سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا
سه صفت رنگها
هر رنگ دارای سه صفت یا سه بُعد بصری مستقلا ً تغییر پذیر است : فام ، درخشندگی و اشباع .
▪ فام، صفتی از رنگ است که جایگاه آن را در سلسله رنگی (از قرمز تا بنفش) – معادل با نور طول موجهای مختلف در طیف مرئی – مشخص میکند. گفته میشود که تقریبا ً ۱۵۰ فام متفاوت را میتوان تشخیص داد، ولی همه اینها به طور مساوی در طیف مرئی توزیع نشدهاند، زیرا چشم ما برای تفکیک فامها در طول موجهای بلندتر توانایی بیشتری دارد. بلندترین طول موجها در منطقه قرمز و کوتاهترین طول موجها در منطقه بنفش هستند. دسته بندی عمومی رنگها به بیفام (سیاه، سفید و خاکستریها)، و فامدار (قرمز ، زرد ، سبز ،...) بر همین صفت مبتنی است. برای سهولت درک مطلب، فام را میتوان مشخص کننده اسم عام رنگها تعریف کرد .
قرمز ، زرد و آبی را فامهای اولیه مینامند و چون مبنای سایر فامها هستند، رنگهای اصلی نیز نام گرفتهاند. فامهای ثانویه عبارتند از : نارنجی، سبز و بنفش که که از اختلاط مقادیر مساوی از دو فام اولیه حاصل میشوند. فامهای ثالثه از اختلاط فامهای اولیه و ثانویه به دست میآیند: زرد- نارنجی (پرتقالی)،
نارنجی- قرمز، قرمز- بنفش (ارغوانی)، بنفش- آبی (لاجوردی) ، آبی- سبز (فیروزهای)، سبز- زرد (مغز پستهای). دوازده فام نامبرده را با ترتیبی معین در چرخه رنگ، نشان میدهند. در چرخه رنگ، فامهای ثانویه و ثالثهای که بین یک زوج فام اولیه جای گرفتهاند، دارای روابط خویشاوندی هستند و در کنارهم سادهترین هماهنگی رنگی را پدید میآورند.
▪ درخشندگی (والوور) ، دومین صفت رنگ است و درجه نسبی تیرگی و روشنی آن را مشخص میکند(غالبا ً نقاشان اصطلاح رنگسایه را نیز در همین معنا به کار میبرند). معمولا ً درخشندگی رنگهای فام دار را در قیاس با رنگهای بیفام میسنجند. در چرخه رنگ، زرد بیشترین درخشندگی (معادل خاکستری روشن نزدیک به سفید) و بنفش کمترین درخشندگی (معادل خاکستری تیره نزدیک به سیاه) را دارد. در سلسله رنگی، هر فام نسبت به دیگری میزان تیرگی یا روشنی ذاتی اش را مینمایاند. معکوس کردن این ترتیب طبیعی، ناسازگاری رنگی به بار میآورد (مثلا ً اگر بنفش روشن در کنار سبز زیتونی قرار گیرد، نوعی تکان بصری ایجاد میکند).
▪ اشباع (پرمایگی)، سومین صفت رنگ است و میزان خلوص فام آن را مشخص میکند (گاه واژه شدت را در این مورد به کار میبرند). فامهای چرخه رنگ صد در صد خالصاند ولی در طبیعت به ندرت میتوان فام خالصی یافت. همچنین، کمتر رنگیزهای حد اشباع فام مربوطه در چرخه رنگ را داراست.
اگر فامها به هم آمیخته شوند، رنگهای شکسته به دست میآیند. اختلاط فامهای خالص با یکدیگر یا با رنگهای بیفام ، باعث تغییر در پرمایگی و درخشندگیشان میشوند. به طور کلی، هر فام قابلیت ایجاد رنگهای متنوعی را در حوزه خود دارد که به آن تلوّن (واریاسیون) میگویند (مثلا ً انواع صورتی، اُخرایی وقهوهای ، تلوّن در فام قرمز هستند).
▪ فام، صفتی از رنگ است که جایگاه آن را در سلسله رنگی (از قرمز تا بنفش) – معادل با نور طول موجهای مختلف در طیف مرئی – مشخص میکند. گفته میشود که تقریبا ً ۱۵۰ فام متفاوت را میتوان تشخیص داد، ولی همه اینها به طور مساوی در طیف مرئی توزیع نشدهاند، زیرا چشم ما برای تفکیک فامها در طول موجهای بلندتر توانایی بیشتری دارد. بلندترین طول موجها در منطقه قرمز و کوتاهترین طول موجها در منطقه بنفش هستند. دسته بندی عمومی رنگها به بیفام (سیاه، سفید و خاکستریها)، و فامدار (قرمز ، زرد ، سبز ،...) بر همین صفت مبتنی است. برای سهولت درک مطلب، فام را میتوان مشخص کننده اسم عام رنگها تعریف کرد .
