‌مت، كودك به آنها علا‌قه بیشتری دارد به او بدهید. غذاهای نرم مثل سوپ، فرنی و پوره به او بدهید. برای نرم كردن غذا از شیر یا روغن مایع استفاده كنید. كودك را مجبور به خوردن غذا نكنید چون باعث تهوع در او می‌شود. در صورت گرفتگی بینی قبل از دادن غذا به او، بینی‌اش را تمیز كنید. به كودك بیشتر از قبل غذا بدهید و دفعات وعده غذایی را زیاد كنید. اگر كودك تب دارد وقتی تب او پایین آمد، به او غذا بدهید.
● روش تغذیه كودك اسهالی
در صورتی كه شیرخوار اسهالی شده دفعات شیردهی را زیاد كنید. غذاهای آبی و سوپ به كودك بدهید. برای جبران آب از دست رفته مایعاتی مثل دوغ، او.آر.اس و لعاب برنج و ... بدهید. علا‌وه بر غذاهای آبكی كته و گوشت ماهیچه، مرغ به او بدهید.موز، اسفناج ... را كه دارای پتاسیم هستند به كودك بدهید. از دادن نوشابه و آب میوه صنعتی به كودك اسهالی خودداری كنید. باید توجه داشت كه كودكان مبتلا‌ به اسهال به علت دفعات اجابت مزاج آب بدنشان به همراه سدیم و پتاسیم را از دست می‌دهند. برای جلوگیری از خطر كم آبی و مرگ در آنان باید غذایشان بیشتر شود تا سریعتر بهبود یابند.
● تغذیه كودكی كه استفراغ می‌كند
در صورتی كه كودك تهوع دارد دادن غذا را تا چند ساعت قطع كنید ولی هر ۱۰ دقیقه ۳-۲ قاشق به او مایعات سرد بدهید. بعد از اینكه چند ساعت از قطع شدن استفراغ دراو گذشت ۸-۶ قاشق غذا شیر یا پوره رقیق به او بدهید. اگر بعد از شیر یا پوره استفراغ نكرد بعد از دو ساعت به همان میزان به او شیر یا پوره بدهید.
مریم فرجیان
منبع : روزنامه حیات نو