جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا


یک بازار نامتوازن


یک بازار نامتوازن
بازار موسیقی این روزها در نوسان خاصی به‌سر می‌برد و گاهی با تولید و ارائه برخی آثار، جانی به خود می‌گیرد و دوباره به كما می‌رود.
اگرچه در یك نگاه كلی، تعداد آثار منتشرشده و تیراژ آنها بیانگر یك ركود و رخوت در این بازار نه‌چندان بسامان است. در چنین وضعیتی و با حكمرانی بلامنازع كپی‌های غیرقانونی و عادت نداشتن به خرید سی‌دی‌های اورجینال به تدریج تولید و انتشار موسیقی نحیف شده و اگر هم گاهی با آثاری نسبتا پرفروش روبه‌رو می‌شویم، یا به خاطر اسم و رسم آن هنرمند است یا به دلیل عمومی‌بودن اثر.
با این وجود اگر همچنان به طبقه‌بندی مالوف در موسیقی وفادار باشیم، در حوزه موسیقی ایرانی، ماه اخیر چند اثر منتشر و چند اثر هم تجدید چاپ شده است.
در زمینه موسیقی سنتی نشر ماهور همچنان در انتشار و تجدید چاپ تكنوازی‌ها، ردیف‌ها و گروه‌نوازی‌ها پیش‌ می‌رود. این ناشر در زمینه موسیقی سنتی سه كار را مجددا روانه بازار كرده است كه گویای ماندگاری و دلیل جاودانگی بزرگان موسیقی ایرانی است. سه نوازی در دستگاه شور و ماهور، هم‌نوازی در دستگاه همایون و آثار ضربی درویش‌خان آثاری هستند كه همگی ـ به جز آثار درویش‌خان ـ به آهنگسازی و تنظیم استاد بزرگ فرامرز پایور ـ نوازنده برجسته سنتور ـ گردآوری و ساخته شده‌اند.
از دیگر آثاری كه به‌تازگی و با گذشت چیزی نزدیك به سه سال توسط حوزه هنری انتشار می‌یابد كاست دردی‌كشان است. این اثر به صورت سی‌دی نیز وارد بازار موسیقی شده است.
این آلبوم حاصل همكاری فردین كریم‌خاوری نوازنده سه‌تار و درش آنند طبلانواز هندی است كه در واقع یك كار تجربی بر پایه ردیف موسیقی ایرانی و ملودی‌های آن بنا شده است.
حوزه هنری در ماه اخیر آلبوم‌های دیگری نیز در زمینه موسیقی ایرانی منتشر كرده است كه از آن میان می‌توان به آسمانی ـ كاری از گروه شهنازی به سرپرستی داریوش پیرنیاكان و خوانندگی حمید نوربخش و ‌خورشید مستان اثر گروه كامكارها با صدای پیام عزیزی اشاره كرد.
موسیقی نواحی به عنوان یكی از ژانرهای خاص پسند موسیقی در ایران این روزها چند آلبوم از خود روی پیشخوان‌ها دارد. آلبومی از «طاهر یار ویسی» نوازنده تنبور از سوی موسسه آوای خورشید منتشر شده كه می‌تواند عطش علاقه‌مندان به دیار شعر و عرفان و تنبور ـ كرمانشاه ـ را فرو نشاند و بعد از مدت‌ها یك اثر خالص و ناب از موسیقی عرفانی نواحی ایران را معرفی كند. همچنین آلبوم دو قسمتی شادی‌های ایرانی به همت هوشنگ جاوید جمع‌آوری شده كه در نوع خود قابل تامل است و می‌تواند تعریف جدیدی از شادی در موسیقی ایرانی ارائه دهد. «خدایا من غریب» كاری از پروین بهمنی، پژوهشگر موسیقی قشقایی است كه با صدای قربان نجفی و همخوانی بهمنی به تازگی منتشر شده است. این اثر شامل دو بخش است. در بخش نخست، ترانه‌های فولكلوریك و شناخته‌شده شیرازی را با یك اركستر معمولی از سازهای ایرانی می‌شنویم و در بخش دوم سه قطعه نسبتا بلند از موسیقی قشقایی با همراهی كمانچه استاد فرج علیپور و سه‌تار قشقایی غلامعلی گرگین‌پور.
موسیقی پاپ هم این روزها با حامی فروش می‌كند. «فقط نگاه می‌كنم» عنوان چهارمین آلبوم این خواننده است كه در عرصه موسیقی پاپ خیلی جدی قدم برداشته است و سعی می‌كند با تفاوت از دیگر همراهانش پیش برود. این آلبوم به بابك بیات و روح بلند او تقدیم شده و از همان جدیت و ملاطفت برخوردار است.
«عشق و دیگر هیچ» عنوان آلبومی از دكتر شهریار كهن‌زاد است كه پیش از این و در سال گذشته او را در كنار لوریس چكناواریان در كنسرت‌ نغمه‌های صلح دیده و صدای او را شنیده بودیم.این آلبوم كاری در ژانر پاپ ـ راك تلقی می‌شود كه در آن دكتر كهن‌زاد اشعاری به زبان انگلیسی هم خوانده است.
آثار دیگری هم در آستانه انتشار هستند كه به‌زودی منتشر خواهند شد اما طبق لیست منتشر شده‌ای از سوی سایت دفتر موسیقی و شعر نامی از بزرگان عرصه‌های مختلف موسیقی به چشم نمی‌خورد. به‌نظر می‌رسد كه عرضه و تقاضای موسیقی در كشورمان تا حدودی دچار ركود شده است و تولیدات موسیقایی چندان كه مردم انتظار دارند، پاسخگو نیست. امید می‌رود با شناخت و ارتقای سلیقه عمومی بتوان توازنی در این بازار ایجاد كرد.
منبع : روزنامه تهران امروز


همچنین مشاهده کنید