قرمز ، زرد و آبی را فامهای اولیه مینامند و چون مبنای سایر فامها هستند، رنگهای اصلی نیز نام گرفتهاند. فامهای ثانویه عبارتند از : نارنجی، سبز و بنفش که که از اختلاط مقادیر مساوی از دو فام اولیه حاصل میشوند. فامهای ثالثه از اختلاط فامهای اولیه و ثانویه به دست میآیند: زرد- نارنجی (پرتقالی)،
نارنجی- قرمز، قرمز- بنفش (ارغوانی)، بنفش- آبی (لاجوردی) ، آبی- سبز (فیروزهای)، سبز- زرد (مغز پستهای). دوازده فام نامبرده را با ترتیبی معین در چرخه رنگ، نشان میدهند. در چرخه رنگ، فامهای ثانویه و ثالثهای که بین یک زوج فام اولیه جای گرفتهاند، دارای روابط خویشاوندی هستند و در کنارهم سادهترین هماهنگی رنگی را پدید میآورند.
▪ درخشندگی (والوور) ، دومین صفت رنگ است و درجه نسبی تیرگی و روشنی آن را مشخص میکند(غالبا ً نقاشان اصطلاح رنگسایه را نیز در همین معنا به کار میبرند). معمولا ً درخشندگی رنگهای فام دار را در قیاس با رنگهای بیفام میسنجند. در چرخه رنگ، زرد بیشترین درخشندگی (معادل خاکستری روشن نزدیک به سفید) و بنفش کمترین درخشندگی (معادل خاکستری تیره نزدیک به سیاه) را دارد. در سلسله رنگی، هر فام نسبت به دیگری میزان تیرگی یا روشنی ذاتی اش را مینمایاند. معکوس کردن این ترتیب طبیعی، ناسازگاری رنگی به بار میآورد (مثلا ً اگر بنفش روشن در کنار سبز زیتونی قرار گیرد، نوعی تکان بصری ایجاد میکند).
▪ اشباع (پرمایگی)، سومین صفت رنگ است و میزان خلوص فام آن را مشخص میکند (گاه واژه شدت را در این مورد به کار میبرند). فامهای چرخه رنگ صد در صد خالصاند ولی در طبیعت به ندرت میتوان فام خالصی یافت. همچنین، کمتر رنگیزهای حد اشباع فام مربوطه در چرخه رنگ را داراست.
اگر فامها به هم آمیخته شوند، رنگهای شکسته به دست میآیند. اختلاط فامهای خالص با یکدیگر یا با رنگهای بیفام ، باعث تغییر در پرمایگی و درخشندگیشان میشوند. به طور کلی، هر فام قابلیت ایجاد رنگهای متنوعی را در حوزه خود دارد که به آن تلوّن (واریاسیون) میگویند (مثلا ً انواع صورتی، اُخرایی وقهوهای ، تلوّن در فام قرمز هستند).
منبع : شبکه رشد
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران رافائل گروسی دولت سیزدهم آمریکا اصفهان حجاب رهبر انقلاب دولت مجلس شورای اسلامی شورای نگهبان مجلس انتخابات مجلس دوازدهم
تهران شهرداری تهران پلیس قتل زلزله دادگاه آموزش و پرورش قوه قضاییه وزارت بهداشت فضای مجازی شهرداری سلامت
خودرو مالیات سایپا مسکن قیمت طلا قیمت خودرو قیمت دلار ایران خودرو بازار خودرو بانک مرکزی حقوق بازنشستگان بورس
نمایشگاه کتاب تلویزیون سینما دفاع مقدس سریال موسیقی تئاتر سینمای ایران نمایشگاه کتاب تهران کتاب صدا و سیما رسانه ملی
دانش بنیان اینوتکس دانشگاه آزاد اسلامی
رژیم صهیونیستی اسرائیل غزه حماس فلسطین رفح جنگ غزه روسیه چین نوار غزه اوکراین طوفان الاقصی
پرسپولیس فوتبال استقلال ذوب آهن لیگ برتر نساجی لیگ برتر ایران لیگ برتر فوتبال ایران بازی رئال مادرید سپاهان جواد نکونام
هوش مصنوعی اپل سامسونگ ناسا سرطان مایکروسافت آیفون گوگل ایلان ماسک باتری فضا فضاپیما
بیماران خاص رژیم غذایی بیمه کاهش وزن زیبایی دندانپزشکی افسردگی